*Nettavisen* Sport.

Roper varsku om nytt superdop

Foto: (foto: scanpix)

Den norske langrennstreneren Svein Tore Samdal er bekymret for at det nye superdopet dyno-epo skal ødelegge langrennsporten.

14.09.04 19:08

- Jeg håper av hele mitt hjerte at noen snart vil bli tatt for bruk av det såkalte dyno-epo-hormonet. Ellers er jeg redd vi kan gå en vinter i møte som blir lignende OL i Salt Lake City, sier han til TV 2 Nettavisen.

Først kom EPO, som rystet sykkelverdenen. Senere testet langrennsløperen Johann Mühlegg positivt på det ulovlige middelet i OL i Salt Lake City.

Nå frykter langrennstrenere Svein Tore Samdal det effektive dopingmiddelet som blir kalt dyno-epo. Dette er et nytt kunstig middel som øker oksygenopptaket med opp til fem prosent hos utøverene.

- Det er en form for bloddop, som er svært vanskelig å spore. Det øker prestasjonene betraktelig hos utøverene, sier den norske landslagsstreneren.

Superdop
Det kan utgjøre forskjellen på en 25. plass og en plass på seierspallen i en verdenscupkonkurranse.

- Dersom dette middelet ikke avsløres snart, kommer kanskje noen langrennløpere til å bruke middelet. Vi vet at det allerede eksisterer i en del miljøer. Selv hadde jeg håpet på at det ble avslørt under de olympiske leker i Aten, forteller Samdal.

- Det kan skape frustrasjoner for oss under sesongen. Dersom vi blir slått, og vi vet om middelet eksisterer, kan vi likevel ikke komme med beskyldninger. Da kan vi bli oppfattet som dårlige tapere, fortsetter han.

Juridisk problem
Problemet med dyno-epo er at det bare kan spores gjennom blodprøver, og her finnes det juridiske restriksjoner for å teste en utøver.

- Derfor må vi komme frem til en analysemetode som skjer gjennom en urinprøve, sier Samdal.

- Men det er opp til dopingjegerne å finne en løsning. Det er disse som har ekspertisen. For min egen del håper jeg kun på en snarlig løsning for å sette en stopper for problemet, sier han.

Det er et amerikansk firma som har utviklet dyno-epo, og de har ikke vært mye samarbeidsvillige med dopingjegerene.

- Forkastelig
- Det er helt forkastelig at de ikke vil samarbeide bedre. Vi går ut med dette nå, for hvis dette dopet får flyte i langrennssporten, kan det virkelig skade idretten, sier Svein Tore Samdal til TV 2 Nettavisen.

- Men det er pengene som styrer mye, påpeker han.

Nå begynner tiden å bli knapp. Langrennssesongen åpner med verdenscup allerede 23. oktober. Samdal håper at en ny analyse kan bli utviklet før VM i ski i februar neste år.

- Vi håper at det skal finnes en løsning allerede før sesongen starter, slik at vi slipper å møte problemet mitt i sesongen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.