Gå til sidens hovedinnhold

Rønnings VM-dilemma

Sprinteren Eldar Rønning er blitt Norges største femmilshåp i VM. Det gir ham noe å tenke på.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Han er på sprintlandslaget, men hadde allerede før Tour de Ski fått sitt distansegjennombrudd med to verdenscupseirer på 15 km klassisk.

Med lørdagens imponerende triumf på den klassiske tremilfellesstarten i Val di Fiemme, er sprinteren plutselig Norges største gullhåp på femmila i Sapporo-VM om knapt to måneder.

Og det samtidig som han har slitt med å hevde seg i sprint i Tour de Ski.

Skal snakke med sjefene
- Inn mot Touren har jeg hatt mest fokus på distanserenn. Det er sikkert årsaken til at jeg hevder meg i distanserenn, men sliter i sprint, oppsummerer Eldar Rønning.

Dermed har Rønning et skikkelig VM-dilemma: Sprint? Femmil? Eller lar det seg gjøre å forberede seg godt nok til å gå begge deler?

- Jeg må sette meg ned og ta en prat med Ulf Morten Aune og Åge Skinstad etter Tour de Ski for å høre hva de mener om dette. Så får vi legge en plan ut fra det, sier Rønning.

- Størst sjanse i sprint
Nettavisen har snakket med både sprinttrener Aune og sportssjef Skinstad. Begge starter med å presisere at han først må kvalifisere seg. Begge mener også det er mulig å satse mot begge distansene.

Men Ulf Morten Aune er klar på hvor fokuset bør ligge.

- Hvis han klarer å kvalifisere seg for det norske laget, har han helt klart størst muligheter til å bli verdensmester i sprint, sier Aune – mindre enn en time etter tremilstriumfen i Tour de Ski.

Treningsopplegget mellom Tour de Ski og VM er langt på vei spikret.

Ikke formtopp i NM
- Eldar og Tor Arne Hetland, som er litt i samme situasjon, skal ta det med ro to-tre dager til uka. Deretter går de inn i en tøff treningsperiode frem mot NM om to uker.

- Det betyr at de ikke topper formen mot NM?

- Det er riktig.

- Og det betyr at NM ikke blir noe amerikansk uttak?

- Det er også riktig. NM er viktig, men det vil alltid være en skjønnsmessig vurdering i forhold til et VM-uttak, sier Aune.

Jobbet for de andre
Han er leder for den norske troppen i siste del av Tour de Ski, og opplevde en av sine aller største dager som langrennstrener da to av elevene på sprintlaget sikret både etappeseier (Rønning) og seier i sprintcupen i Touren (Hetland) lørdag.

For Rønning ble det en etterlengtet bekreftelse på at formen er like god som den var før jul.

- Det var et veldig artig løp å gå. I sju runder jobbet jeg for de andre på laget, men på sisterunden gikk jeg for meg selv, siker Rønning.

Var kjørt
Det endte med en nervepirrende spurt der Rønning enorme krefter i staking ble avgjørende. Selv turte han ikke å tro på seier før målstreken var passert.

- Jeg følte faktisk at det gikk ganske sakte. Jeg var rimelig kjørt i tricepsene, smiler skogningen.

Før søndagens avslutningsetappe ligger verdenscuplederen på niendeplass i Tour de Ski. Det betyr at han med en god avslutning kan sikre seg en pen slump verdenscuppoeng.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis