RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rogge avkrefter doping

Sist oppdatert:
IOC-president Jacques Rogge avkrefter nå dopingpåstandene som italienske helsemyndigheter framsatte tidligere fredag.

BERGEN/PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): - Nyhetsmeldingen som Reuters publiserte tidligere i dag beror på en misforståelse, uttalte IOC-presient Jacques Rogge på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Det var Italias helseminister Giovanni Zotta som framsatte påstandene om at det var funnet spor av EPO i flere A-prøver hos flere utøvere.

– Vi har snakket med Zotta og har sjekket ut dette. Det foreligger ingen dopingsaker per i dag. Og vi vil offentliggjøre det vi vet umiddelbart, både internt, til italienske myndigheter og til dere i mediene, sa Rogge til Reuters.

Han ville ikke utdype hvordan denne misforståelsen kunne skje.

Zotta, som også er Italias representant i IOCs antidoping-kommisjon, lekket altså fredag morgen til Reuters at det var funnet spor av EPO i flere blodprøver.

- Så langt har det vært flere tilfeller av EPO, men det må bekreftes før vi kan si noe annet, sa Zotta.

Den internasjonale komité (IOC) tilbakeviste nesten umiddelbart Zottas påstander, men også dopingjeger i Det internasjonale skiforbundet, Inggard Lereim gikk på limpinnen og uttalte seg på bakgrunn av Zottis påstander om dopingtilfeller.

- Dette er trist, men forventet. Vi må se det i lys av vår massive testing nå i forkant av OL, sa Lereim til TV 2 Nettavisen.

Så kom dementiet fra IOC, Giovanni Zotta ble stille, og Inggard Lereim tok de nye opplysningene til etterretning.

- Dette er et rykte, men det kan også være et rykte før en realitet. Det er vanlig med slike rykter før store mesterskap, så vi får vente og se.

Ikke bekreftet
Ifølge Zotta er det foretatt 101 tilfeldige urinprøver, 98 EPO-tester og 78 tester for å avdekke misbruk av veksthormoner. Han understreker at flere tester må gjennomføres før det kan bekreftes at det dreier seg om misbruk av EPO.

- Avsløringer er et produkt av den politikken vi nå kjører, med massiv testing inn mot OL. Vi har holdt på i flere måneder allerede, med en naturlig intensivering nå de siste ukene og dagene. Det er svært viktig å teste utøverne for EPO nå før OL-start, fordi stoffet fungerer slik at jukseeffekten sitter i vesentlig lenger enn det tidsrommet vi greier å påvise det i.

FAKTA OM EPO

EPO (erythropoietin) er et glycoprotein som fremstilles naturlig i binyrene.

Stoffet bidrar til å øke produksjonen av antall røde blodceller som transporterer oksygen rundt i kroppen, og fører dermed til forbedret utholdenhet.

EPO kan bedre prestasjonsevnen med opptil 15 prosent i utholdenhetsidretter, men øker også faren for blodpropp og slag.

Stoffet ble lansert i 1987 for bruk i behandling av nyresykdommer, og er også brukt innenfor kreftmedisin. Preparatet ble imidlertid raskt oppdaget innen idretten, og har vært særlig mye brukt innen langrenn og langdistanseløping.

Sykkelsporten er imidlertid idretten som fremfor noen er assosiert med ulovlig bruk av EPO. Da tidenes dopingskandale ble avslørt rundt Festina-laget i Tour de France i 1998, hadde stoffet vært bruk i en årrekke allerede. Det er grunn til å tro at flere unaturlige dødsfall innen internasjonal sykkelsport skyldes EPO-bruk.

Først i 2000 lyktes det å utvikle en laboratorietest som kunne avsløre spor av EPO i urinen. Siden den gang er testmetodene blitt stadig bedre, og en lang rekke utøvere er avslørt.

- Altså, en utøver kan ha dopet seg nå i forkant av OL, og ha effekt av det gjennom hele mesterskapet. Dersom vi ikke hadde testet tett opp til det tidspunktet utøveren har dopet seg, ville vi ikke kunne påvise jukset i samme grad, forklarer han, og legger til:

- Vi tester tett som hagl nå før OL.

Neppe norske
Nyhetene om positive dopingprøver nådde også den norske langrennsleiren og presseansvarlig Rolf Nereng uttalte følgende fredag morgen.

- Ja, jeg har akkurat hørt de samme ryktene. Men foreløpig vet jeg ikke noe mer om dette, sa Nereng til TV 2 Nettavisen.

Omtrent det samme sa toppidrettssjef Jarle Aambø.

- Foreløpig har jeg bare hørt rykter. Jeg har ikke lyst til å kommentere saken før jeg har satt meg bedre inn i den, sier Aambø.

- Men ville dere vært informert dersom det var snakk om norske utøvere?

- Ja, da ville vi nok ha visst det nå.

Møte i formiddag
Zotti er de italienske helsemyndighetenes ansvarlige for doptester og landets representant i IOCs antidopingbyrå og WADA under lekene.

- I løpet av formiddagen vil vi sjekke alle tilfellene. Vi vil ha et møte om saken i løpet av kort tid, sier han.

Åtte utestengt
Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyste tidligere i dag at åtte langrennsløpere er nektet start i åpningsdistansene på grunn av for høyt hemoglobinnivå. Blant disse er den tyske stjernen Evi Sachenbacher stehle.

FIS understreker imidlertid at dette ikke er ensbetydende med at det er mistanke om at de har dopet seg, og det er usikkert om disse to sakene har sammenheng.

EPO virker på den måten at det øker antall røde blodceller som transporterer oksygen rundt i kroppen, og bidrar dermed til å forbedre utholdenheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere