*Nettavisen* Sport.

Roser regjeringens antidopingstøtte

Foto: (Scanpix)

Norge er ett av fem land som har sagt ja til WADAs globale antidopinglov.

13.01.06 20:15

- Norge er et foregangsland innen antidopingarbeidet; man betaler støttebeløpet kjapt og var raskt ute med å ratifisere WADA-koden, sier direktør Rune Andersen i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA).

WADA har siden starten i 1999 jobbet med å etablere og innføre en global antidopinglov, den såkalte WADA-koden. Byråets virksomhet finansieres av Den internasjonale olympiske komité (IOK) og verdens regjeringer, som deler regningen i to. Budsjettet for 2006 lyder på 146,8 millioner norske kroner, og Norge har for lengst spyttet inn 550.000 kroner.

Uenige med FIFA
- Den norske regjeringens bidrag gjør at vi har et budsjett å forholde oss til tidlig, og Norges engasjement viser vei for de andre nasjonene, skryter Andersen til TV 2 Nettavisen.

WADA ba om å få alle bidragene innen årsskiftet, men har før slitt med å drive inn alle regjeringsbidragene. Derfor er absolutt siste frist satt til 30. juni 2006.

Innføringen av WADA-lovgivningen skjer i to faser; innen Athen-OL skulle alle idrettene si ja, og innen Torino-OL skulle regjeringene gi sin oppslutning. Så langt har alle de store, internasjonale særforbundene akseptert WADA-koden, med unntak av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), som fortsatt er uenig om strafferammen i mindre alvorlige dopingsaker. WADA-kodens nedre strafferamme er på to års utestengelse, og uenigheten behandles ifølge Rune Andersen nå av CAS-domstolen.

Norge nummer tre
WADA-koden ble i høst innført i en UNESCO-konvensjon som må ratifiseres av 30 land for at den skal tre i effekt under Torino-OL. Norge sa ja som land nummer tre i statsråd oppunder jul.

Også Canada, Sverige, New Zealand og Danmark har gitt sin tilslutning.

- Man fortsetter å jobbe for å få 30 land på plass innen OL-starten 10. februar, det er fortsatt målsetningen. Men dette har mer politisk enn praktisk betydning, og vi må huske at konvensjonen behandles ulikt fra lands til land. I Norge ble den vedtatt på en regjeringskonferanse, mens man i andre nasjoner må behandle den på parlamentarisk nivå, kommenterer Rune Andersen.

Men å få ratifiseringen på plass er bare begynnelsen. Når WADA-koden er fullt iverksatt i et land, forplikter man å drive forebyggende arbeid, å jakte på dopingmidler på grensene og å bake inn koden i hver enkelt lands lovverk.

PS: WADAs budsjett har økt fra 12,5 millioner dollar i både 2000 og 2001 til 22,35 millioner i år. IOK betalte hele støttebeløpet den gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.