Rodriguez vant, men dropper touren

Joaquim Rodriguez Katjusja Alberto Contador Astana Tour de France 2010

Joaquim Rodriguez Katjusja Alberto Contador Astana Tour de France 2010 Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)

Joaquim Rodriguez var overlegen i fjellene, men kommer ikke til Tour de France.

12.06.11 17:28

Critérium du Dauphinés avsluttende etappe var av det meget korte slaget. Veien rytterne tok fra Pontcharra til La Toussuirre var ikke mer enn 117,5 kilometer. Allikevel rakk rytterne å kjøre over Col de la Croix de Fer og La Toussuire, som ligger på henholdsvis 2067 og 1703 meter.

Ti mann gikk et i et tidlig brudd på etappen. Det viste seg at den unge franskmannen Thibaut Pinot (FDJ) var den sterkeste av de ti opp til Col de la Croix de Fer. 21-åringen rykket fra alle sine bruddkompanjonger og kjørte over etappens første fjell i ensom majestet. FDJ-rytteren hadde omtrent ett minutts ledelse på det som var igjen av hovedfeltet på toppen.

På vei ned gikk Thomas Voeckler til. Voeckler hentet og distanserte unge Pinot på vei ned fra stigningen, og syklet inn i dagens siste stigning alene.

Europcar-rytteren har vunnet etapper i Paris-Nice, Giro del Trentino og 4 Jours de Dunkerque i år, og var ute etter en triumf til før Tour de France. Slik skulle det ikke gå.

Back-to-back
For etter at Robert Gesink forsøkte å støte seg fra konkurrentene tidlig i bakken gikk i en jevn fart opp til La Tousuirre. Ingen av rytterne var villig til å ta sjansen på å angripe. Da så Joaquim Rodriguez sitt snitt til å gjenta bedriften fra forrige etappe.

Ingen forsøkte å følge Rodriguez da han stakk med en kilometer igjen til mål. Mannen som også vinner kaltretrøya i rittet vant på overlegent vis, ni sekunder foran Thibaut Pinot og Robert Gesink.

Rodriguez kommer ikke til Tour de France. Spanjolen kjørte Giro d'Italia og retter nå fokus mot Vuelta a Espana. Katjusja-rytteren ble åttendemann sammenlagt i Tour de France i fjor.

Kan Wiggins gjenskape 2009?
Bradley Wiggins sikret sammenlagtseieren ved å holde Cadel Evans og Alexandre Vinokourov under kontroll på hele etappen. Wiggins var egentlig aldri truet, da han hadde over minuttet på alle de seriøse konkurrentene.

Sky-rytteren er den tredje briten i historien som vinner oppkjøringsrittet til Tour de France. Det er 21 år siden sist en brite vant rittet, Robert Millar gikk seirende ut av Dauphiné i 1990.

Cadel Evans fulgte på andreplass i sammendraget, mens Alexandre Vinokourov ble tredjemann. Jurgen Van Den Broeck viste også at han er klar for Tour de France med sin fjerdeplass.

Vi går utifra at Edvald Boasson Hagen fullførte rittet.

Følg med på procycling.no for å få med deg hvordan det går i det andre oppkjøringsrittet til Tour de France, nemlig Sveits rundt. Thor Hushovd, Gabriel Rasch og Kurt Asle Arvesen stiller der.

Resultater
1. Joaquim Rodriguez (Katjusja) 3.24,30
2. Thibaut Pinot (FDJ) +7
3. Robert Gesink (Rabobank) samme tid
4. Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto) st.
5. Alexandre Vinokourov (Astana) st.
6. Chris Anker Sørensen (Saxo Bank-SunGuard) +10
7. Cadel Evans (BMC Racing Team) st.
8. Kanstantin Sivtsov (HTC-High Road) st.
9. Janez Brajkovic (RadioShack) st.
10. Bradley Wiggins (Team Sky) st.

Sammenlagt
1. Bradley Wiggins (Team Sky) 22.33,24
2. Cadel Evans (BMC Racing Team) +1,26
3. Alexandre Vinokourov (Astana) +1,52
4. Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto) +2,13
5. Joaquim Rodriguez (Katjusja) +2,52
6. Christophe Kern (Europcar) +3,01
7. Jean-Christophe Peraud (AG2R-La Mondiale) +3,30
8. Kanstantin Sivtsov (HTC-High Road) +4,14
9. Janez Brajkovic (RadioShack) +4,22
10. Thomas Voeckler (Europcar) +4,27

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.