Gå til sidens hovedinnhold

Rønning om dopingskandalen i Seefeld: - Man blir sint

I 2013 tapte Eldar Rønning (36) kampen om en VM-medalje mot den nå dopingtatte Aleksej Poltoranin. Han er oppgitt over dopingskandalen som har rammet VM i Seefeld.

SEEFELD (Nettavisen): Den kasakhstanske langrennsløperen er blant de fem løperne som denne uken ble pågrepet i VM-byen Seefeld og som nå har innrømmet bloddoping under mesterskapet.

Rønning, tidligere norsk landslagsløper, har selv konkurrert mange ganger mot Poltoranin. Han reagerte med sinne da han leste om juksemakerne i Seefeld.

- Man blir litt sint og tenker at det ødelegger for sporten som ikke trenger noen flere sånne avsløringer, sier Rønning til Nettavisen.

36-åringen forteller at han ikke har hatt noen mistanke til Poltoranin.

- Nei, det har jeg ikke hatt. Han snakket ikke engelsk, så vi hadde ikke noen kontakt med ham. Man så litt opp til ham med tanke på at han gikk veldig godt klassisk på ski og man fryktet ham spesielt fordi han hadde veldig gode avslutninger. Han var en man studerte litt teknisk for å se hvordan han løste det klassiske, men jeg hadde aldri noen mistanker om noe sånt, forklarer Rønning.

Tapte kampen om VM-bronse

Det er ikke kjent hvor lenge Poltoranin har drevet med doping, men kasakhstaneren kan vise til både en rekke verdencupseiere og medaljer fra VM.

Poltoranin tok bronse på femmila i VM i Val di Fiemme i 2013 og slo blant andre Eldar Rønning som ble nummer fem i samme renn.

Rønning som også ble slått av russiske Alexander Legkov (4. plass) på den aktuelle 50-kilometeren, sier han ikke tenker på VM-løpet for seks år siden.

- Jeg vet at han har slått meg i noen løp og spesielt på den femmila, men det er jeg ferdig med. Jeg har oppnådd mange gode resultater som jeg aldri kunne ha drømt om, forteller Rønning.

Glad Poltoranin ikke fikk starte 15-kilometeren

Han er i imidlertid lettet over at Poltoranin og de andre utøverne nå er tatt, slik at de ikke kan gjøre noe mer skade.

- Jeg tenker først og fremst at det er bra at de faktisk tar de som prøver å jukse, men man blir både overrasket og skuffet. Jeg hadde håpet at den tiden var forbi, sier den tidligere langrennsprofilen.

Han mener det var viktig at spesielt Poltoranin ikke fikk starte onsdagens 15-kilometer i VM.

- Poltoranin ville vært en kandidat til å ta medalje på 15-kilometeren og kunne ødelagt dagen for de andre som kunne endt opp med å få medalje i posten, forteller Rønning.

Nordmannen håper nå at avsløringen i Seefeld vil ha en avskrekkende effekt mot andre som tenker å prøve seg med lignende juks.

- Dette er selvfølgelig ikke noe bra for sporten som har hatt noen saker de siste tiårene. Det er uheldig, men samtidig så viser det forhåpentligvisde som tenker å jukse at de blir tatt. Jeg håper at dette skal avskrekke enda mer sånn at man slipper sånne saker i fremtiden, forklarer Rønning.

Les også

Video viser øyeblikket da VM-doperen Max Hauke blir tatt på fersk gjerning

Uhrenholdt Jacobsen skuffet

Den norske landslagsstjernen Astrid Uhrenholdt Jacobsen er også fortvilet over dopingskandalen, men er i likhet med Rønning glad for at det er noen som jobber hardt for å ta juksemakern.

- Vi må være glade for at det er noen som jakter på de som ikke prioriterer at vi skal ha en ren sport, at man er takknemlig for at det faktisk er folk som jobber med å ta de som jukser, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

Hun synes skandalen er både trist for sporten og for arrangøren.

- Jeg har bare kunnskap fra det som har stått i media og har ikke noe godt faktagrunnlag, men av det vi vet så langt, så virker det som det er enkeltutøvere som holder på med ting. Da er dette veldig kjipt for det østerrikske forbundet som kanskje så på det mesterskapet her som en mulighet til å reise seg igjen og bygge et lag for fremtiden.

- Det virker som det er noen få som ødelegger veldig mye for både fellesskapet i sitt eget forbund, land og forsåvidt langrennssirkuset totalt, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Les også

Rogn: - Vi bommet med taktikken. Iversen: - Det tror jeg ikke han har sagt

Alle fem innrømmer doping

Dopingskandalen i VM skjer etter at østerriksk politi slo til med razzia mot blant andre fem utøvere i Seefeld tidligere denne uken.

Aleksej Poltoranin (Kasakhstan), Dominik Baldauf (Østerrike), Max Hauke (Østerrike), Andreas Veerpalu (Estland) og Karel Tammjarv (Estland) ble alle pågrepet og tatt inn til avhør.

Østerrikske myndigheter og enkelte lokale skiforbund har nå bekreftet at samtlige fem utøvere skal ha innrømmet bloddoping i avhør med politiet i Østerrike.

VM i Seefeld fortsetter fredag med stafett for herrer. Østerrike kommer ikke til å stille lag som følge av dopingskandalen.

Les også

Søvnløs Weng revansjerte seg etter spørsmål om vraking

Kommentarer til denne saken