Kåret til verdens beste fotballspiller i 1996, 1997 og 2002. Vinner av Gullballen i 1997 og 2002. Regnet som en av de beste angriperne i fotballhistorien.

Og kanskje det viktigste: Toppscorer i VM-historien med sine 15 scoringer.

Ronaldo er en spillende legende på fotballbanen.

Brasilianeren har vunnet stort sett det som kan vinnes på den grønne matta, men nå går en æra mot slutten.

- Jeg har allerede bestemt meg - dette blir mine to siste sesonger, sier Ronaldo (33) ifølge BBC.

Brassen har scoret 62 mål på 97 kamper for det brasilianske landslaget. Angriperen har heller ikke gitt opp kampen om å bli en del av den brasilianske troppen som skal kjempe om triumf i Sør-Afrika til sommeren.

- Det er fortsatt en mulighet. Jeg håper i det minste å få være med, sier Ronaldo, som ikke har spilt for gultrøyene siden VM-sluttspillet i Tyskland i 2006.

Herjet som tenåring
33-åringen har spilt mesteparten av sin karriere i noen av de største klubbene i Europa. Angriperen startet i PSV Eindhoven mens han fortsatt var tenåring.

Brassen gjorde et umiddelbart inntrykk på den europeiske toppfotballen da han scoret utrolige 42 mål på 45 kamper for hollenderne. Det tok dog ikke lang tid før turen gikk videre til Barcelona, der målstatistikken ikke ble mindre imponerende.

34 mål på 37 kamper ble det for den katalanske stoltheten. Men det ble med den ene sesongen på Nou Camp for målmaskinen.

Turen gikk videre til Italia, nærmere bestemt Inter, i det som da var verdens dyreste overgang verdt 180 millioner kroner tilbake i 1997. I løpet av de fem årene i klubben førte brassen italienerne til triumf i Uefa-cupen.

Men i Inter kom også den første av flere kneskader som skulle sette et preg på Ronaldos resterende karriere.

Men gigantene i Europa lot seg ikke stoppe av den grunnen.

Neste steg var Real Madrid i 2002. «Los Blancos» var på denne tiden inne i styreleders Florentino Perez' «Galactico-periode». Troppen inneholdt noen av verdens beste fotballspillere, blant annet med navn som Luis Figo, Raul, Claude Makelele og Zinedine Zidane.

Det var med andre ord ingen selvfølge at Ronaldo skulle bli den største stjernen da brassen ankom mektige Santiago Bernabeu. I løpet av den første sesongen i hovedstadsklubben vant Ronaldo seriemesterskapet med Real.

Økende kroppsvekt
I løpet av brassens fem sesonger i Madrid scoret han 83 mål på 127 seriekamper. Og det til tross for at det utenomsportslige fokuset tydeligvis ble større og større for i takt med kroppsvekta til Ronaldo.

Den spanske pressen døpte angriperen om til navnet «El Gordo».

På godt norsk: Tjukken.

Den aldrende veteranen ble ikke funnet god nok til å være en del av et Real Madrid-lag i et generasjonsskifte. Dermed gikk turen tilbake til Italia. Denne gangen til AC Milan - brassens tidligere erkerival i Inter.

Det ble dog kun en sesong i den italienske motehovedstaden. Ronaldo scoret fortsatt nok med mål, og noterte seg for ni scoringer på kun 20 kamper for italienerne.

Men det var tydelig at skader og utagerende festing hadde satt sitt preg på målmaskinen. Det ble et brudd med italienerne, og etter flere måneder med tvil om Ronaldo i det hele tatt ville spille fotball igjen, ble han i 2009 klar for Corinthians i hjemlandet Brasil.

Nest best etter Pelé?
Klubbfotballen er en ting. Landslaget noe helt annet. Der må Ronaldo regnes som en av de største i Brasils historie. Kanskje ikke helt oppe med Pelé, men ikke så altfor langt unna legenden.

Angriperen var med som 17-åring i den brasilianske troppen som vant VM-gull i USA i 1994, men spilte ikke ett eneste sekund. I 1998 hadde Ronaldo blitt superstjerne, og var en viktig del av det brasilianske laget som tapte finalen mot Frankrike som ble ledet an av Zidane.

Finalen vil vel best bli husket fra Ronaldos ståpunkt for mysteriet rundt opptakten til finalen. Det er fortsatt ikke kjent hva som egentlig skjedde, men faktumet var uansett at Ronaldos navn ikke var med i startoppstillingen til det brasilianske laget.

En samlet fotballverden var sjokkert. Det verserte rykter om at Ronaldo hadde hatt enten et epileptisk anfall eller et nervøst sammenbrudd natten før finalen, men uansett var Ronaldo en av de elleve som gikk ut på Stade de France for å spille finalen.

Men kampen ble trist for Ronaldo. Angriperen var en skygge av seg selv, og ble totalt satt i skyggen av gullkåte franskmenn som sikret VM-gullet på hjemmebane.

I 2002 var Ronaldo tilbake i toppform. Angriperen ledet Brasil til en 2-0-seier over Tyskland i finalen med sine to scoringer. Totalt i mesterskapet ble det åtte scoringer på Ronaldo som på denne tiden må sies å ha vært på toppen av karrieren.

2006 ble et trist mesterskap for Brasils del. Søramerikanerne ble slått ut «allerede» i kvartfinalen av Frankrike - som igjen ble ledet av en aldrende Zidane i storform.

Men kampen mot Ghana i åttendedelsfinalen vil for alltid bli husket i fotballhistorien. Da scoret Ronaldo sitt 15. mål i VM-sammenheng, og passerte dermed Gerd Müllers gamle rekord på 14.

En målrekord som skal bli særs vanskelig å tukte.

Blir representant
Men turen gikk altså tilbake til Brasil og Corintihans i 2009. Der har brassen så langt scoret tolv mål på 20 seriekamper. Nå er brassen i hardtrening for å bli en del av Brasils VM-tropp, men det blir en knallhard kamp mot flere av de beste angriperne på kloden.

Det som dog er sikkert at Ronaldo blir en ambassadør for fotballen etter hans karriere. Corinthians har allerede tilbudt 33-åringen en rolle etter hans spillende karriere.

- Ronaldo vil bli en representant for klubben i Europa, sier Ronaldos agent Fabiano Farah.

- Vi vil kombinere navnet hans og viktigheten rundt Ronaldo med Corinthians for å markedsføre klubben internasjonalt.

Og hvem vet?

Kanskje vil fotballelskere over hele verden se Ronaldo banke inn mål under sommerens mesterskap i Sør-Afrika.

Det er lov å drømme.

Se YouTube-klippet av Ronaldos enestående karriere i videobildet under!

HTML EMBED

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!