*Nettavisen* Sport.

Rockestjerne og cowboy

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

KOMMENTAR: Han spiller poker og drikker Red Bull. So what?

23.11.09 09:52

BEITOSTØLEN (Nettavisen): Det er nesten så man håper at Norge ikke skal få luke på de tre første etappene i en herrestafett. Ingen vil bli snytt for opplevelsen av å se Petter Northug i mann mot mann-duell den siste kilometeren av ankeretappen.

Vi aner ikke når og hvor han vil sette inn støtet (det vet ikke trenerne heller, for det er aldri planlagt på forhånd), og det er her spenningsmomentet ligger.

For vi vet at han vil gjøre det.

Vi vet hvordan han vil gjøre det (tre kjappe tak og vekk med dem).

Og vi vet at han kommer først over målstreken.

Selvfølgelig var det på den måten den første helga av skisesongen ble avsluttet.

Og for ei helg!

Størst siden Dæhlie
Langrennsfolket kunne knapt fått en bedre start, rent sportslig. Fire renn ga tre norske seirer. En ny langrennsstjerne ble født i skiskytteren Ronny André Hafsås (for en OL-joker!). Men først og fremst handlet det om Petter Northug og Marit Bjørgen.

Det er dem jeg skal dvele ved, og Northug først.

Oppmerksomheten rundt Northug har vært massiv i flere uker inn mot sesongen, for ikke å si i flere måneder.

Kolleger som har vært i bransjen lenger enn meg, har ikke sett maken til oppstyr rundt en skiløper siden Bjørn Dæhlies velmaktsdager. Dæhlie har åtte OL-gull. Petter Northug har foreløpig ingen.

Men det som skjedde i helga (og for så vidt også i den nasjonale åpningen forrige helg) styrket de aller fleste i troen på at det første OL-gullet, for ikke å si de første OL-gullene, kommer i Vancouver i februar.

Poker og Red Bull
For det var ikke bare snakk at Petter Northug har klart å stenge Red Bull-bråket ute. Han har faktisk klart det, akkurat som han har klart å ignorere, eller i hvert fall takle, alle forventninger.

Ja, pallen glapp lørdag, men en treningsstinn Northug gikk godt og ble nummer fire. Søndag kom bekreftelsen på at varemerket fortsatt er varemerket – rykket er det ingen som matcher.

Dessuten: Replikkene sitter. Og fansen får sitt. Både 6-åringene på autografjakt og de småfulle tenåringsjentene med bare mager og svenske flagg i ansiktet.

Petter Northug er både idol, rockestjerne, cowboy og en unik skiløper. Han takler alle rollene samtidig.

La gutten spille poker og drikke Red Bull, sier nå jeg, så lenge han lever opp til alles forventninger og vel så det i de sammenhengene det kreves.

Hvis Skiforbundets sponsorer ikke vil identifisere seg med Petter Northugs profil, så vil jeg hevde det er sponsorene som har et problem. Skulle Jacob Lund slå seg vrang, tror jeg Norges Skiforbund har mer å tjene på å finne nye sponsorer enn på å dytte Petter Northug inn i A4-rammen (for det går ikke, og da er han i stedet plutselig tapt for landslaget).

(Kommentaren fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Skjerdingstad

Om Marit Bjørgen drikker Red Bull og spiller poker, skal være usagt. Markedsfører det gjør hun i hvert fall ikke.

Det er for øvrig helt uvesentlig. Poenget er at hun endelig går fort på ski igjen.

Nyttig påminnelse
Lørdagens triumf var like overlegen som den var etterlengtet, to år etter forrige verdenscupseier. At Bjørgen fikk bank av Charlotte Kalla på sisteetappen i søndagens stafett, var kanskje ikke så dumt, tross alt.

For det var en nyttig påminnelse om litt av hvert.

For eksempel at Bjørgens 29 år gamle kropp ikke restitueres like raskt som den gjorde da den var fem år yngre, slik at fire skirenn på ni dager kanskje er i overkant, i hvert fall i en periode med mye trening. Det betyr igjen at det ikke finnes noen som helst grunn til å revurdere beslutningen om å droppe Tour de Ski, og at det lønner seg å velge distanser med omhu i OL. For ja, det er bedre med ett gull enn tre fjerdeplasser (spør Kristin Størmer Steira ... ).

Det var også en påminnelse om at selv om formen er god, må man ha fokus på arbeidsoppgaver for å gå fort på ski. Tenker man på å ta inn mest mulig på minst mulig tid, kan man bli stresset, kavende og inneffektiv. Tenker man derimot på hvordan man skal utføre det tekniske og hvordan man skal disponere kreftene, kan det hende man tar inn mer på kortere tid uten å ha tenkt på å ta inn noe i det hele tatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stjernene skinner
Hvis Bjørgen leser dette, blir hun på ingen måte overrasket. Alt dette poengterte hun nemlig selv umiddelbart etter nederlaget, hvilket betyr at hun ganske sikkert også har tenkt å ta lærdom av det.

Kort oppsummert – de største stjernene skinner mest i norsk langrenn tre måneder før OL.

På nivået bak Northug og Bjørgen er det en del positivt og en del negativt å melde etter første helg. Det kunne det ha vært, og det vil det bli, skrevet mye om i ukene som kommer.

Men det viktigste i OL er innsatsen til de beste. For det er gullmedaljene som huskes.

Da er det godt at vi har ei rockestjerne og ei gammel dronning som, kjedelig sagt, er i rute.

PS. Om Petter Northug og Marit Bjørgen er stjerner i Norge, er ikke Charlotte Kalla mindre stjerne i Sverige. Det er lenge siden så mange svenske journalister har vært til stede skrevet så mye om en verdenscupåpning på Beitostølen. Økende interesse i Sverige er selvfølgelig godt nytt for sporten.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.