SOGNSVANN (Nettavisen): 18. oktober 2020 tok en 20 år gammel Lucas Braathen sensasjonelt sin første verdenscupseier da han vant storslalåmrennet i Sölden.

8. januar 2021 skadet han kneet sitt stygt i et storslalåmrenn i Adelboden. Stortalentet var ute med skade i hele ni måneder.

I slutten av oktober gjorde Braathen comeback etter skademarerittet, og fikk en oppløftende 7. plass under sesongåpningen i Sölden.

Veien tilbake har vært lang for stortalentet. Det forteller han da han møter Nettavisen på Olympiatoppen. Nå gleder 21-åringen seg over at skademarerittet er over, og at han endelig er tilbake i verdenscupsirkuset.

- Det er uvirkelig egentlig. Jeg har hatt det sånn på avstand, så plutselig er man involvert i det igjen. Det var helt rått. Bare det å være på tur med gutta igjen er den største gleden av alt. Å dele de hverdagslige og morsomme tingene. Det er det man savner mest, sier han.

Les også: Lucas Braathen fikk nye idrettsvenner på grunn av skaden: - Har vært fantastisk

Fikk råd fra Svindal

Her på Olympiatoppen har 21-åring brukt mye tid de siste månedene for å trene seg opp igjen etter skaden. Noe av tiden på Olympiatoppen har han delt med andre utøvere i samme situasjon som han, som håndballprofil Nora Mørk og fotballstjernen Andrine Hegerberg.

I tillegg til det har han fått råd fra flere erfarne utøvere, som selv har har måtte gå løs på den knallharde jobben med å trene seg opp igjen etter skade.

Les også: Solbakken hyller Rekdals jobb: - Utrolig

En av dem er Aksel Lund Svindal. Mannen som har vunnet to OL-gull og fem VM-gull, men som er like kjent for comebackene sine etter flerfoldige skader.

- Det viktigste han sa til meg var å få sporten litt på avstand, forteller Braathen.

- Å slå opp litt med den siden av livet ditt. Det å legge det litt på hylla. Du får ikke gjort noe med situasjonen, annet enn å bare gjøre det kneet bedre, men du får ikke stå på ski. Så ikke la det være hele livet ditt heller, sier 21-åringen videre.

Les også: Kommer med nye avsløringer om Santo: - Spillerne var sjokkerte

- En gave

I etterkant setter han også pris på de ni månedene han var ute med skade. Han har nemlig tatt til seg rådet fra Svindal, og prøvd å fokusere på andre ting en bare idrettskarrieren.

- Skade er på en måte en gave med tid. Det gir deg muligheter til å gjøre alt annet som fyller livet ditt. For meg så er det veldig mye ting. Det å få mer tid til det var en gave, sier han.

- Så du følte du klarte å følge rådet til Svindal?

- Ja, definitivt. Jeg er en som er veldig avhengig av å få denne siden av livet mitt på avstand. Jeg må ha en stor pause fra det. Jeg liker kontrastene. Det gjør at når jeg kommer tilbake så har jeg et helt annet forhold til det enn at det er hele livet mitt. Det kunne det aldri vært heller, forteller han.

Les også: Mener PSGs avtale med Ramos kan bli opphevet

Gliser av Haaland-sammenligning

Nå håper imidlertid Braathen å være ferdig med skader for en stund. Stortalentet har nemlig store mål for egen karriere, og har ingenting imot å bli sammenlignet med Erling Braut Haaland.

Det ble han nemlig av flere utenlandske aviser etter den sjokkerende verdenscupseieren forrige sesong.

- Haaland er jo nybakt «Balon D’or»-kandidat, så jeg hater ikke på det. Åpenbart, sier han med et stort glis.

Samtidig er han klar på at han egentlig ikke vil bli sammenlignet med andre idrettsstjerner. Braathen har nemlig store planer om å skape seg sitt eget navn.

- Til syvende og sist er jeg ikke en ny noen som helst tror jeg. Jeg håper jeg er noe helt nytt. Jeg håper ikke jeg er noe ny noen, jeg håper jeg kan bidra til å fylle et tomrom som ikke har vært i sporten før. Det er vertfall det jeg håper å dra ut som, sier han selvsikkert.

21-åringen står over verdenscuphelga med parallellslalåm i Lechs, og blir ikke å se i verdenscupen før storslalåm og slalåm står på programmet i Val d'Isere 11.- og 12. desember.