Kampen om seieren sammenlagt i Spania Rundt fikk i dag en ny, reell utfordrer. Med en særdeles imponerende tempoprestasjon gjorde Joaquim Rodriguez alle forhåndsdommer til skamme da han på mirakuløst vis holdt unna for både Chris Froome og hjemmefavoritten Alberto Contador.

Men det var ikke den eneste overraskelsen vi fikk servert på dagens tempo. Ikke siden Sven-Åke Nilsson i 1982 hadde en svenske vunnet en etappe i Spania Rundt. 30 år etter den bragden leverte Astanas Fredrik Kessiakoff varene på nytt. I dag kunne ingen hamle opp med svensken som vant med tiden 52.36.

Kupert tempo
Etter en innledende uke pakket med kuperte etapper var det endelig klart for tempo i Spania Rundt. Som den eneste individuelle tempoen i årets utgave var det knyttet stor spenning til hvilke tidsavstander som skulle gjøre seg gjeldende på de snaue 40km fra Cambados til Pontevedra.

I takt med en ellers meget kupert Spania Rundt, skulle rytterne også i dag forseere en kategorisert stigning. Til tross for 10km med klatring var det likevel ikke forventet at 3. kategorien Alto Monte Castrove, med sine beskjedne 4.4 prosent gjennomsnittlig stigning, skulle affisere tempospesialistene nevneverdig, men snarere tilby klatrerne en mulighet til å begrense tidstapet.

Som et lite omen fra Team Sky satte Richie Porte en solid tid etter halvkjørt løp, da han klokket inn hele 22 sekunder foran regjerende verdensmester, Tony Martin. Dermed satt vi bare og ventet på mer magi fra Sky-laget. Men det var før Fredrik Kessiakoff satte en helt ny standard. For mens alle satt og ventet på enten briter eller spanjoler, lurte Astana-rytteren seg under radaren. Svensken kom til mål hele 1.15 foran Porte.

- Jeg forsto i morges at denne løypa kunne passe meg bra, fortalte Kessiakoff til dansk TV2.

Derfor bestemte svensken seg for å kjøre full pinne på dagens etappe. 32-åringen vant også tempoen i Sveits Rundt tidligere i år.

- Jeg ville gi alt i dag, fordi etappeprofilen minnet om tempoen i Sveits Rundt. Det fikk jeg betalt for, konstaterte svensken.

Kampen om sammendraget
Med kun 53 sekunder opp til bæreren av den røde ledertrøyen, normalt temposvake Joaquim Rodriguez, forventet mange seg at Chris Froome skulle innta førsteplassen i sammendraget etter dagens begivenheter. Og med en olympisk tempomedalje i baklomma måtte den kenyanskfødte briten leve med favorittstempelet på dagens etappe.

Men den hjemvendte Alberto Contador, som lå bare sju sekunder bak Froome i sammendraget, ville det annerledes. Spanjolen vant en liknende enkeltstart i Tour de France i 2009, snaue tre sekunder foran tempokongen Fabian Cancellara. Derfor fant kapteinen på Saxo Bank – Tinkoff Bank seg godt til rette i den tekniske løypa. Contador hentet inn forspranget til Froome i sammendraget, men kunne gjøre lite med den svenske turboen, Kessiakoff.

Kanskje mer overraskende var det at verken Froome eller Contador overvant ledende Rodriguez i sammendraget. Den spanske lettvekteren på Katusha-laget forsvarte ledertrøyen med nebb og klør. Kun ett sekund skilte han og Contador da samtlige ryttere hadde krysset målstreken.

Derfor ligger det an til et nervepirrende sekunddrama videre i Spania Rundt. Det som på forhånd skulle være årets store duell mellom Contador og Froome, har nå fått en ny deltaker – nemlig Joaquim Rodriguez.

Resultat:
1 Fredrik Kessiakoff Astana Pro Team 52.36
2 Alberto Contador Saxo Bank - Tinkoff Bank +0.17
3 Christopher Froome Sky Procycling +0.39
4 Alejandro Valverde Movistar Team +1.08
5 Benat Intxausti Movistar Team +1.09
6 Richie Porte Sky Procycling +1.15
7 Joaquim Rodriguez Katusha Team +1.16
8 Cameron Meyer Orica - GreenEdge +1.17
9 Andrew Talansky Garmin - Sharp +1.24
10 Jonathan Castroviejo Movistar Team +1.34

Sammenlagt:
1 Joaquim Rodriguez Katusha Team 40:26:15
2 Alberto Contador Saxo Bank - Tinkoff Bank +0.01
3 Christopher Froome Sky Procycling +0.16
4 Alejandro Valverde Movistar Team +0.59
5 Robert Gesink Rabobank Cycling Team +2.27
6 Daniel Moreno Katusha Team +2.54
7 Nicolas Roche AG2R La Mondiale +3.39
8 Andrew Talansky Garmin - Sharp +4.08
9 Laurens Ten Dam Rabobank Cycling Team +4.22
10 Bauke Mollema Rabobank Cycling Team +5.10