*Nettavisen* Sport.

Rørt Kaggestad tok til tårene

Foto: (Scanpix/Facebook)

Barnebarnet, Thor Hushovd og Atle Kvålsvoll lurte bestefar på 70-årsdagen.

15.10.13 15:38

18 år gamle Christian Erwan Kaggestad får sitt livs sjanse når han blir innlemmet i stallen til Team Plussbank denne høsten.

Laget er eid av Thor Hushovd og styres av sportsdirektør Atle Kvålsvoll.

Når det Grimstad-baserte laget starter sesongoppkjøringen den første helga i november, kan procycling.no nå avsløre at Johan Kaggestads barnebarn stiller til dyst med sine nye lagkamerater.

TV 2s populære sykkelkommentator fikk nyheten i forbindelse med egen 70-årsdag i forrige uke.

- Jeg hadde samlet gode venner og familie til fest og feiring i Frankrike i tre dager. På fredagen holdt Atle Kvålsvoll tale, og da fikk jeg en hyggelig beskjed om at Christian var tatt inn på laget til Plussbank. Det var rørende, og jeg begynte å grine litt. Jeg visste null og niks, og jeg tror ikke Mads (sønnen) visste noe heller, sier Johan Kaggestad til procycling.no.

Hemmeligholdt avtale
Og ganske riktig. Noen dager i forveien hadde Christian Erwan snakket med Kvålsvoll, men de ble enige om å overraske bestefar med nyheten.

- Jeg tok en prat med Atle, og det viste seg at han hadde en plass til meg. Det var utrolig gøy. Johan ble veldig glad da han fikk høre det. Det var litt som en bursdagsgave, sier 18-åringen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Historien bekreftes også av Kvålsvoll selv:

- Thor og jeg var samstemte i at vi ville gi Christian muligheten. Jeg hadde en god prat med ham i forbindelse med 70-årsdagen, og vi ble enige om at Johan skulle få nyheten under middagen, sier Kvålsvoll.

- Hvordan tok Johan imot budskapet?

- Johan ble litt satt ut. Han er veldig engasjert i sykkelsporten og det gjør det ekstra spesielt at det er snakk om barnebarnet.

Oppvokst i Frankrike
Christian Erwan bor i den franske byen Ceret sammen med mamma Pia. Hun er storesøsteren til Mads og datteren til Johan.

Han bruker bare Erwan i hjemlandet Frankrike, men på grunn av uttalen blir stort sett Christian brukt når han er i Norge.

Som rytter har han syklet for Ringerike SK, og opprinnelig var han tiltenkt en rolle i U23-satsingen til Team Ringeriks-Kraft Look.

Nå blir det altså Team Plussbank, og bestefar Kaggestad mener oppveksten i nærheten av Pyreneene har bidratt til å gi ham en spennende og allsidig idrettsbakgrunn.

- Han har syklet en del offroad, og er den beste juniorrytteren i sin region i Frankrike denne sesongen. Det er vel egentlig bare det siste året han har satset seriøst på sykkelsporten. Ved siden av har han tatt fransk artium, og det er et ganske krevende studium. Han er en god klatrer og nå skal han satse fullt og helt på landeveien, sier Kaggestad.

- Dumt ikke å ta sjansen
Med vitnemålet i havn vil han tilegne enda mer tid på treningssykkelen.

- Jeg skal ta noen fag via nettet, men ellers blir det mest sykling. Jeg vil se hvor god jeg kan bli. Det ville ha vært dumt ikke å ta sjansen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

På landeveien har han vist seg fram under både firedagers i Tønsberg og på hjemmebane under Ringerike Grand Prix.

- Han lå i tetgruppen under Ringerike Grand Prix inntil han veltet i Riperbakken, kommenterer sykkelnestor Kaggestad.

Hushovd satt på første rad og klappet
Oppveksten i Sør-Frankrike gjør at han føler seg mer fransk enn norsk.

- Jeg snakker fransk, spansk, katalansk, litt engelsk og litt norsk. Jeg er mye bedre i fransk enn i norsk, humrer han.

Da onkel Mads og Thor Hushovd flyttet ned til det samme området mens de syklet for Crédit Agricole, var det vel egentlig aldri noen tvil om at Christan Erwan også ville ende opp syklist.

Ifølge Johan har Hushovd vært «helt fantastisk med barnebarnet».

- Da det var elevavslutning på skolen, satt Thor Hushovd på første rad og klappet, forteller Johan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Christians første minner av Thor stammer fra sju-åtteårsalderen.

- Det kan være jeg møtte ham før det, men jeg husker ikke å så mye av det selv.

- Hva betød det for deg å være så tett på slike idrettsutøvere?

- Det var kjempegøy å ha de her nede i Frankrike da de var sykkelproffer. Det er klart jeg ble inspirert av å se Mads trene sammen med Thor Hushovd, sier han.

Kaggestad og Kvålsvoll vil samarbeide
Nå skal han altså lære seg hvordan det er å sykle ritt i Norge. Kvålsvoll tror han vil trenge litt tilvenningstid i starten.

- Det blir litt som natt og dag for ham. I Frankrike er det full spiker og aktiv støting, mens det kjøres litt mer kontrollert og taktisk i Norge. Det går gjerne unna et brudd, og så roer det seg ned etter det.

- Jeg går ut ifra at han ikke hadde vært hos dere hvis han ikke var god nok, men hvor mye hjelper det å ha Kaggestad til etternavn i en slik sammenheng?

- Det er ingen ulempe i hvert fall. Han har jo ikke syklet så mye i Norge, men både Johan og Mads har holdt meg oppdatert på hans prestasjoner i Frankrike. Han har en spennende bakgrunn fra toppidrettsmiljøet der nede. Vi tror også at han vil passe godt inn i gruppa vår, både som rytter og person. Han er en allrounder med gode klatreegenskaper, svarer Kvålsvoll.

Bestefar Kaggestad er selvsagt svært spent på hva 18-åringen kan få til under Atle Kvålsvolls ledelse.

- Det første året tror jeg vil dreie seg mye om læring. Det blir en helt annen hverdag for ham. Nå har han mulighet til å trene det han skal før mørket faller på. Det kunne han ikke gjøre mens han fullførte videregående. Han er en spennende idrettsutøver, og han er veldig god motorisk. Det har også oppveksten hans ved foten av Pyreneene sørget for.

- Jeg tror han kommer til å klare seg bra. Han trener godt, og med støtte fra Atle skal jeg sørge for at han fortsetter med det, sier Johan som vil fungere som trener.

- Johan har gjort alt for meg
Barnebarnet forteller at han er svært takknemlig for jobben TV 2-profilen har lagt ned for ham så langt i karrieren.

- Hva har Johan betydd for din karriere?

- Det er inspirerende å vokse opp i en slik familie, og det har vært fint å ha en slik bestefar. Mads har hjulpet meg mye, blant annet med utstyr. Men er det én jeg skal takke, er det Johan. Han har gjort alt for meg: Trent meg og hjulpet meg med alt jeg trenger.

- Har du fått med hva slags status Johan Kaggestad har oppnådd som norsk sykkelkommentator?

- Ja, jeg har skjønt det nå, men jeg ser jo aldri ham på TV ettersom jeg bor i Frankrike. I Norge har jeg sett hvordan folk gjenkjenner ham og stopper opp for å prate med ham på gata.

I Plussbank vil Christian Erwan være aktuell for både utenlandske- og de største, norske rittene. Framtiden får vise om han klarer å følge fotsporene onkel Mads har tråkket opp hele veien ut i profflivet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag