Rosenborg-rettsaken: Ingebrigtsen og Hoftun vil ha ti millioner

Den tidligere hovedtreneren i RBK har satt pengene til side, og mener han har krav på minst ti millioner kroner.

21.01.19 12:13

TRONDHEIM (Nettavisen): Mandag starter arbeidsrettssaken der tidligere hovedtrener og assistenttrener i Rosenborg Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun har saksøkt fotballklubben.

Bakgrunnen for søksmålet er at de begge ble sparket 19. juli i fjor og mener det er en usaklig oppsigelse. Ingebrigtsen og Hoftun vant tre strake seriemesterskap med klubben i 2015-2017, i tillegg til to cupmesterskap i samme periode.

Advokat Stein Kimsås-Otterbech representerer Kåre Ingebrigtsen. Foto: Advokatfirmaet Thommessen

Les også: Ingebrigtsen ferdig som RBK-trener

Av sluttinnleggene går det frem at Ingebrigtsen og Hoftun allerede har fått utbetalt til sammen like i overkant av fire millioner kroner som klubben regner for å være endelige sluttpakker.

Kan ha krav på minst ti millioner

Ingebrigtsen har mot sin vilje allerede fått utbetalt tre millioner kroner, som tilsvarer én årslønn. Ingebrigtsen hadde dessuten kontrakt ut 2020. Det var altså to og et halvt år igjen av kontraktsperioden da han fikk sparken.

I sluttinnlegget heter det:

"RBK har mot Ingebrigtsens skriftlige uttrykte vilje utbetalt etterlønnsbeløpet på 3 millioner kroner. Ingebrigtsen har satt disse til side på egen konto, og disse avregnes mot erstatningen for tapt arbeidsinntekt frem til domstidspunktet."

Rettssaken skal gå i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

I sluttinnlegget går det også frem at Ingebrigtsen kan kreve minst ti millioner kroner av klubben, avhengig av klubbens resultater. Kravet er ført opp slik:

 • Tapt grunnlønn 2019 - 2020: 6 millioner kroner.
 • Bonus seriemesterskap 2019 - 2020: I 400 000 kroner.
 • Bonus cupmesterskap 2019 - 2020: 600 000 kroner.
 • Bonus for deltakelse i gruppespill Europa League 2019 - 2020: 2 millioner kroner.

I tillegg kommer krav for tapt arbeidsfortjeneste frem til domstidspunktet på 750 000 kroner. Oppreisningserstatning i slike saker pleier å ligge på cirka 100.000 - 150.000 kroner. Saksomkostninger kommer på toppen av dette igjen.

Verken Ingebrigtsen eller hans advokat Stein Kimsås-Otterbech ønsker å kommentere saken overfor Nettavisen.

Ifølge skattelistene hadde Ingebrigtsen en inntekt på 4.865,154 i 2017.

I dag starter rettssaken Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun har anlagt mot sin tidligere arbeidsgiver, Rosenborg, i sør-Trøndelag tingrett. Til stede fra Rosenborg er Ivar Koteng og Trond Alstad.


Les også: Ingebrigtsen: - Traff meg i trynet

- Grovt klanderverdig

I sluttinnlegget kommer Kimsås-Otterbech med krass kritikk av Rosenborg:

"RBKs urettmessige avslutning av Ingebrigtsens ansettelsesforhold og måten dette er gjort på, kan ikke beskrives som annet enn grovt klanderverdig. Det vises til at RBK har valgt å avslutte arbeidsforholdet til Ingebrigtsen, uten å forholde seg til arbeidsmiljølovens stillingsvernsregler overhodet.

Avslutningen av ansettelsesforholdet er også gjennomført på en svært krenkende måte, hvor opphør ble meddelt muntlig for deretter å bli kringkastet i landsdekkende medier samme dag.

Advokat Andreas Messelt Ekker representerer Erik Hoftun. Foto: Stars & Friends

Måten opphøret er håndtert på fra RBKs side har medført enorm medieoppmerksomhet, med tilsvarende belastning for Ingebrigtsen."

Rosenborg mener de var i sin fulle rett til å sparke Ingebrigtsen, og skriver følgende i sluttinnlegget:

"RBK er en fotballklubb med høye ambisjoner, og det stilles høye krav og forventninger til fotballtrenere for et lag som RBK. Styret i RBK har overfor Ingebrigtsen konkretisert og tydelig kommunisert hvilke krav og forventninger som gjelder for stillingen som hovedtrener i RBK.

RBK underkjenner ikke de sportslige resultatene RBK oppnådde i den perioden Ingebrigtsen var hovedtrener. Ingebrigtsen innfridde imidlertid ikke de krav og forventninger som styret i RBK oppstilte."

Les også: Hevder han fikk kritiske meldinger fra RBK-topper under kamp

Nettavisen er kjent med at en av innvendingene styreleder Ivar Koteng skal ha hatt mot Ingebrigtsen er spillestilen til laget, begrunnet i manglende god offensiv fotball.

- Styret etterlyste utvikling

Verken Koteng, styremedlem Rune Bratseth eller Rosenborgs advokat Kristian Nordheim ønsker å kommentere saken. Videre heter det i sluttinnlegget:

Advokat Kristian Nordheim representerer Rosenborg. Foto: Simonsen Vogt Wiig

"Forut for at styret i RBK valgte å terminere Ingebrigtsens ansettelsesforhold i RBK, ble det over tid avholdt gjentatte møter og samtaler med Ingebrigtsen, hvor temaet har vært hvilke krav og forventninger som gjelder til hans stilling som hovedtrener i RBK, samt at styret etterlyste utvikling."

Kilder opplyser til Nettavisen at det hvert år Ingebrigtsen var trener ble avholdt tre - fem rutinemessige samtaler. Ingebrigtsen skal aldri ha fått noen skriftlig advarsel som har gått på spillestil.

Hoftuns erstatningskrav ligger ifølge sluttinnlegget på mellom 1.050.000 og 1.150.000 kroner.

Les også: Eurosport og Ingebrigtsen utsetter samarbeid

"Det skal i denne sammenheng nevnes at RBK, mot Hoftuns skriftlige uttrykte vilje, har utbetalt etterlønnsbeløpet på kr. 1.050 000,-. Dette vil anses som en forskuddsbetaling på erstatningen for tapt arbeidsinntekt frem til domstidspunktet.", heter det i sluttinnlegget.

I RETTEN: Erik Hoftun i retten mandag.

I tillegg krever Hoftun erstatning for tapt fremtidig arbeidsfortjeneste. Han hadde kontrakt ut 2020. Kravet er på 2.750.000 og inkluderer både grunnlønn og eventuelle bonuser, avhengig av Rosenborgs resultatoppnåelser.

Nils Arne Eggen er innkalt som vitne i den betente rettssaken. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Det totale kravet til Hoftun er dermed like i underkant av fire millioner kroner.

Ifølge skattelistene hadde Erik Hoftun en inntekt på 1.474,144 i 2017.

Flere kjendiser på vitnelisten

I sluttinnlegget skriver Hoftuns advokat, Andreas Messelt Ekker, følgende:

"RBKs urettmessige avslutning av Hoftuns ansettelsesforhold og måten dette er gjort på, kan ikke beskrives som annet enn grovt klanderverdig."

Rosenborg svarer med at det var naturlig å sparke Hoftun da hovedtreneren måtte gå:

"RBK hadde et behov for å avslutte ansettelsesforholdet med umiddelbar virkning. Det må også tillegges vekt at det i ansettelsesavtalen uttrykkelig var avtalt at en avslutning av hovedtreners ansettelsesforhold, kunne få betydning for Hoftuns ansettelsesforhold."

Til rettssaken er det kalt inn en rekke profilerte vitner:

 • Tove Moe Dyrhaug (daglig leder i Rosenborg)
 • Stig Inge Bjørnebye (tidligere landslagsspiller og sportslig leder i Rosenborg)
 • Nils Skutle (tidligere direktør i Rosenborg)
 • Nils Arne Eggen (trenerlegende, vant 15 seriegull med Rosenborg)
 • Rune Bratseth (tidligere landslagsspiller og nå styremedlem i Rosenborg)
 • Vegard Heggem (tidligere landslagsspiller og nå styremedlem i Rosenborg)
 • Hugo Pereira (assistenttrener på U21-landslaget og tidligere del av Rosenborgs trenerteam)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.