Mikaela Shiffrin (23) kjørte seg opp fra tredjeplass og vant sitt fjerde strake VM-gull i slalåm.

Ingen andre alpinister har vunnet fire VM-gull på rad i samme disiplin tidligere. 23-åringen har dermed klart en bragd som er uten sidestykke i alpinsportens historie.

Shiffrin klinte til i den andre omgangen og kjørte inn til ledelse på over ett sekund. Det var det svenske hjemmehåpet Anna Swenn-Larsson ikke i nærheten av å matche, og da Wendy Holdener rotet det til som siste utfordrer, kunne Shiffrin juble for sitt andre gull i mesterskapet.

Den unge amerikaneren var tydelig rørt etterpå. Hun beholdt skibrillene på under hele premieseremonien. Før rennet ble det rapportert at hun slet med sykdom på årets viktigste konkurransedag.

Tøffe tak

- Jeg tror kanskje at jeg har en liten infeksjon i lungene. Jeg har aldri hatt det før, og det er vanskelig å puste uten å hoste, forklarte vinneren til Eurosport etter gullomgangen.

- Jeg vil ikke at folk skal tenke «åh, jeg er syk og jeg vant». Jeg presset meg selv veldig hardt, og kanskje kunne jeg ikke gjort det noe bedre hvis hatt følt meg helt vanlig.

Shiffrin innrømmer at nettop slalåmøvelsen i VM hadde ekstra stor betydning for henne. Fra før har hun vunnet super-G i Åre.

- I dag var det noe helt eget. Det har foregått mye i dette mesterskapet siden seieren i super-G. Jeg var absolutt i tvil i dag, men jeg var OK i de viktigste øyeblikkene, tilføyer 23-åringen.

Svensk jubel

Sølvet i salåmen gikk overraskende til Swenn-Larsson, som var 58 hundredeler bak vinneren. Bronsen gikk til slovakiske Petra Vlhová.

Shiffrin er nå oppe i fem VM-gull totalt etter oppvisningen i Sverige.

For de norske gikk det ikke like bra lørdag. Maren Skjøld ble beste på 16.-plass, over fem sekunder bak vinneren. Kristin Lysdahl var beste norske etter én omgang, men kjørte ut i den andre. Mina Fürst Holtmann forsvant ut av løype allerede i den første omgangen.

Sveitsiske Holdener ledet halvveis, men kjørte ut tidlig i finalen, der hun måtte satse alt for å holde følge med Shiffrin.

Holdener har to gull fra før i VM. Hun gikk til topps både i superkombinasjonen og i lagkonkurransen.

(©NTB)