Rui Costa ble forrige søndag den første portugisiske verdensmesteren i sykkelhistorien.

Les også: - Jeg kjørte nesten et perfekt løp

27-åringen har de siste sesongene vist seg som en sterk bakkerytter. Han har vunnet Sveits rundt to ganger og kjempet om topplasseringene i kuperte endagsritt.

Fra hjelperytter til kaptein
I sommerens Tour de France var han hjelperytter for Alejandro Valverde og Nairo Quintana. Likevel endte det med to triumfer for Costa.

Både på den 16. og 19. etappen var portugiseren sterkest av utbryterne og holdt unna.

Les også: Ny triumf for Rui Costa

Hjelperytterrollen har vært gjennomgangsmelodien for Costa i de største rittene. I Movistar har han hjulpet Valverde og Quintana i de største bakkeklassikerne og i Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Neste sesong er det slutt på det. 27-åringen signerte tidligere i år for italienske Lampre-Merida. Der får han kapteinansvar.

Les også: Verdensmesterens lykkelige millionvalg

- Mange har spurt hvorfor jeg valgte Lampre-Merida, men det var et enkelt valg. Det er perfekt for meg, forteller Costa til cyclingnews.com.

- Jeg vil forsøke å vinne Tour de France
Portugiseren har signert for ett år.

- I Lampre-Merida får jeg sykle rittene jeg liker som kaptein. Det inkluderer Tour de France. Treukersrittet er veldig viktig for meg. I framtida vil jeg forsøke å vinne rittet, forklarer Costa.

Søndag debuterer han i regnbuetrøya i Il Lombardia. Det italienske sykkelmonumentet er en kupert klassiker som passer Costa bra. Sammen med Valverde, Quintana og Giovanni Visconti ønsker Movistar å vinne rittet.

Gode resultater i tøffe ritt
I 2011 vant Costa det krevende endagsrittet GP de Montréal. I de to siste sesongene har han kjempet i toppen når han har fått muligheten til å være kaptein. Samtidig ble han niendemann i Liegé-Bastogne-Liegé som hjelperytter for Valverde i år.

Les også: Irsk åpenbaring i årets siste vårklassiker

- Jeg vet jeg har kapasitet til å vinne endagsritt og etapperitt over ei uke. Derfor vil jeg utvikle meg til å bli en kandidat for et toppresultat i Tour de France, sier Costa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Idéen er å skrive navnet hans i historiebøkene
Én som tror på Costas ferdigheter er hans nye manager i Lampre-Merida. Guiseppe Saronni sa tidligere denne måneden at portugiseren blir lagets kaptein i touren.

- Han har fått begrenset med tillit i Movistar. Hos oss vil han sykle Tour de France som leder og ikke gå for etappeseirer.

Les også: - Vi har signert én av verdens beste syklister

- Idéen er å skrive Rui Costas navn i historiebøkene for Tour de France mens han sykler for Lampre-Merida, sier, Saronni til La Gazzetta dello Sport, ifølge cyclingnews.com.

Den italienske avisa skriver at Costas kontrakt er verdt åtte millioner kroner. Saronni virker forberedt på å høyne lønna for å beholde portugiseren lenger enn den ene sesongen han har kontrakt for.

- Vi har avtalt at vi skal prate om kontrakten hans til våren. Å ha verdensmesteren på Lampre-Merida gir laget vårt ekstra verdi, avslutter Saronni.