Gå til sidens hovedinnhold

Rogn: - Vi bommet med taktikken. Iversen: - Det tror jeg ikke han har sagt

Valget av Therese Johaug som ankerkvinne skaper debatt. Også innad i den norske langrennsleiren.

SEEFELD (Nettavisen): Det ble altså svensk gull på kvinnestafetten i Seefeld torsdag. Stina Nilsson avgjorde det hele i svensk favør da hun knuste Therese Johaug i spurten.

Johaug hentet på imponerende vis inn et forsprang på 18 sekunder etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde sprukket på tredjeetappen, men ble som ventet for svak i spurten mot temposterke Nilsson.

- Bommet på taktikken

Debatten raser etter sølvet. Var det riktig å la Johaug gå sisteetappe? Burde ikke en mer spurtsterk løper få ansvaret?

Etter rennet innrømmer Johaug overfor det norske pressekorpset at hun helst skulle gått en annen etappe.

- Men vi skal komme sterkere tilbake. Og vi må ikke glemme at det faktisk er utrolig bra å ta en sølvmedalje, sier Johaug til Nettavisen.

- Ville du gått sisteetappen igjen?

- Det kommer an på taktikken. Jeg kan godt gå sisteetappe igjen hvis taktikken blir lagt opp slik, sier hun.

Den norske treneren Geir Endre Rogn sier etter rennet at planen var at Johaug skulle rykke ifra på sisteetappen, men at det ikke gikk da hun heller måtte bruke krefter på å hente igjen svenskenes forsprang.

- Med fasit i hånd, ble det en taktisk bom?

- Med fasit i hånd, ble det jo det, innrømmer han.

Les også

Ampert mellom Norge og Sverige under VM-dramaet: - Jeg måtte si fra

- Tror jeg ikke han har sagt

Landslagstrener Ole Morten Iversen er ikke enig med sin kollega. Han står for valget de tok om å bruke Johaug på sisteetappe.

- Det tror jeg ikke han har sagt, sier Iversen når han blir konfrontert med Rogns uttalelser om at det, med fasit i hånd, ble bom på taktikken.

- Han har det.

- Vi hadde flere ulike alternativer og la kabalen på flere måter. Vi sto igjen med to-tre alternativer vi følte var like gode, men vi valgte dette, og det står jeg for. Det er ikke noe anger rundt dette, sier Iversen.

Han mener Norge må respektere at svenskene var bedre denne gangen. Iversen mener det heller ikke var mange som ønsket ankeretappen.

- Hadde du spurt de ti norske landslagsjentene i år om hvem som hadde lyst til å gå VM-stafett mot Stina Nilsson, hadde du fått opp mange hender? spør Iversen retorisk.

- Da har Weng lurt deg

Da en journalist forteller at Heidi Weng har uttalt at alle fire jentene kunne tatt på seg den oppgaven, svarer Iversen:

- Da tror jeg Heidi Weng har lurt deg. Det hender hun er litt lur i replikken. Med all respekt for jentene skjønner jeg at ingen av dem har lyst eller erfaring til å gå en sisteetappe.

- Ingen ville gå sisteetappen?

- Ingen vil møte Stina Nilsson i en spurt, mener Iversen.

Ingvild Flugstad Østberg, som har gått sisteetappen for Norge de to siste stafettene, innrømmer at hun var forberedt på å gå den samme etappen også i VM-stafetten.

- Helt siden den etappen ble åpen, har jeg vært innstilt på at den oppgaven kunne falle på meg. Jeg har forberedt meg på både det ene og det andre, sier hun.

- Vår største sjanse var å unngå spurt

Iversen sier at de vurderte sterkt å bruke Maiken Caspersen Falla på en etappe, men at de til slutt falt ned på å droppe sprintdronningen.

- Vi vurderte at vår største sjanse var å unngå at det ble spurt. Jeg angrer ikke på det, slår Iversen fast.

Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug gikk på det norske laget, mens Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson gikk for vinnerlaget.

Russland tok bronsen, over to minutter bak Sverige.

VM for langrennsløperne fortsetter nå med stafett for herrer på fredag. Så venter henholdsvis 30- og 50-kilometeren for kvinnene og herrene før VM setter sluttstrek 3. mars. Hele programmet finner du her.

Les også

Dette visste du ikke om «Silver-Frida»

Kommentarer til denne saken