*Nettavisen* Sport.

«Ronny, nå smiler du ikke lenger»

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

«Norges mest talentfulle trener» forteller om da han gikk på en smell. Og om veldig mye annet.

31.03.11 07:36

DRAMMEN (Nettavisen): Ordet «pretensiøs» er ikke det første, men det andre jeg tenker på når jeg treffer Ronny Deila på kontoret hans på Marienlyst stadion. Det første ordet jeg tenker på, er «lite». Det er noe svært lite pretensiøst over en hovedtrener i Tippeligaen som bruker betegnelsen «kontor» om et møterom som tilsynelatende hele støtteapparatet bruker.

Resten av møtet vil jeg bare beskrive som «ærlig».

Vi starter med slutten, hvor jeg stiller Deila et spørsmål om han er redd for å være for åpen. Spørsmålet kommer etter en timelang prat hvor han har lagt ut om alle tanker han har om lagbygging, om spillestil og om den mentale smellen han gikk på.

Svaret er nei, han er ikke redd for å være for åpen og ærlig.

- Så lenge jeg utvikler meg, kan ingen ta meg igjen på det jeg kan, og jeg er avhengig av å prate med andre for å bli bedre selv. Norsk fotball er for liten til at vi skal sitte på hver vår hest. Den egoismen synes jeg er tåpelig. Jeg mener at tippeligatrenere må prate mer sammen.

Merket det tidsnok
Ronny Deila er bare 35 år gammel, men allerede inne i sin fjerde sesong som hovedtrener for Strømsgodset. Han trener også ungene sine, i tillegg til at han selv spiller tredjedivisjonsfotball. Men han tar livet mer med ro nå enn han gjorde før. Påstår han selv, i alle fall.

- Det var en periode etter at jeg fikk tvillinger – og vi flyttet et par ganger det året i tillegg – som jeg fikk en smell mentalt. Jeg trente et lag, jobbet ved siden av og var tippeligaspiller. Da ble det mye. Han som jeg trente det laget med den gangen, han sa til meg at «Ronny, nå smiler du ikke lenger. Nå må du gå hjem og legge deg». Da kjente jeg følelsene komme, forteller Deila til Nettavisen.

Det hadde gått dårlig på fotballbanen og trykket ble rett og slett for stort, for intenst.

- Det er når motgangen kommer du merker trykket. Men jeg så det tidsnok, så det ble ikke en mental kjempesmell. Det ble bare en lærepenge.

- Dette var kanskje ekstremt viktig læring for deg?

- Ja, det vil jeg si. Jeg tror det er viktig at jeg ser at jeg trener mennesker, ikke fotballspillere. Det er en vesentlig forskjell. Det å være tett på mennesker, å bry seg om mennesker, er minst like viktig som å lære dem bevegelser på fotballbanen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Fikk nok av Oprah
Deilas løsning var å reise til Stavanger for å konsentrere seg om spillerkarrieren.

- Men så ble jeg skadet litt utpå sesongen der og da ble jeg gal i hodet. Jeg ble sittende og se på Oprah Winfrey klokka 15 om dagen. Da skjønte jeg at jeg måtte begynne å gjøre noe. Det neste året da, i Viking, da tok jeg over et lag som heter Brodd. Jeg hadde tenkt å trene det laget, men så kom jo Godset på banen da.

Det er blitt et lykkelig ekteskap. Ronny Deila ledet Strømsgodset til cupgull i 2010. Denne sesongen forventer ekspertene at laget klatrer fra fjorårets sjuendeplass i Tippeligaen. Og det er litt av grunnen til at jeg sitter på «kontoret» hans på Marienlyst.

Er Ronny Deila så flink som folk skal ha det til?

Deila selv mener at forskjellen på den beste treneren og den nest beste treneren, ligger i evnen til å skape mennesker og til å få med seg en spillergruppe. På dette feltet har ikke norske trenere alltid vært like dyktige, det kan vel alle være enige om.

- Hvis du ser på trenerutdannelsen til Norges Fotballforbund, så har det mentale aspektet, menneskeaspektet vært borte. Så å si fraværende. Det begynner å komme mer og mer inn nå. Jeg tror det er dette som skiller klinten fra hveten.

- Ydmykhet er viktigst
Han mener selv at han er blitt tydeligere, tryggere og mer bevisst som trener de siste tre årene.

- Jeg kan bli mye tydeligere, mye mer bevisst, fortsatt, selv om jeg har lært mye som menneske. Jeg har gått igjennom ganske mange harde prosesser med meg selv, for å finne ut hvem jeg egentlig er og hva jeg står for. Hvis du ikke er trygg på deg selv, klarer du ikke å være trygg utad. Den læringen har vært så bratt at det kan nesten ikke forklares.

Strømsgodsets trener snakker seg fort varm. Det er ingen tvil om at han er lidenskapelig interessert i både det å forme spillere og mennesker.

- Det viktigste talentet jeg har, tror jeg er ydmykhet. Jeg er nysgjerrig på andre, nysgjerrig på læring. Det å kunne involvere andre, var også noe av suksessfaktoren da jeg tok over Strømsgodset, at jeg klarte å få med Fredrik Winsnes, André Bergdølmo, Inge André Olsen, Alexander Aas. De gutta var like viktige som meg.

Han takker disse rutinerte spillerne for mye av lærdommen han har fått. Han takker også gamle lagkamerater som Erik Holtan og Tor Arne Sannerholt for lærerike diskusjoner.

- Samtidig har jeg hatt veldig god støtte av Jostein Flo hele tiden. Og av styret. Jeg har hele tiden følt at de virkelig har tro på meg. Det gjør meg tryggere. Da kan jeg også være tryggere overfor spillergruppen. Så her er det mye som har skjedd samtidig, som jeg har vært heldig med, men også dyktig.

Trygghet
Deila snakker mye om utvikling, mens analytiker Haakon Lunlov og keepertrener Thomas André Ødegaard går inn og ut av møterommet, unnskyld; kontoret.

- Hvis du ansetter en ung trener, må du forvente at du får et ungt menneske. Da må du gi dette mennesket tid og tillit. Hvis du setter krav til det med én gang, får du ikke muligheten til å utvikle det, for du skal vinne i nuet hele tiden.

I Strømsgodset snakkes det om tillit, trivsel og trygghet. Deila anser dette som grunnmuren som en prestasjonskultur bør bygges på.

- Hvis du mangler trygghet, og kommer på jobb utrygg, kan du glemme å utvikle deg. Hvis du har fått en trener som ikke utvikler seg, har du bommet på ansettelsen. Det er det mange som gjør. Det å ha en tydelig sportsplan. Hvordan skal Strømsgodset se ut? Hva slags trener har du lyst til å ha?

- Hvis jeg slutter i Strømsgodset og det kommer en trener som er helt annerledes enn meg, bryter de ned alt som er bygd opp. Det er viktig for klubbene å bestemme seg for hvordan deres lag skal se ut.

- Det slår meg at du må flire litt av andre klubber innimellom?

- Ja, det er helt sikkert. Men generelt synes jeg vi er på riktig vei. Jeg synes ungdommeligheten i trenerstanden i Norge er veldig positiv. Det er nymotens fotball og tankegang som kommer inn. Tenk når vi får erfaring, da tror jeg det vil bli veldig godt for norsk fotball. Det er ikke bare spillerne som utvikler seg, det gjør vi trenere også. Så jeg tror at Norge har en fin framtid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Konfliktløsning
Strømsgodset-veteranen Alexander Aas spilte nesten et helt tiår i samme forsvarsrekke som Ronny Deila i Odd Grenland. Siden 2007 har han spilt under Deila i Strømsgodset. Det første året med Deila som assistenttrener for Dag-Eilev Fagermo og siden 2008 med Deila som hovedtrener.

Han kjenner med andre ord Deila godt. Han er selvfølgelig inhabil, men jeg spør ham likevel: Er Ronny Deila et av Norges største trenertalent?

- Helt klart. Uten tvil. Han mangler fortsatt erfaring for å være Norges beste trener, men at han har størst potensial; uten tvil. Martin Andresen er litt i samme båt, men jeg vil tro det Ronny er et lite hakk over. Ronny er veldig nysgjerrig og ønsker hele tiden å hente inn kompetanse fra de beste. Han bruker eksempler fra Barcelona og Chelsea. Han er utdannet lærer og opptatt av det menneskelige og få forme det beste i hver enkelt. Han brukte de første par årene på å finne sin rolle og hvordan han skal opptre som trener. Det trenger alle, sier Aas til Nettavisen.

Forsvarsklippen beskriver Deila som en trygg person med god selvtillit, som også er ydmyk nok til å ønske å forbedre seg.

- Han har hatt en veldig fin utvikling. I fjor begynte vi å se konturene av en mer bestemt trener med en klar filosofi. Skal man bli bedre, må man være veldig klar over sine gode og svake sider. Han har utvilsomt forsterket alle de gode sidene.

Deila mener selv at konfliktløsning er det enkeltområdet hvor han har gjort størst framgang.

- Jeg har jobbet mye med konfliktløsning. Bruker du kjeft, får du kjeft igjen. Hvis du angriper et menneske, går det i forsvarsposisjon, og da kommer du ikke videre. Men spiller du på følelser og sier at «Jeg er skuffet over det du gjorde. Vi har pratet så mye sammen og jeg ble rett og slett lei meg, for jeg er jævlig glad i deg», så åpner du ham. Hvis jeg sa noe sånt til Marcus Pedersen, svarte han «Ja, jeg vet at det er dårlig av meg» og da spurte jeg «Hva tenker du om det?» eller «Hva ville du gjort hvis du var meg?».

- Jeg har fått flere spillere til å si at «Jeg ville jo gitt en bot. Jeg må jo få en bot». «Du gjør meg til latter her ute», sier jeg, «Jeg står bak deg hele tiden og gir deg så mye tillit, og så får jeg dette tilbake. Det er klart jeg blir skuffet». Du bruker konflikten til å få mer tillit. Jeg er på laget hans, vil støtte ham. Og dette er så interessant!

Dette er noe av det mest fascinerende med treneryrket, mener 35-åringen.

- I hvert fall her i Godset, hvor det er så mange unge gutter som skal prestere foran 10.000 mennesker. Og når Godset spiller kjedelig, er trege og mister ballen overalt, er det ikke fordi de ikke vil. Det er aldri fordi de ikke vil. Da har jeg enten trent dem for hardt, eller det har vært dårlig fokus på individuelle spillere, eller det er frykt for å tape. Det er et eller annet.

Uforutsigbare
- Hvordan vil du beskrive Strømsgodset anno 2011?

- Uforutsigbare. Offensive. Vi har tatt et steg videre der. Det er vanskelig å finne ut av oss. Det er så mange spillere som utfyller hverandre. Vi er gode på kontringer, gode på etablert spill og kan også score mål på dødball. Vi kan score gjennom innlegg, score gjennom midten. Defensivt føler jeg at vi har tatt steget fra i fjor. Vi skal være gode på gjenvinninger og være opptatt av det.

I fjor var Strømsgodset blant Tippeligaens aller svakeste defensivt. Bare to lag slapp inn flere mål enn drammensernes 59 baklengs.

- Vi slapp inn mye mål i fjor mens vi var etablert i forsvar. Der må vi ta steg. Det tror jeg vi gjør ved at vi får mer erfaring inn i laget. I fjor var Alexander Aas skadet hele sesongen, Kim André Madsen nesten hele sesongen, Joel Riddez var mye ute. Da fikk unge spillere sjansen. De har fått et år på baken. Samtidig er de eldre tilbake, så vi har fått mer bredde, sier Deila til Nettavisen.

Han legger ikke skjul på at bunnivået må opp.

- Hvor viktig er en god start på sesongen?

- Jeg tror at det har mye si. Det er så små forskjeller at det mentale blir viktig. Hvis du føler at du må ha poeng, blir det altfor mye konsekvenstenkning og du mister energi hele veien. Blir redd. Lag som ikke er redde for å tape, er alltid farlige å spille mot.

Krever underholdning
Søndagens kamp mot Start er med andre ord svært viktig for begge lag, ettersom begge åpnet med seier i første serierunde. Strømsgodset slå Sogndal hjemme, mens Start beseiret Odd Grenland i Skien.

- Hvor viktig er underholdende fotball for deg?

- Det er avgjørende. Jeg får vondt i kroppen og klarer ikke å sitte og se på mitt eget lag hvis det er redd for å angripe og er passivt. I hvert fall på hjemmebane. Du må spille deg til å vinne serien. Du kan kjempe deg til å overleve i ett år. Du kan leve på entusiasme i ett år, men det er det andre året du virkelig har sett om du har bygd noe.

- Sånn som Sandefjord det første året. Treffer på 50 prosent av sjansene sine og jobber steinhardt. Så må du vise noe året etter og får ni poeng. Da faller du ned og så har du ikke lært noen ting.

- Er det ikke et matematisk spørsmål? Det er tre poeng for seier og ett for uavgjort ...

- Det er ingen tvil om det. Dessuten skal fotball være skapende og underholdende. Jeg er helt uenig i at fotball er underholdende så lenge du vinner. For meg er fotball mer enn bare å vinne, sier Deila, mens jeg tar ham i hånden og takker for praten.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag