Gå til sidens hovedinnhold

Røthe snek seg inn på kvinnelagets møte. Da fikk han se hva Johaug hadde gjort

Therese Johaug (33) jakter OL-gullet hun mangler. Det merkes på forberedelsene.

LAVAZÈ PASS (Nettavisen): Hun har vært verdens klart beste langrennsløper på kvinnesiden i de siste mesterskapene, men fortsatt har Johaug til gode å ta et individuelt OL-gull. Det akter hun å gjøre noe med kommende vinter når det er klart for vinter-OL i Beijing.

33-åringen er for lengst i gang med forberedelsene til vinterens store høydepunkt.

Nettavisen møter Johaug på høydesamling i italienske Lavazè - hennes andre høydeopphold på få måneder.

Langrennsløypene i Beijing befinner seg på 1800 meters høyde og Johaug vil være så godt forberedt som mulig på det som venter henne. Derfor dro hun som én av få på høydeopphold til Seiser Alm i egen regi tidlig i sommer.

- For meg så handler det om at jeg må vite med meg selv at jeg faktisk har gjort alt jeg kan for å stille forberedt til OL i Beijing. Jeg har mistet såpass mange høydeopphold på grunn av korona at jeg ville ha et høydeopphold i sommer, sier Johaug til Nettavisen.

Flere høydeopphold kommer det også til å bli før lekene i februar.

Les også: Nossum satt ut av landslagsdebutanten: - Ekstremt imponerende

Heldigvis trives hun i høyden og Johaug har ikke hatt noe problem med å skille seg ut fra de andre kvinnene under de felles treningsøktene i Italia.

«Bunnsolid», er dommen til landslagstrener Ole Morten Iversen.

Han svarer «nei» på spørsmål om han noen gang har sett henne bedre i en sesongoppkjøring.

- Altså, hun har vært sterk på økter før, men hun føler at det flyter, har gode hardøkter, har masse overskudd og trener mye. Hun er bunnsolid, sier Iversen til Nettavisen.

Les også: Langrennssjefen reagerer på bråket i Skiforbundet

Snek seg inn på møte

Men det er ikke bare treneren til kvinnelandslaget som lar seg imponere av 33-åringen fra Dalsbygda.

Løpere fra det norske herrelandslaget som også er på plass i Lavazè, har ikke unngått å legge merke til hvordan Johaug presterer på trening.

Etter en treningsdag i Italia fikk landslagsløper Sjur Røthe selv se hva Johaug hadde gjort i rulleskiløypen da han snek seg inn på kvinnenes lagmøte.

- Jeg snek meg inn på jentemøte og så på tidene de hadde gått på i løypene her. Det er sånn at hun nesten puster oss (herrene) i nakken. Det er utrolig imponerende det Therese driver med. Jeg håper og tror at hun klarer å holde roen frem til OL og så blir det et kjempemesterskap for hennes del, sier Røthe til Nettavisen.

Les også: Kona med nye opplysninger om Schumacher

Vossingen mener Johaug stadig imponerer og trekker frem hennes egenskap til å alltid være klar til å legge ned jobben som kreves.

- Den gutsen og indre motivasjonen hennes tror jeg det ikke er noen av oss andre som har. Vi har den kanskje, men ikke hele tiden på den måten som hun har. Det er kult å se litt i løpet av tre uker her hva hun gjør mot det vi gjør. Det er mye likt, men hun har en egen innstilling til en del ting som er veldig imponerende, forklarer Røthe.

Mener Johaug er blant verdens best trente

Også landslagskollega og debutant Harald Østberg Amundsen har fått merke innsatsen Johaug legger ned i høyden.

For selv om unggutten selv har bemerket seg under høydeoppholdet i Nord-Italia, måtte han la Johaug rykke fra på en felles løpeøkt.

- Vi har ikke hatt noe særlig økter med damene, men Therese løp forbi meg flere ganger på de første øktene i Livigno. Hun hadde et mye høyere tempo enn det jeg hadde, sier Amundsen til Nettavisen.

- Hva tenker du når det skjer?

- Jeg blir først og fremst imponert. Jeg synes det er utrolig. Samtidig er hun mer erfaren i høyden etter å ha vært utallige dager i høyden. Hun kan sin greie, men hun er rett og slett imponerende. Hun er en maskin. Jeg kan ikke hive meg i ryggen for å si det sånn. Jeg må bare holde meg rolig og ikke la meg rive med fordi en jente løper forbi meg.

- Jeg tror ikke det er mange i verden som hadde slått henne i et motbakkeløp og særlig ikke i høyden. Hun er nok en av de best trente kvinnene i verden, vil jeg tro. Så at hun løp forbi meg på en langtur det tåler jeg, humrer landslagsdebutanten.

Les også: Åpner opp om dramaet i den norske langrennsleiren

Dro uten laget

Selv erkjenner Johaug at hun er i godt slag.

- Jeg har fått trent bra i sommer og har hatt et veldig fint høydeopphold her. Jeg føler meg veldig bra, forteller den norske langrennsstjernen.

Enkelte eksperter har kritisert den norske landslagsledelsen for å ikke arrangere flere høydesamlinger i den viktige OL-sesongen. Selv tok Johaug grep og dro på egen tur, men hun har full forståelse for at Norges Skiforbund ikke våget å sende samtlige på en felles reise.

- Ting var veldig usikkert i sommer.

- Vi fikk faktisk et tilfelle med at én fikk korona og da kan mange bli rammet når man er såpass tett på hverandre. Men hvis man reiser for seg selv så har man mer kontroll på deg og ditt, man slipper å utsette så mange rundt deg. Jeg støtter Skiforbundet sin avgjørelse. Så var det litt opp til hver enkelt om man ville reise eller ikke. Det var flere som reiste og gjorde det i privat regi, sier Johaug.

Hun var selv aldri i tvil.

- Jeg var ikke i noen tvil så lenge jeg fikk lov av myndighetene i Norge å reise.

- Det er for å gjøre seg gode erfaringer på hvordan man skal disponere kreftene i høyden og bli mer akklimatisert. Man kan ikke gå i lavlandet som i høyden. Hvis man stivner i høyden så klarer man ikke hente seg inn igjen på samme måte, sier Johaug.

Les også: Helland har fått ny jobb

- OL betyr mye

Derfor gjør hun seg de erfaringene hun kan før OL-løypene i Beijing venter om noen måneder. De vet hun foreløpig ikke så mye om.

- Vi har ikke vært der og sett løypen, men vi har fått et innblikk i hvordan den kan være. Det kan bli slake bakker og ikke noen farlige nedoverkjøringer. Folk sier at den er litt som i Pyongchang. Nå var jeg der litt og testet den - selv om det ikke ble noe nytte av det. Jeg vet hva slags type terreng vi går i vente, men det der setter man seg så fort inn i bare man kommer seg dit og får gått løypene. Man får alltids gjort seg erfaringer, sier Johaug.

- Du gikk glipp av forrige OL på grunn av utestengelsen. Hvor mye vil et gull bety for deg?

- Det er klart det betyr mye. Jeg har ikke individuelt OL-gull ennå. Drømmen er selvfølgelig å nå det, sier Johaug.

Les også: Her koker det fullstendig over for boksestjernene

Og foreløpig ligger er hun i god rute. Johaug er klar på at hun i hvert fall ikke har blitt noe dårligere i forhold til sesongene der hun ble VM-dronning.

- For meg handler det om at jeg ikke skal gjøre noe hokus-pokus. Det er bare å gjøre det jeg har gjort til nå. Da vet jeg at jeg er på et nivå som gjør at jeg kan være med og kjempe. Det dummeste jeg gjør er at jeg begynner å satse for mye. Faren for å mislykkes er da større, sier Johaug.

Iversen med liten advarsel

Og akkurat det er advarselen til landslagstrener Iversen.

Johaug må passe på at det ikke blir for mye.

- Det er som jeg sier til henne at utfordringen er at det er greit å være i god form nå, men man skal være litt forsiktig med å brenne alt for mye krutt i disse periodene. Det kan være greit å holde igjen litt på langturene og hardøktene. Hvis ikke så blir det en eller annen nedtur. Om den kommer om en uke eller tre måneder vet man ikke, men dette er hun fullstendig klar over selv, forklarer Iversen.

Les også: Innrømmer råkjøring i 313 kilometer i timen

Landslagstreneren mener det er betryggende at Johaug virker å være sterkere enn noen gang.

Han lar seg, i likhet med Røthe og Amundsen, begreistre over den sulten Johaug fortsatt viser.

- Jeg slutter aldri å la meg imponere av den jenta. Hun begynner å bli godt voksen også, men hun er aldri syk eller skadet. Hun hadde et par år hvor hun virkelig fikk prøve seg, men hun kom igjen etter det med bravur. Hun er et unikum – ikke bare fysisk, men jeg tenker også modenhet, mentalitet og trygghet på det hun driver med. Det er gull for oss å ha en sånn dame på laget.

- Hun har vært fantastisk og er en lagspiller mer enn noen. Jeg kan ikke skryte nok av henne. Hun er klar over sin egen rolle og betydning og det ansvaret tar hun. Det skal hun ha, sier Iversen.

Johaug er nå tilbake i Norge etter flere uker i Italia. Torsdag kveld deltar Johaug i Ragde Charge Opp Tryvann som går fra Sørkedalen til Tryvann i Oslo.