Rooney - den nye Pelé

Wayne Rooney er ikke bare Englands beste spiller - han er også en het kandidat til å bli kåret til EMs beste spiller. Kroatia ble barnemat for 18-åringen.

22.06.04 08:04

ENGLAND - KROATIA 4-2: Man kan spørre seg om ikke Everton er beskjedne som bare krever 636 millioner kroner for den 18 år unge spissjuvelen. Hans fire mål sørget for å sende England til kvartfinale mot Portugal.

- To mål igjen i dag! Jeg kan ikke huske at noen har satt slikt preg på en turnering siden Pelé i VM i 1958. Han jobber hardt, og bidrar også defensivt. Fantastisk! konstaterte landslagssjef Sven-Göran Eriksson etter kampen.

- Jeg vet ikke hvordan jeg gjør det, sa Rooney og rødmet da han ble overøst av superlativene fra presse og medspillere.

- Jeg forsøker bare å gjøre mitt beste. Laget har gjort en virkelig god jobb med å skape sjanser for meg. Du kan si det har vært en spektakulær turnering for meg, sa Rooney til AFP.

To raske før pause
Etter en fantastisk åpning på EM så det ut til at Wayne Rooney skulle roe seg ned i sin tredje kamp. Pasningene satt bare nesten, og avslutningene ble få. Helt til han endelig kom på skuddhold i rettvendt posisjon like før pause:

Pang! (Se målet gratis på web-TV her)

Plutselig var det England som ledet kampen. Kroatias sjokkåpning og tidlige ledelse var null verdt.

Fem minutter tidligere hadde Paul Scholes utlignet til 1-1, faktisk på pasning fra Rooney, etter at keeper Tomislav Butina først reddet Michael Owens forsøk.

Radarpar på topp
Og Rooney fortsatte i andre omgang. Stadig luktet han og spissmakker Owen - for anledningen i nærheten av gammel form - på målsjanser.

Foto: Afp/scanpix

I kampens 68. minutt spilte Rooney vegg med Owen på midtbanen - og vips hadde Rooney fri vei mot mål. Everton-yndlingen gjorde ingen feil, og satte inn sitt fjerde EM-mål. England ledet 3-1.

England fikk en marerittstart da Ashley Cole beinet ballen mot egen keeper etter et kroatisk frispark fra venstresiden. David James reddet, men Niko Kovac satte returen i mål. Det var ikke spilt fem minutter engang - og Kroatia ledet 1-0.

Sjelden har det vært en slik stillhet blant engelske fans.

God Gerrard
England klarte ikke å holde sitt sedvanlige tempo, men holdt initiativet i matchen takket være Steven Gerrard. Liverpool-kapteinen stod fram der andre gjemte seg. Etter Paul Scholes 1-1-mål, hans første på landslaget på tre år, løsnet det også spillemessig for England. 2-1-målet til Rooney kom på overtid i første omgang.

Rett etter pause kom Paul Scholes til skudd to ganger. Og i det 55. minutt var Michael Owen alene med keeper Butina. Owen valgte å lobbe, men avslutningen ble en halvmeter for høy.

Foto: Reuters/Scanpix

Snaut 20 minutter før slutt valgte Sven-Göran Eriksson å ta EMs toppscorer av banen. Både for å gi unggutten litt hvile, men ganske sikkert også for å forsikre seg om at han ikke skulle få et nytt gult kort og karantene i kvartfinalen.

Igor Tudor reduserte til 2-3 bare ett minutt etter at Rooney forlot banen. Et frispark fra høyre fant veien til Juventus-spilleren, som fikk merkelig lite kamp om ballen inne i feltet.

Kan vinne EM
Frank Lampard satte inn 4-2 for England tolv minutter før slutt. Det var det definitive punktum for matchen. England møter Portugal i kvartfinalen, mens Frankrike med sin 3-1-seier over Sveits vant gruppen og møter Hellas.

Eriksson var strålende fornøyd med seieren.

- Hvis vi spiller like god som vi gjorde i første omgang, er vi veldig vanskelige å slå. Nå må vi bare hente oss inn etter denne kampen, for vi har en veldig tøff kamp mot Portugal på torsdag, smilte Eriksson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag