Russ i hovedfeltet!

Foto: Jarle Fredagsvik/privat (Procycling.no)

Petter og Fridtjof (18) bytter russedress ut med sykkeltøy.

17.05.13 17:12

TØNSBERG (procycling.no): På brygga i Tønsberg skåles det i lettbrus og farris. Et par slitne russ er på vei over broen syklistene i Glava Tour skal passere en halvtime senere.

Også i hovedfeltet står det et par russ og venter på starten av dagens etappe.

- Slitne etter gårsdagens 16. mai-feiring?

- Som russ må vi jo følge opp feiringen 16. mai. Det er kanskje den aller største dagen for russen. Men nei, vi tok det nok relativt rolig på hotellet og ladet opp til dagen i dag, sier Fridtjof Røinås til procycling.no.

- Det er mye bedre å være her. Jeg føler ikke at jeg går glipp av så veldig mye, istemmer Petter Schmidt.

Flinke til å legge til rette
Schmidt går siste året ved toppidrettsgymnaset på Kongsvinger, mens Røinås tar allmenne fag ved Dahlske videregående skole i Grimstad.

Det er nok litt forskjell på hvordan opplegget blir lagt opp for toppidrettsutøvere ved to så forskjellige utdanningsinstitusjoner.

- Jeg går på en vanlig videregående skole, så de er nok ikke vant til å ha toppidrettsutøvere der. De gjør så godt de kan. Lærerne synes det er gøy at jeg satser og at det går bra. Det er ikke så enkelt i forhold til fravær og prøver. Det er nok litt vanskeligere enn på et toppidrettsgymnas, men de er greie, sier Røinås.

Schmidt har det noe enklere. Han har til og med fått flyttet en tentamen på grunn av deltakelsen i Glava Tour.

- Jeg får greit fravær for konkurranser, og prøver blir lagt opp foran viktige konkurranser som det her.

Jobber for Holst Enger
Det unge Plussbank-mannskapet har bitt godt fra seg i årets Glava Tour.

Sondre Holst Enger, som selv var russ under fjorårets utgave av rittet, har kjørt seg inn i ungdomstrøya eller tredjeplass på etappen i Sarpsborg.

Med slike resultater i banken, er det kanskje ikke så rart at de to ikke savner russefestene på Tryvann og i kongeparken i Stavanger.

- Det har vært kjempebra. Publikum og rammene rundt er det største jeg har opplevd i karrieren så langt. Jeg ser fram til de siste tre etappene. Jeg tror det blir veldig morsomt, sier Røinås.

- Hvordan er det å kjøre de siste byrundene når dere har en sprinter som Holst Enger på laget?

- Man blir gira. Vi vet at vi har en av de beste spurterne. Klarer vi å sette ham i rett posisjon, kan vi få et godt resultat. Når det er mye publikum langs løypa og, så blir man litt ekstra gira. Man har lyst til å vise seg fram, det er kjempegøy.

- Vet ikke hva jeg skal opp i
Akkurat nå får altså idrettskarrieren prioritet over studiene. Begge to bedyrer likevel at det er viktig å satse på utdanning ved siden av idrettskarrieren.

- Er det vanskelig å kombinere toppidrett og studier?

- Skolen må man igjennom uansett, man må jo bare planlegge. Eksamene starter rett etter Glava Tour for min del. Jeg skal komme meg greit gjennom skolen og. Jeg har et par dager etter Glava Tour er ferdig før første eksamen, sier Schmidt.

Ingen av de to har tatt med pensum til sykkelrittet på Østlandet. Røinås har ikke engang oversikt over hva slags eksamen det er som venter om venter om fire dager.

- Jeg har hørt rykter om at jeg har kommet opp i noen fag hjemme nå, men jeg vet ikke hvilke fag det er ennå. Vi kommer hjem søndag og jeg har en eksamen på tirsdag. Det er alt jeg vet.

Deretter legger de ut på dagens pensum: 162,7 kilometer fra Tønsberg til Drammen.

På selve nasjonaldagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.