HOLMEKOLLEN (Nettavisen): Diggins var et vandrende stort smil da hun gikk gjennom pressesonen etter søndagens femmil. For henne var det en stor seier i seg selv bare det at kvinnene for første gang fikk lov til å gå 50 kilometer i verdenscupen.

Seieren i den historiske femmila var hun heller ikke langt unna. Hun kom inn på oppløpet i en god posisjon, men Astrid Øyre Slind og Ragnhild Haga ble for sterke på oppløpet, og Diggins ble nummer tre.

Å gå fem lange mil i de knalltøffe løypene i Holmenkollen gikk imidlertid ikke helt smertefritt for seg for amerikaneren.

Les også: Kom med kontant svar på NRK. Nå vil Johaug ha endring i Holmenkollen

– Vanskelig å bevege seg

Allerede halvveis i løpet merket hun at kom til å måtte håndtere mye smerte gjennom løpet. For etter rundt 25 kilometer fikk Diggins kramper, noe som kan være svært smertefullt.

31-åringen legger ikke skjul på at det påvirket løpet hennes i stor grad.

– Det var ganske vanskelig å bevege seg. På ett tidspunkt tenkte jeg bare på den ene delen av kroppen min som ikke fikk krampe, som var hendene mine. Så da tenkte jeg på å bare å prøve å bevege hendene mine. Men det var vanskelig fordi jeg fikk krampe i ryggen samtidig. Det var utfordrende, helt klart, forteller Diggins til Nettavisen.

Krampene kom stadig tilbake, og det var ett punkt i løypa hvor det var verst for 31-åringen.

– I den ene bakken fikk jeg krampe hver gang, og det var så å si i hele kroppen. Føttene mine, på innsiden av knærne, hoftene, overarmene og ryggen. Jeg fikk krampe i alt, sier hun etter rennet.

Det er imidlertid ikke første gang Diggins opplever å måtte slite med kramper underveis i skirenn. Det har også skjedd tidligere på lengre løp.

– Da jeg begynte å få krampe tenkte jeg: «Hallo, min venn. Hyggelig å møte deg igjen». Det er litt det som er forholdet mitt til smertene. Jeg vet det kommer til å skje, jeg er ikke redd for det og jeg vet jeg kan komme meg gjennom det, mentalt også, forklarer hun.

Les også: Innrømmer at han løy i NRK-intervju: – Noen hemmeligheter må man ha

– Det er min stil

Til tross for store utfordringer med kramper, klarte Diggins å henge med teten gjennom hele løpet.

– Jeg tenkte at jeg får bare se hva som skjer og at jeg bare må gå så fort jeg klarer. I tillegg til å prøve å holde kontakt og kjøre veldig bra i nedoverbakkene. Det var strategien min, å prøve å være smart, men musklene ville ikke bevege seg, sier hun.

Les også: Fyrer løs mot utlendingene: – Bare tull

Om man ikke er flink nok til å få i seg væske eller mat under en kraftanstrengelse som en femmil, kan det føre til at man fortere får krampe. Men for Diggins var ikke det grunnen til at hun fikk kramper.

– Jeg spiste så mye at jeg måtte droppe å spise noen ganger, for jeg var faktisk mett. Det er noe med å gå hardt, og det er det som er min stil, sier USA-stjernen.

31-åringen rakk også å tenke på litt andre ting underveis i løpet, selv om krampene var det som opptok det meste av fokuset hennes da hun kjempet seg rundt løypa under femmila.

– Jeg tenkte også at dette føltes så kult. Alle disse kvinnene ute her som får lov til å gjøre dette for første gang. Jeg tok virkelig vare på øyeblikket og verdsatte det. Jeg prøvde å la energien synke inn og nyte det, forteller hun.