RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rosenborgs Harry Potter

Sist oppdatert:
Jeg glemmer aldri bildene - langt mindre lyden - av beinet som brakk. Heldigvis glemmer jeg heller ikke driblingene, pasningene og løpene som gjorde en 18-åring til Lerkendals nye helt.

Lerkendal stadion, 23. november 2005 kl. 20.52:Per Ciljan Skjelbred – 18 år, fra Lade – mottar ballen noen meter inne på Olympiacos’ banehalvdel. Ieroklis Stoltidis oppfatter situasjonen og starter et stormløp mot Rosenborgs nye juvel, som akkurat nå står og tripper med læret helt ute ved sidelinja.

Jeg observerer det hele fra min plass på pressetribunen, på øvre del av den nye hovedtribunen på Lerkendal. Stoltidis’ ti meter lange løpetur går som i sakte kino. For det er hele tiden åpenbart hva som kommer til å skje: Stoltidis kommer til å takle, han kommer til å gjøre det hardt, og det kommer til å gjøre vondt for den som eventuelt måtte stå i veien.

Og der – i veien – står altså Per Ciljan Skjelbred.

Bein som brekker
Så skjer det. Stoltidis går ned med strakt venstrebein og knottene frem. Han treffer Skjelbred 15-20 cm oppe på høyreleggen og lettvekteren fra Lade forsvinner ut over sidelinja. Ut av mitt synsfelt. Jeg slipper å se «Lille-Per» vri seg i smerte.

Men lyden levner liten tvil om skadens omfang. Jeg kommer aldri til å glemme det. Og da snakker jeg ikke om lyden av smerteskrikene fra den skadde guttungen, for de blir fullstendig slukt av drøyt 20.000 trøndere som brøler ut sinne og frustrasjon.

Jeg snakker om lyden av bein som brekker.

TV 2 Nettavisens journalist Anders Skjerdingstad skriver i denne artikkelen om øyeblikket som gjorde mest inntrykk i idrettsåret 2005.

Overgrep mot arvesølvet
At kampen ender 1-1 og at Rosenborg er videre til 16-delsfinalen i Uefa-cupen, er det ingen som bryr seg om etterpå. En liten håndfull greske journalister snakker om Thorstein Helstads utlikningsmål, som de mener burde ha vært annullert for offside.

Alle andre snakker om skaden. Om taklingen. Om ovegrepet mot selve personifiseringen av Rosenborgs snuoperasjone denne høsten. Den lokale gutten i gata som kom inn og tok grep da det umulige var i ferd med å bli mulig. Trondheims egen Harry Potter som serverte tryllerier på løpende bånd da byens stolthet var på vei ut av det gode selskap.

- Det var en katastrofe av en handling. Han har ikke sjanse på ballen og har alle muligheter til å trekke seg, men fullfører så det smeller. Hvis ikke det er rødt kort, hva er rødt kort da? spør Bjørn Hansen retorisk. Assistenttreneren har for siste gang vært med på å lede Rosenborgs A-lag fra benken på Lerkendal før han skal over i pensjonistenes rekker. Nå har noen forgrepet seg mot arvesølvet i klubben, og normalt sindige Hansen er alt annet enn sindig. Han er fly forbannet. Såret.

- En skandale
- Et uhell, verken mer eller mindre, hevder Olympiacos-trener Trond Sollied. Det får hans tidligere stopperkollega i Rosenborg, nå ekspertkommentator i TV 3, Knut Torbjørn Eggen, til å se rødt.

- Hvis Trond Sollied forsvarer den taklingen, er det rett og slett en skandale , fastslår Eggen.

Bildet levner liten tvil om hva som skjer med beinet til Per Ciljan Skjelbred når Ieroklis Stoltidis treffer.
Bildet levner liten tvil om hva som skjer med beinet til Per Ciljan Skjelbred når Ieroklis Stoltidis treffer.

Skandale eller ikke: Det blir raskt konstatert at begge beina i Skjelbreds høyre legg er brukket tvert av. «Heldigvis» har grekeren brukt såpass mye kraft at bruddet er rent og pent. Operasjonen den påfølgende morgenen er vellykket.

Rosenborgs legeteam opplyser umiddelbart at Skjelbred kan regne med å være klar til seriestart i april 2006. Like før nyttår er prognosene de samme. Men hovedpersonen er mer optimistisk enn legene.

- Mitt mål er å kunne spille kamp i slutten av februar, sa «Lille-Per» til Adresseavisen på julaften. Han har allerede begynt å trene litt, men det er egentlig en hemmelighet som i hvert fall ikke må nå legenes ører.

Tidenes talent?
Og for alle norske fotballelskere er det bare å håpe at opptreningen går fort. For i løpet av høsten – før skaden – rakk Per Ciljan Skjelbred å vise at han kanskje er det største talentet i norsk fotball noen gang. Ikke minst i de to bortekampene i Champions League, mot Olympiacos og selveste Real Madrid.

Før kampen på mektige Santiago Bernabeu gikk RBK-trener Per-Mathias Høgmo ut og varslet at spanierne skulle få oppleve den nye norske fotballgenerasjonen, anført av nettopp Skjelbred. Og som sagt, så gjort. Etterpå vanket det skryt fra selveste David Beckham.

Undertegnede har fulgt Rosenborg tett siden 1987, altså gjennom det meste av storhetsperioden. Først som subjektiv tilskuer, senere forsøksvis med noe mer nøytrale briller som journalist.

I løpet av disse årene har mange gode spillere kommet og gått. Men ingen 18-åring har noen gang vært i nærheten av Per Ciljan Skjelbreds nivå. Og ikke mange har vært bedre, uansett alder.

Spørsmålet er om det sagnomsuste kollektivet Rosenborg noen gang i løpet av de siste 15-20 årene har vært mer avhengig av en enkeltspiller enn det var av Skjelbred denne høsten.

Kinderoverraskelse
Lysluggen fra Lade har stått frem som en slags kinderoverraskelse til norsk fotball. Han oppfyller mange ønsker på en gang:

«Lille-Per» har nærteknikken til Ørjan Berg, blikket til Bent Skammelsrud, løpskraften til Roar Strand og roen til Erik Hoftun. Klarer han også å tilegne seg en brøkdel av målteften til Harald Martin Brattbakk, kan han bli den mest komplette fotballspilleren Norge har hatt.

Når er det EM, Åge Hareide?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere