Verdens to største fotballstjerner de siste årene er Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. De to har over en årrekke delt på å vinne gullballen og har dominert verdensfotballen. Nå nylig vant Lionel Messi VM, som har ført til at de aller fleste har lagt samtalen død om hvem av de to som har vært best på banen.

Lionel Messi spiller sin daglige fotball i storklubben PSG, hvor han spiller fast og leverer jevnlig med målpoeng. Ronaldo har valgt å dra til et land der det ikke finnes fotballhistorie.

— «Messi! Messi! Messi!» ble ropt fra tribunen da Ronaldos Al Nassr gikk på et surt tap. Kampen var Ronaldos andre for sin nye klubb, han står fortsatt uten nettkjenning.

Les også: Her er de bekreftede Premier League-overgangene januar 2023

Hylles

Treneren til den saudi-arabiske klubben er franskmannen Rudi Garcia. Han mener Ronaldo fortsatt er en av verdens beste spillere. Han hyller spilleren sin og mener han kommer til å dra tilbake til europeisk fotball.

— Ronaldo er en av verdens beste spillere. Han kommer ikke til å avslutte karrieren hos Al Nassr. Han kommer til å dra tilbake til Europa, sa treneren ifølge ESPN.

Fotballspillere har de siste årene fått lønninger som er skyhøye. Ronaldos nye lønn overgår alle. Ifølge The Athletic tjener portugiseren over to milliarder kroner i året. Det er mer enn alle andre spillere i verden. Avisen skriver at Al Nassr dekker en tidel av beløpet, mens resten dekkes av den Saudi-Arabiske staten, som også eier klubben Newcastle.

Les også: Layouni møtte ikke på Vålerenga-trening etter avslått bud

Sportsvasking

Sportsvasking er et ord som jevnlig brukes til å beskrive midtøstlige regimers oppkjøp av europeiske toppklubber i fotball. PSG er eid av Qatar, Manchester City eies av Emiratene, mens Newcastle eies av Saudi-Arabia.

Sportsvaking har fått mye kritikk de siste årene, spesielt under VM i Qatar, som ble arrangert i fjor der flere tusen migrantarbeidere døde i byggingen av stadioner, og der homofiles rettigheter ikke er tilstede.

Saudi-Arabia er nabolandet til Qatar og har et regimet som ligner på det man kan se i Qatar. Det saudi-arabiske regimet har som mål å arrangere fotball-VM i 2030.

Landets dårlige rykte har ført til at mange kritiserer Ronaldos klubbvalg.

— Jeg har tidligere sagt at det sportslige kommer foran det politiske i klubbvalg. Her er ikke det tema. Det er rett og slett trist å se en av fotballhistoriens største spillere avslutte karrieren i et land som er en versting i klassen hva gjelder menneskerettigheter, kvinners rettigheter og homofiles rettigheter, sa fotballekspert Yan Amankwah til Nettavisen da overgangen ble offentliggjort.

— Jeg synes det er rart at han som familiemann velger å gå dit. Det er lettere å forstå at en norsk spiller, som kan gange lønnen sin med 400, går dit. Ronaldo har mer enn nok penger til resten av livet. Han er i ferd med å få et trist ettermæle i det som har vært en fantastisk karriere, fortsatte Amankwah.

Les også: Bekreftet: Cristiano Ronaldo har signert for Al Nassr