Gå til sidens hovedinnhold

Rød invasjon i cruiservekt

Polske Krystov Wlodarczyk innledet lørdag et østeuropeisk angrep på cruiservektklassen.

Tolv runder senere hadde han erobret IBF-tittelen ved å beseire USAs bestemann, Steve "USS" Cunningham.

Østeuropeiske boksere har allerede gjort sitt inntog i vektklassene tungvekt og lett tungvekt, men cruiservektklassen har siden 2003 vært fri for "rød tilstedeværelse" blant tittelholderne. Nå er også den vektklassen i ferd med å bli snudd på hodet for hva elitens nasjonalitet gjelder.

Okse vs. matador
Det var to svært ulike boksere som møttes til kamp i den polske hovedstaden lørdag kveld. Den nummer én-rangerte Cunningham er en teknisk og solid bokser som helst utnytter rekkevidde og godt fotarbeid i sine kamper.

Wlodarczyk har en mer rå og offensiv boksestil hvis bevegelsesmønster og eleganse er mer på linje med en tanks. Effektiviteten av den er derimot ikke til å diskutere, noe den rødhårede polakkens trettisyv seire i løpet av trettiåtte kamper bekrefter. 25-åringen kom inn i kampen rangert som nummer seks i verden av Ring Magazine.

Jevn kamp, ujevn dømming
Kampens mønster var det samme gjennom samtlige tolv runder. Wlodarczyk presset fremover bak harde støt, mens Cunningham kontret angrepene og holdt seg i kontinuerlig bevegelse. På nærdistanse var det noe låsing fra amerikaneren sin side i de tidlige rundene, men denne tendensen ble mer gjensidig utover kampen.

Etter tolv runder med ulik boksing tilkjente to av de tre poengdommerne kampen til Wlodarczyk med dommersifrene 116-112 og 115-113, dvs. henholdsvis 8-4 og 7-5 i runder.

Kampens tredje poengdommer, amerikanske Charles Dwyer, endte opp med en 119-109 (11-1) seier til sin landsmann. Selv om kampens inntrykk i stor grad kokte ned til hvilken boksestil det enkelte øyet foretrekker, er det likevel merkverdig at to av poengdommerne satt med motsatt oppfatning av hvem som var den bedre i åtte av kampens tolv runder. Avviket i scoringen har vagt oppsikt på begge sider av Atlanteren. Cunningham annonserte etter kampen at han ønsker et returoppgjør avholdt på amerikansk jord.

Med 2-1-seieren ble Krystov Wlodarczyk Polens første IBF-mester i cruiservekt, og den første polakken som i det hele tatt har holder en stor forbundstittel i vektklassen siden Dariusz Michalczewski var eier av WBO-beltet en kort periode i 1994.

Tokarev knuste Swartz
I kveldens siste oppvarmingskamp imponerte russiske Vadim Tokarev da han enkelt utklasserte og slo ut Shane Swartz. Amerikaneren var fullstendig ute etter en klokkeren høyresmell fra russeren tidlig i andre runde. Ring Magazine rangerer Tokarev som nummer syv i cruiservektsklassen. Det er ventet at han vil få kjempe om en av de store forbundstitlene i 2007.

Urkal i mismatch
Tidligere tre ganger europamester Oktay Urkal møtte som ventet liten motstand fra rumenske Robert Cristea. Romanieren tok kampen på kort varsel og besøkte canvasen i hver av de tre rundene mis-matchen varte. Cristea kom inn i kampen med kun én seier mot åtte tap, mens Urkal er rangert som nummer seks i verden i weltervektsklassen og har kjempet om store forbundstitler ved tre anledninger tidligere. Tyskeren burde ha holdt seg for god til å delta i en slik farse av en kamp.

Lørdagens kamper fant sted i Torwar Sport Hall i Warzawa, Polen. Stevnet ble kringkastet på riksdekkende fjernsyn i Polen og var også tilgjengelig internasjonalt via web-TV.