*Nettavisen* Sport.

Röslers fjellklatring

Foto: Kyrre Lien/SCANPIX

Nettavisen tippet Viking på topp i fjor, de ble nummer seks. I 2009 er laget svekket og veldig ungt.

12.03.09 15:44

LA MANGA/OSLO (Nettavisen): Borte er nøkkelpersoner som Nikolai Stokholm (Nordsjælland) og Allan Gaarde (Vejle), Peter Ijeh stiller alle spørsmålstegn ved, og like før seriestart er Viking langt unna å få satt førsteelleveren etter å ha hatt halve laget på skadelisten i sesongoppkjøringen.

Etter en strålende 2006-sesong – hvor Rösler flyttet Viking opp fra en ellevte- til en tredjeplass - var fjoråret så definitivt en nedtur for rogalendingene. Men mens styreleder Ole Rugland var kjapp med å love 15 til 20 millioner til tre-fire kvalitetsforsterkninger foran inneværende sesong, har det vært forbausende hvor lite man har hevet øynebrynene over de nye fjesene som har tuslet inn dørene på Viking Stadion.

Riktignok er Tomasz Sokolowski en spiller med massevis av Tippeliga-erfaring til tross for sine 23 år, og flørter akkurat som Børre Steenslid og Trond Erik Bertelsen allerede med landslaget, mens Jørgen Horn er en spennende tilvekst på stopperplassen.

Men Stavanger-folket håper på mer, og forventningene og presset utenfra kan fort bli Uwe Röslers og hans unge mannskaps største utfordring denne sesongen. Kan Stavanger-publikummet og –pressen tilfredsstilles?

- Vi må ha realistiske, men ambisiøse målsettinger, understreker Viking-treneren overfor Nettavisen.

Nettavisens Tippeliga-managerspill: Sett opp ditt drømmelag!

Vil utvikle egne spillere
Med andre ord, laget skal være med i toppen, si det, men helst ikke sånn at alle hører det og får for store forventninger. Om det ikke er som å bestige Mount Everest, er det i alle fall fjellklatring på høyt nivå for mannen som har vært trener i Tippeligaen lengst sammenhengende.

Da Rösler tidligere i vinter skrev under en ny kontrakt med laget fra oljebyen, understreket han sterkt at målet var å få fram og utvikle flere, unge spillere. Med ståa i Stavanger akkurat nå, kan det bli større behov for akkurat den evnen enn hva Rösler selv hadde sett for seg. I dagens A-stall er det faktisk kun Thomas Myhre, Thomas Pereira og Peter Ijeh som har fått oppleve 70-tallet – Ragnvald Soma var halvannen måned da 80-tallet begynte, og kan neppe fortelle de største røverhistoriene fra tiden med psykedeliske klær og tvilsom hårvekst.

Det kan bli Vikings største akilleshæl denne sesongen, men Rösler har sin strategi.

- Mye handler om hvordan man selger inn en klubb før sesongen. Mange mente fjorårets uttalte ambisjon om å slåss om gullet var urealistisk. Foreløpig har vi ikke definert årets målsetting.

- Samtidig må ikke presset på mange av de unge spillerne bli for stort. Overfor sponsorene og apparatet rundt er det veldig viktig å få fram at dette er den yngste A-stallen i klubbens historie, og at vi er i ferd med å bygge opp noe nytt. Blant annet skal en helt ny sentrallinje på plass, minner den gamle måltyven om.

Mange spørsmålstegn
Måltyv er kanskje det Viking kommer til å savne mest i år. Peter Ijeh står med et Tippeliga-mål på halvannet år, og Nettavisen er mildt sagt tvilende til om nigerianeren vil være i nærheten av å finne tilbake til gammel målform. Han er heller ikke det eneste spørsmålstegnet ved dagens Viking-lag:

- Kommer Thomas Myhre noen gang tilbake?

- Hvem skal bekle høyrebacken?

- Vil de mer erfarne ungguttene – som Samuelsen, Danielsen, Sokolowski, Steenslid – ta det ekstra skrittet i år?

Lykkes alle de fire ovennevnte, kan det bli en svært så hyggelig fotballsesong på Rogaland, og Rösler har troen.

- Jeg er optimistisk, og tror de tar det steget der. Tomasz (Sokolowski) har en strålende holdning, og bør ha gode mulighet til å bli fast i landslagstroppen fremover. Steenslid har allerede vært innkalt, og også Bertelsen kan bli en del av inventaret der.

Les alle forhåndstipsene til Nettavisen her!

Drømmer om Europa
Og hvis det blir som Rösler håper?

- Jeg personlig mener det er realistisk å gå for topp en topp fire-plassering.

- Jeg vet vi ikke vil spille fin fotballen i starten, og vi vil slite med samhandlingen, men vi skal være med fra dag én. En klubb med Vikings ambisjoner skal slåss om medaljer, og vi ønsker å komme oss ut i Europa, understreker Rösler.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.