*Nettavisen* Sport.

Rørt Waitz hedret med St. Olav

Foto: Erlend Aas/Scanpix

En rørt Grete Waitz ble lørdag tildelt dekorasjonen som beviser at hun er utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden i Oslo.

22.11.08 15:58

Oslo (NTB): Norges, og verdens, maratondronning blir hedret for at hun gjennom sin idrettskarriere har fremmet forståelse for gleden og nytten av idrett og fysisk trening.

– Det betyr veldig mye for meg. Dette henger veldig høyt. Det er bare to andre fra idretten som har fått denne ordenen, det er Sonja Henie og Ole Gunnar Solskjær. Jeg er glad og stolt av dette, sa Waitz til NRK.

Grete Waitz sikret seg en plass i historiebøkene gjennom en lang og innholdsrik karriere. Med ni seirer i prestisjefylte New York Marathon troner hun suverent på topp.

Historisk
Hun ble også historiens første verdensmester i friidrett da hun seiret i Helsingfors i 1983. Året etter tok hun sølv i OL i Los Angeles.

Men at hun er en rollemodell som ordensrådet legger vekt på, det har hun ikke tenkt mye på.

– Det har jeg aldri vært klar over selv. Jeg har ikke sett på meg selv som en rollemodell. Jeg har bare holdt på med noe jeg brenner for, fysisk aktivitet og idrett, fordi jeg har stor glede av det selv, sier Waitz.

VM-gullet fra 1983 henger fortsatt høyt.

– Det er morsomt å være i historiebøkene som den første friidrettsverdensmesteren noensinne. Jeg husker løpet veldig godt. Det var et av de få løpene der alt var perfekt, sier Waitz.

Støttet av Jack
Gjennom karrieren har hun fått god støtte av ektemannen, Jack.

– Uten støtten fra Jack, så hadde jeg aldri klart å holde på så lenge, sier hun.

Og hadde det ikke vært for Jack, så hadde ikke Grete Waitz vært den verdenshelten hun er. Det var nemlig ektemannen som overtalte henne til å prøve seg i New York Marathon.

– Jeg syntes det bare var raringer som løp 42 kilometer i en by. Men han overtalte meg, og jeg sa ja fordi jeg ikke hadde vært i New York før. Det var tøft å løpe. Da jeg kom i mål var jeg rasende på Jack, fordi jeg hadde vondt i hele kroppen, sier Waitz.

– Formet karrieren
Men da raseriet hadde lagt seg, smerten forsvunnet og seieren innkassert, skjønte hun at dette var en milepæl i karrieren.

– Det var det som formet de neste tolv årene i karrieren min. Å sette verdensrekord i New York åpnet nye dører for meg, dører jeg ikke visste at eksisterte, sier hun.

Nå jobber hun aktivt i organisasjonen Aktiv mot kreft. Hun er fortsatt en stjerne som blir gjenkjent på gata i New York. Og nå skal hun også til slottet for å takke kong Harald for hederen.

Kongen har allerede takket henne for hennes karriere.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.