Ronny Deila ber om endring i norsk fotball: Vil ha 12 lag i Eliteserien og flere kamper

VIL HA FÆRRE LAG: Vålerengas trener Ronny Deila.

VIL HA FÆRRE LAG: Vålerengas trener Ronny Deila. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Men ekspert tviler på at Vålerenga-treneren får viljen sin med det første.

INTILITY ARENA: (Nettavisen): Mange har frydet seg over de uventede resultatene i de innledende rundene av Eliteserien.

Både Viking og Bodø/Glimt har imponert med full pott så langt, selv om begge lag er tippet som bunnkandidater av mange. I andre enden av skalaen finner vi et Rosenborg-lag i krise, og underholdningsverdien har vært stor for den nøytrale publikummer.

- Skjønner ikke at det er mulig

Vålerenga-trener Ronny Deila deler ikke gleden over de overraskende kamputfallene så langt.

- Det er en svakhet med ligaen, selvfølgelig. Det er for mange lag i Eliteserien. Ved å redusere antall lag får vi bedre spillertropper og enda bedre fotballkamper med høyt nivå. Jeg ville hatt en serie med 12 lag og spilt flere kamper, sier Ronny Deila til Nettavisen.

- Mener du at spillertroppene er for svake slik det ser ut i dag?

- Ja, for alle slåss om de samme spillerne. Vi har ikke så mange spillere og det er små forskjeller på de spillerne vi, Odd eller Bodø/Glimt henter, sier Deila til Nettavisen.

Vålerenga-treneren er tydelig engasjert i temaet rundt antall lag og hvordan Eliteserien er lagt opp. Uavhengig av antall lag i ligaen er det spesielt én ting han ikke klarer å forstå.

- Jeg skjønner ikke at det er mulig at vi ikke spiller på sommeren. Jeg skjønner heller ikke at de lagene som skal spille i Europa skal få mer fri. Da jeg var i Celtic fikk vi én kamp vi kunne flytte på. Jeg kan jo bo i Marbella i sommer. Det blir jo helt galt. Vi må spille kamper søndag, onsdag og søndag. Dette må vi bli vant til. Å spille 30-35 kamper i sesongen med god matching, sier Deila til Nettavisen.

- Kan gå ut over talentutviklingen

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er ikke like overbevist og peker derimot på at en reduksjon av antall lag i Eliteserien kan gå på bekostning av talentutviklingen i norsk fotball.

- Debatten om antall lag har pågått i lang tid og vil sikkert pågå fortsatt. Det er vanskelig å finne et fasitsvar på hvor mange lag det bør være. Med færre lag i Eliteserien blir jo også risikoen for nedrykk større. Det kan åpne for flere kriseløsninger hvor man henter inn utenlandske spillere fremfor å satse langsiktig på unge, norske talenter, sier Mathisen til Nettavisen.

Han mener det er klare fordeler ved å beholde antallet lag som finnes i dag og trekker frem Stabæk som et godt eksempel hvor unge talenter nyter godt av erfaring på toppnivå.

- Med såpass mange lag i Eliteserien betyr jo det at enda flere unge spillere får muligheten på det øverste nivået. Stabæk rykket jo nesten ned i fjor, men holdt seg og har beholdt den unge stammen i laget som nå får enda mer erfaring. På den måten har vi bedre forutsetninger for å skape gode A-landslagsspillere, sier Mathisen til Nettavisen.

- Sjarmerende med askeladder

Uansett hva storklubbene i Eliteserien vil lande på, tror han det likevel vil være vanskelig å stemme frem en slik endring.

- Det er demokratisk vanskelig å få stemt gjennom å kutte antall lag. Lagene vil nok tenke på seg selv. De største klubbene vil kanskje stemme for å redusere antall lag, men de mindre klubbene er jo i flertall, sier Mathisen til Nettavisen.

TROR IKKE PÅ RASK ENDRING: Ekspertkommentator i TV2, Jesper Mathisen. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Han mener det er bedre plass til de mindre klubbene da de større klubbene fra store byer og regioner underpresterer.

- Det er sjarmerende og flott at vi har askeladder i norsk fotball. Det skal de ha honnør for. Samtidig så er det jo nettopp mangelen på suksess hos de største klubbene som gjør at de mindre lagene hevder seg og etablerer seg i Eliteserien. Viking, Start og også Vålerenga er klubber med langt større ressurser og som, sånn sett, underpresterer.

Vålerenga-trener Deila mener det er liten forskjell på de norske eliteklubbene og at det ofte kan være tilfeldigheter som budsjetter som spiller inn når spillerstallene skal spikres.

- Forskjellen er at vi «trekker» først fordi vi kanskje har litt mer penger enn de andre. Og så har Molde, Rosenborg og kanskje Brann enda mer penger enn oss igjen, sier Deila til Nettavisen, og fortsetter.

- Noen sier at de store norske klubbene aldri skal kunne tape for de små, men det er ikke så store forskjeller. I norsk fotballøkonomi svømmer alle i den samme andedammen, sier han.

I Danmarks toppdivisjon, Superligaen, har både seertallene og tilskuertallene stupt drastisk de siste årene. Der har de nå vedtatt å redusere Superligaen fra 14 til 12 lag fra og med sesongen 2020.

I 2016 økte man fra 12 til 14 lag og innførte en sluttspillvariant i slutten av sesongen, uten stort hell. Nå går altså danskene tilbake til færre lag i den øverste divisjonen, men beholder sluttspill i slutten av sesongen.

Dette innebærer at lag 7-12 møtes i sluttspill for å unngå nedrykk, og topp 6 spiller i et mestersluttspill om ligagull, medaljer og europacupspill.

- Ja, jeg tror det ender der til slutt. Det er bare å se hva som skjer i Europa. De gjør jo endringer i Danmark. I Belgia og Skottland deler de sesongen halvveis , slik at det blir mer spenning hele sesongen. Mangfoldet er viktig, men vi har ikke så mange lag i Norge, sier Deila til Nettavisen.

Jesper Mathisen er sikker på at Norges Fotballforbund holder et øye med hvordan utviklingen skjer i våre naboland, men har ikke spesielt sans for sluttspill.

- Jeg synes den sluttspillvarianten er litt rar i fotballsammenheng, selv om det virker som det fungerer greit i Danmark. Jeg vil tro at NFF ser til både Sverige og Danmark for å se hvordan ting fungerer der, men at det skjer en endring med det første, det tror jeg ikke, sier Mathisen til Nettavisen.

- Fordel å møte topplagene i starten

Brann og spesielt Rosenborg har startet sesongen svakere enn mange forventet, mens Molde har tapt mot formsterke Bodø/Glimt. Vålerenga-trener Ronny Deila er ikke overrasket over at topplagene sliter litt i starten av sesongen. Han tror derimot at de slår knallhardt tilbake når gresset blir grønnere.

- Slik er det ofte i starten av serien. Det er alltid en fordel å møte de beste lagene tidlig i sesongen, for da har ikke spillet satt seg skikkelig. Det er bra for ligaen at det er sånn i starten, sier Deila.

- Molde, Rosenborg og Brann kommer til å slå knallsterkt tilbake når banene kommer i stand og de får senket skuldrene litt. Det er gøy at vi andre kan være med også. Vi ønsker å være med hele veien, sier han.

- Gleder det deg at de andre sliter litt i starten?

- Ja, det er det ikke tvil om, men vi må bare bli bedre. Vi må fortsette å jobbe med systemet vårt. Vi må bli bedre både offensivt og defensivt og opprettholde kontinuiteten i spillertroppen. Da blir vi veldig solide fremover mot høstsesongen, sier Deila til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.