Real Madrid-stjernen Cristiano Ronaldo er i disse dager hovedpersonen i en historie som sprer seg som ild i tørt gress.

Historien, som du kan lese i sin helhet i faktaboksen til venstre, handler i korte trekk om følgende:

Ronaldo og lagkameraten Albert Fantrau var begge i Sportings søkelys da de var ti år. Før en kamp fikk de beskjed om at den som scorer flest mål får kontrakt med akademiet til Sporting.

Ronaldo og Fantrau hadde begge ett mål hver, da sistnevnte fikk ballen rett før slutt. Fantrau driblet seg gjennom forsvaret og kom alene med keeper. I stedet for å score selv, sentret han til Ronaldo, som enkelt kunne sette ballen i mål.

Etter kampen spurte Ronaldo hvorfor han ikke scoret selv. «Fordi du er bedre», var svaret. Dermed fikk Ronaldo plass hos Sporting-akademiet.

Noen journalister kontaktet Fantrau da historien ble kjent. Fantrau fortalte at fotballkarrieren hans var over etter den kampen, og at han nå er arbeidsledig. «Men hvordan har du fått så fint hus og bil», spurte journalistene. På grunn av Ronaldo, sa Fantrau.

Nettavisen har gjort et forsøk på å finne ut om historien er sann. Vi kontaktet flere aviser på Madeira, øya der Ronaldo vokste opp, i et forsøk på å spore opp personer som kan gi oss et svar.

Agostinho Silva jobber som sportsjournalist i Madeira-avisen Dnoticias. Ronaldo er fortsatt øyas største helt gjennom tidene, og avisen har således en egen seksjon på nettsiden dedisert til superstjernen. Er det noen som kan svare oss, er det journalistene på Madeira.

Silva forteller Nettavisen at han ikke har hørt historien før nå, men at det er en typisk ting Ronaldo «pleier å gjøre, uten at det kommer ut».

Filipe Sousa jobber også for avisen Dnoticias. Han tar seg tid til en lang prat med Nettavisen, og lover at han skal prøve å finne ut sannhetsgehalten i historien.

Kontaktet trenerne
Litt senere tar han kontakt med oss.

- Jeg har sjekket i arkivene, men finner ikke noe om historien. Jeg har også kontaktet Ronaldos tidligere trenere. Mannen i historien er trolig en spiller som heter Semedo. Det er en mørkhudet spiller som levde under dårlige forhold i Lisboa. Ronaldo har hjulpet ham med hus og bil, forteller Sousa.

Agostinho Silva lovet også ta kontakt med moren til Ronaldo, Dolores Aveiro, for å undersøke saken. Så langt har vi ikke fått noe svar. Dermed lever historien videre som et mysterium. Men kanskje er det Semedo som er bakgrunnen.

Vi lar historien ligge for nå, og lar Sousa fortelle sin versjon av overgangshistorien om da Ronaldo gikk til Sporting som 11-åring.

- Han var veldig talentfull, og spilte for Nacional i Madeira. Det ble derfor satt opp et møte mellom Nacional og storklubbene Benfica og Sporting. Den som betalte mest, fikk Ronaldo. Men Benfica møtte ikke opp til avtalen, og derfor signerte han med Sporting som 11-åring, sier Sousa til Nettavisen.

Og føyer til:

- Betalingen var t-skjorter og treningsutstyr.

- Var så talentfull
- Når så du Ronaldo spille for første gang?

- Det gjorde jeg da han var åtte år, og det var helt utrolig. Han var så talentfull. Jeg husker at han ved ett tilfelle driblet samtlige motspillere og scoret. Alle journalistene snakket om han, men han var så sjenert, og snakket ikke med noen, minnes Sousa.

Han husker godt den lille gutten som etter hvert ble det store samtaleemnet i Madeira.

- Han var en veldig sjenert gutt som ung, hadde få venner og gjorde det dårlig på skolen. Det er en utrolig historie, men det stemmer faktisk at han ikke hadde en pute da han var ung. Han sov med fotballen i stedet. Det sies om Ronaldo at han bare hadde det fint når han hadde ballen i beina, sier Sousa.

- Har du fortsatt kontakt med Ronaldo?

- Jeg snakket med ham senest i 2010. Jeg ble ikke en god venn med ham, for det er det ingen journalister som blir. Men vi hilser på hverandre, og jeg snakker med ham hver gang Portugal spiller mesterskap. Da spør han alltid om Madeira, og tar seg alltid tid til journalistene som er fra Madeira, forteller han.

Alkoholproblem
Den portugisiske fotballjournalisten forteller at Ronaldo vokste opp under tøffe forhold i Madeira. Særlig forholdet til faren var med på å prege Ronaldo.

- De var en fattig familie. Moren jobbet på fabrikk og faren (Jose Diniz Aveiro) hadde et drikkeproblem, sier han.

- Hvordan taklet han det?

- Ronaldo prøvde hele tiden å hjelpe faren, og ville få ham til Manchester for å få hjelp med drikkeproblemene sine. Men faren var en enkel mann, og ville bli værende i Madeira, der han hørte hjemme. Men med Ronaldos hjelp ble han stadig bedre. Til slutt døde han av leverskader etter de mange årene med drikkeproblem, og det er én av få ganger vi har sett Ronaldo gråte, sier Sousa.

Han tenker seg om, og legger til:

- Han har kun grått to ganger, da Portugal tapte EM-finalen i 2004 og i farens begravelse i 2006. Faren døde like før VM i 2006. Da Ronaldo scoret på straffe mot England, holdt han en finger i været og hyllet sin avdøde far. Det var et emosjonelt øyeblikk.

Sousa forteller at mange har et galt bilde av Ronaldo som person. Der mange beskriver ham som en egoist full av stjernenykker, er sannheten en helt annen, mener han.

- Han er egoistisk på banen, men ikke utenfor. Etter at han ble suksessfull på fotballbanen, husket han alle som var der for ham da han var ung. Han kjøpte store villaer til alle familiemedlemmene, og kjøpte puber og biler til kameratene fra barndommen, sier han.

Den portugisiske fotballjournalisten forteller at Ronaldo fortsatt besøker Madeira så fort det er mulig, og at stedet betyr mye for ham. Men de siste årene har det blitt vanskelig for Ronaldo, og paparazzifotografer følger ham overalt.

Ingen hadde trodd det
- Skjønte du at han kom til å bli en verdensstjerne da du så ham spille som åtteåring?

- Jeg trodde han kom til å få en god karriere, men ingen hadde trodd at en gutt fra Madeira kunne få en slik karriere. Han var så liten og tynn, men veldig sterk, forteller Sousa.

Og kommer på en historie:

- I Sporting ble de til slutt nødt til å låse treningsrommene på kvelden. Ronaldo var der nemlig klokken to om natten for å trene muskler. Alle trenerne Ronaldo har hatt, sier det samme: De har aldri opplevd noen som jobber like hardt som Ronaldo, sier Sousa.

- Ingen trodde han kom til å bli så sterk som han er i dag. Han var så liten og tynn, men han ville bare spille fotball, sier han.

Sousa forteller at skolen begynte å bli bekymret for Ronaldo, for gutten brukte all tid på fotball. Det gikk selvsagt ut over skolearbeidet, og Sousa forteller at moren ble bekymret.

- Moren hans, Dolores, ba ham begynne å jobbe hardere med skolearbeid, for skolen var bekymret for ham. «Du får ingenting av fotballen», sa hun. Man kan vel si at hun tok feil, sier Sousa.

Det lar vi bli siste ord.

PS: Lørdag spiller Ronaldo trolig fra start i El Clasico. Kampen mellom Barcelona og Real Madrid kan du følge live hos NaLive. Kampstart er 20.00.