Rundspilte Rosenborg

ALFHEIM STADION (TV 2 Nettavisen): I Idol ville vi røket rett ut på første audition, og blitt vist frem på TV til latter, sier RBK-trener Ola By Rise etter 1-4 mot Tromsø. Se bildene og si din mening.

11.05.04 00:06

TV 2 Nettavisen fulgte kampen direkte her!
Alt om gårsdagens kamper
Se høydepunktene på web-TV

TROMSØ-ROSENBORG 4-1: Finnmarkingene Morten Gamst Pedersen og Lars Iver Strand - «Knoll og Tott» - er blitt Tippeligaens nye superduo.

Lenge har «Gamsten» stjålet det meste av oppmerksomheten, men nå melder «Tott» seg kraftig på.

Og kanskje var det et øyeblikk med historisk sus da stadionuret viste 60 minutter. Lars Iver Strand, fra Porsanger i Finnmark og 21 år sist fredag - mottok ballen i beina. Frekk som vegglusa lurte han nestoren i norsk toppfotball, Erik Hoftun, på rumpa. I sekundene etterpå overlot unggutten til Ole Martin Årst å avgjøre toppoppgjøret mot det til nå uovervinnerlige Rosenborg.

Det både luktet og smakte generasjonsskifte av hele øyeblikket.

Vanvittig
Hva som skjedde?

- Han fintet meg. Jeg ble lurt. Vi ble slått. Og vi tapte fortjent, sier Erik Hoftun. Lars Iver Strand så det slik:

- Vi kom tre mot tre, og jeg hadde ballen i beina og ganske god fart. Den første tanken min var å trekke ut mot høyre og skape overtallssituasjon. Men så tenkte jeg at jeg like gjerne kunne gå rett mot mål, siden det er mål vi er ute etter. Da måtte jeg lure Erik Hoftun først. Jeg har utført den finta mange ganger, men trodde ikke jeg skulle få den til mot Rosenborg, sier Strand.

Og så tenker han seg litt om.

- Egentlig er det jo vanvittig. Vanvittig artig. Alle på hele laget jobbet så hardt og godt at det ikke var mulig for noen av oss å slippe seg nedpå. Jeg ble bare båret frem av entusiasme og glede og begeistring fra publikum. Tror ikke jeg har vært med på noe liknende før, sier han.

Uvirkelig
Man skulle tro at både Erik Hoftun og RBK-trener Ola By Rise hadde vært med på det meste i norsk fotball, men det virker ikke som om de har vært med på noe liknende, de heller - maken til det som foregikk på Alfheim i Tromsø i timene mellom 19.00 og 21.00 en kald maikveld.

- Dette var på grensen til det pinlige fra vår side, og for oss er det verst å måtte erkjenne at Tromsø vant så fortjent. Dette var ingen heldig seier. De var best i alt. De lot oss aldri få ro, aldri få rytme. Tromsø var rett og slett gode, og vi var tilsvarende dårlige, sier treneren, og oppsummerer det slik:

- Hadde vi stilt opp i Idol, hadde vi røket rett ut på første audition, og senere blitt vist frem på TV som en lattervekkende referanse¿

Fortsatt fokus
Men selv ikke fakta som at Rosenborg har tapt tre seriekamper på rad mot Tromsø - og ikke har vunnet på de tre siste seriekampene i 2004-sesongen - får By Rise til å endre fokus en millimeter.

- Vi vet hva vi må jobbe med. Og det skal vi også gjøre, sier han.

Den holdningen er til forveksling lik den du finner i Tromsø. For selv med serieledelse etter fem serierunder, og tidvis glimrende spill, er det ingen som må tro at jubelscenene hos hjemmelaget ble så sterke at det gikk utover garderobeinventaret.

- Vi må bruke disse gode opplevelsene til å hjelpe oss selv til å holde riktig fokus. Vi kan ikke slutte å jobbe med å bli bedre. Neste kamp er Bodø/Glimt i Bodø. Den blir svinetøff, sier banens beste, Morten Gamst Pedersen.

- Men du scoret et lekkert mål direkte på frispark, og det er vel en stund siden du gjorde det sist?

- Nei, det gjorde jeg på onsdag i cupen mot Bossekop. Det var en like viktig kamp som den i dag. Det er en tøff utfordring å ta frem sitt beste mot lag vi «skal» slå. Akkurat som det er tøft å tørre å ta frem ferdighetene sine når man møter lag som Rosenborg. Men vi turte det i dag, og det skal vi være veldig fornøyd med.

TIL-trener Per Mathias Høgmo bryr seg ikke om at Tromsø leder Tippeligaen etter fem runder.

- Vi er fortsatt i angrepsposisjon, og har absolutt ingenting å forsvare. For meg blir det søkt å påstå noe annet. Og ingenting er så uinteressant som tabeller i mai.

- Men på et eller annet tidspunkt forteller vel tabellen sannheten om styrkeforholdet mellom lagene i Tippeligaen?

- Jeg bryr meg ikke om hva som skjer en gang i fremtiden. Det jeg er mest opptatt av akkurat nå, er treningen på onsdag. Ingen i denne klubben skal slutte å fokusere på det som skal gjøre oss bedre enn det vi er i dag!

Myteknusing
Til tross for en tilsynelatende morsk sjef, finnes det noen hos tabellederen som tillater seg å la tankene flyte litt. Eksempelvis toppscorer Ole Martin Årst.

- Jeg følte at vi hadde presset på oss i dag, og på en måte befant oss i forsvarsposisjon. Nettopp derfor er jeg veldig fornøyd med at vi i dag fikk knust noen myter. For det første fikk vi prestert på et høyt nivå med mye publikum til stede. Og vi fikk vist på TV at vi spiller god og artig fotball. Jeg håper også enkelte aviskommentatorer fikk med seg at vi har mer å bidra med enn fysikk og langballer - og at det ikke er tilfeldig at vi har oppnådd de resultatene vi har så langt i sesongen, sier han.

- Hvor langt kan det gå?

- Det får vi se på. Det første målet er å slippe å ha nedrykksspøkelset hengende over oss når vi tar fatt på høsten. Da kan vi i alle fall ha det artig på banen - som i dag, sier han.

Har Rosenborg mistet grepet? Klarer ikke trønderne å vinne serien i år? Si din mening i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.