*Nettavisen* Sport.

Røkke og Gjelsten punger ut for Molde

- Vanskelig å si om Molde noen gang klarer seg på egen hånd, sier Bjørn Rune Gjelsten.

22.09.07 14:25

For Røkke-kontrollerte Molde Fotball AS og spillerselskapet Opptur MFK AS punget ut med et tosifret millionbeløp for romsdalsklubben i fjor.

I år fortsetter milliondrysset.

NA24 - din næringslivsavis

- Da Kjell Inge og jeg kom til Molde i 1993 var klubben teknisk konkurs. Vi spyttet inn og kreditorene etterga gjeld. Så ble det opprykk, og fem år senere ny stadion og mesterligaspill. Det løftet hadde man ikke fått til uten økonomisk hjelp, oppsummerer Gjelsten.

Nummer to bak RBK
Etter hvert overlot Gjelsten Molde Fotball AS helt til kamerat Kjell Inge Røkke.

- Fra 2000 til og med 2004 bidro Røkke med så mye at Molde økonomisk var nummer to i Norge etter Rosenborg. 25 millioner hvert år, sier professor og ekspert på fotballøkonomi, Arild Hervik.

Molde tok seriesølv i 1995, 1998, 1999 og 2002. I 1999 kom Real Madrid, Porto og Olympiacos på mesterligabesøk til byen.

I år heter motstanderne Sparta, Raufoss og Tromsdalen.

Kjøpte Hoset for Molde
I nedrykkssesongen i fjor skjøt Røkke-kontrollerte Aker ASA inn 12,4 millioner i konsernbidrag, men Molde Fotball AS fikk likevel et underskudd på 5,4 millioner. Da hadde klubbens aksjeselskap betalt 13,2 millioner for Moldes spiller- og markedsrettigheter.

I tillegg bidro selskapet Opptur MFK AS med millioner til spillerkjøp. Magne Hoset er en av stjernene investorene, med Bjørn Rune Gjelsten i spissen, har hentet inn.

- Vi har en total investeringsramme på ti millioner. Selskapet er stiftet for å være støttespiller for Molde, og skal investere i og utvikle spillere til beste for klubben, sier styreleder Gjelsten.

Tap på 110 millioner
Siden årtusenskiftet har moldensernes aksjeselskap tapt opp mot 110 millioner, og underskuddet i fjor kunne vært langt verre dersom klubben ikke hadde solgt angriperen Rob Friend i fjor sommer. Heerenveen-overgangen innbrakte 11,7 millioner kroner netto til Molde Fotball AS, og uten salget hadde romsdalingene gått på en tosifret millionsmell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

- For å kjempe i toppen av eliteserien over tid trenger man et inntektsgrunnlag på vel 100 millioner. For å være sikker på å holde plassen bør klubben få inn rundt 60 millioner, forteller professor Hervik fra Høgskolen i Molde.

Molde jakter i år opprykk med et budsjett på 43 millioner.

Opptur ble til nedtur
«Selskapet har et godt grunnlag for videre arbeid med å oppnå sine langsiktige mål, men vil i fremtiden være avhengig av at samarbeidspartneren Molde Fotballklubb har sportslig suksess. Behovet for tilførsel av likvider blir mindre jo større suksess Molde Fotballklubb vil få», heter det i årsberetningen til Molde Fotball AS.

Molde ligger an til comeback i den øverste divisjonen i 2007, men foran fjorårets nedtur opprettet Røkke og Gjelsten selskapet Opptur MFK AS. I tillegg til Røkkes Aker ASA (30 prosent) og Bjørn Rune Gjelsten (10 prosent), er seks andre lokale selskaper og investorer med på spleiselaget.

Økonomisk dugnadsånd
Ifølge Gjelsten sitter Opptur MFK AS blant annet på Magne Hoset og Jan Kjell Larsen, men har også andeler i to-tre spillere. For eksempel i stortalentet Rune Ertsås (20). Spillerselskapet har investert i Molde-menn til en verdi av 5,4 millioner, viser 2006-regnskapet. Opptur MFK AS fikk et underskudd på vel 1,6 millioner.

- Selskapet er jo veldig forankret i patriotisme, økonomisk dugnadsånd og et ønske om å bidra. Det kommer ikke inn penger før vi eventuelt selger spillere, sier Gjelsten.

Og legger til:

- Det er avgjørende for Molde at vi rykker opp. Da kommer det inn mer penger, og verdien av spillerstallen går også opp. Nå håper jeg klubben klarer direkte opprykk.

Tror ikke på 60 mill.
- Kan Molde noen gang klare seg uten rike onkler?

- Du har RBK, VIF, Brann og Viking. Etter de kommer du ned på et publikums- og inntektsnivå der det i tillegg trengs støttespillere. Det er en kjennsgjerning, men kanskje betenkelig. Kravene til spillerlønninger, anlegg og generell drift er så høye at det blir vanskelig å både henge med og gå rundt, sier Gjelsten.

Professor Arild Hervik vil aldri si aldri, men:

- Jeg tror ikke Molde de nærmeste årene vil klare å etablere et uavhengig inntektsgrunnlag på 60 millioner. Og det er vanskelig å se at klubben noen gang kan nå opp i 100 millioner.

Følg Molde mot Bodø/Glimt fra klokken 16.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.