Championship-klubben Derby County er for tiden under administrasjon og startet sesongen med 21 minuspoeng, etter at etter at det engelske fotballforbundet dømte de for brudd på FFP-reglene under tidligere eier Mel Morris sin ledelse.

De er nå avhengig av å få solgt klubben til nye eiere. Hvis de ikke får ordnet det snart så kan de i verste fall risikere å bli kastet ut av det engelske fotballsystemet.

Championship-ekspert Eirik Aase kommer med følgende forklaring på hvordan klubben havnet i denne situasjonen.

- Den tidligere eieren Mel Morris satset litt for hardt. Han gjorde som mange andre eiere, og ga på litt for mye for å prøve å rykke opp premier League. Han brukte lang mer penger enn de har råd til, og lov til, forteller Eirik Aase til Nettavisen, og fortsetter:

- Når Morris skulle ut av klubben så raknet alt!

- Vi er i en forferdelig posisjon

Etter at Morris gikk ut av klubben på høsten i 2021 gikk klubben inn i administrasjon. Årsaken til dette var at de en gjeld på over 500 millioner kroner som de ikke kunne nedbetale i henhold til FFP-reglene.

Wayne Rooney tok over manageransvaret i klubben permanent i januar 2021, etter å ha vært midlertidig trener i ett års tid før det. Nå er han svært bekymret for fremtiden til klubben.

- Hver dag og hver uke som passerer er bekymrende. Vi er alle opprørte. Jeg, spillerne, staben, ledelsen, fansen - alle er opprørte. Det er en forferdelig posisjon å være i, uttalte Rooney til Derbytelegraph.

Han er spesielt bekymret for at det tar såpass lang tid å finne en kjøper. Når en eier kjøper en klubb kan det ta opptil 12 uker før klubben går ut av administrasjon og eieren tar over.

LES OGSÅ: Salahs agent: - Ingen planer om å akseptere kontrakten

- Hvis vi ser på tidslinjen så tar det oss helt til pre-season, så det er åpenbart at det har en effekt på alt man er nødt til å planlegge. Det påvirker ikke bare stallen, men også treningstøy, kampdrakter og banen. Alt er usikkert. Det har en stor kjedereaksjon på alt som foregår bak kulissene, fortsetter Rooney.

Ekspert tror de vil overleve

Til tross for at Rooney frykter det verste, så er Championship-ekspert Aase positiv når han får spørsmål om han tror Derby vil klare seg.

- Ja, ja, ja! Det er bare å se på størrelsen på klubben og størrelsen på supporterne. Det er ingen tvil om at de kommer til å reise seg igjen så fort de får nye eiere, konstaterer Aase til Nettavisen.

Flere engelske lag har tidligere vært under administrasjon, og flere av de har klart seg godt i tiden etter. Crystal Palace, Southampton og Portsmouth er blant de største klubbene som tidligere har gått inn i administrasjon og overlevd.

I tillegg til at han har troen på klubben langsiktig, tror Aase også at klubben vil klare å holde seg i divisjonen i år - til tross for at de har blitt trukket 21 poeng.

- Jeg tror ikke at de vil rykke ned. For noen måneder siden så så det mørkt ut. De hadde en kort frist på å få løst problemene, og det ble spekulert i at de ikke hadde nok penger til å fullføre sesongen. Nå er Derby i en mye bedre posisjon, så ja, det er en mulighet for at de rykker ned, men det ville overrasket meg voldsomt, sier Aase til Nettavisen.

Risikerer å miste flere spillere

Derby har allerede store problemer med spillerstallen sin, til tross for at de har mange lovende unggutter i troppen. Flesteparten av spillerne er enten veldig unge, eller veldig gamle - og hvis de ikke kommer seg ut av administrasjon kan det bli enda verre for «the Rams».

Manager Wayne Rooney har allerede hintet til at den nåværende stallen er for tynn, allerede før de har mistet noen spillere.

- Denne situasjonen påvirker alt innad i klubben, også stallen vi ikke har, uttalte en tydelig oppgitt Rooney.

LES OGSÅ: Det som har skjedd med United-profilen får TV 2s ekspert til å stusse: - Han virker strippet for selvtillit og verdighet

Aase mener det vil være helt avgjørende for klubben å komme seg ut av administrasjon før sommervinduet åpner:

- Enten de beholder plassen eller ikke så vil det være viktig å få salget unnagjort så fort som mulig for å beholde spillerne. De har utrolig mange gode, unge spillere som de er avhengig av å beholde. Så lenge de får det unnagjort før sommervinduet så burde det gå greit med dem.

- En tankevekker for andre klubber

FFP-sanksjoner forekommer ikke bare i de lavere divisjonene. Premier League-klubbene må også følge et FFP-regelverk, som begrenser deres økonomiske frihet.

Det engelske fotballforbundet har flere ganger truet med å gi sanksjoner til Premier League-klubber, uten at det har blitt til virkelighet i stor skala enda.

Aase tror vi kan se en hardere linje i Premier League fremover, og oppfordrer toppklubbene til å ta notater fra Derbys situasjon.

- Hvis det engelske fotballforbundet fortsetter med det regelverket de har nå, så kommer en av de største klubbene snart til å bli borte. Det er kjipt at dette skjer med Derby nå, men dette kan kanskje være en tankevekker for fotballforbundet, så vel som de andre klubbene, sier Aase til Nettavisen.