Russere hjem i skam

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

- Dette er systematisk doping i stor skala, sier IBU-president Anders Besseberg.

13.02.09 09:04

PYENOGCHANG (Nettavisen): På en pressekonferanse i regi av IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) tidlig fredag morgen, norsk tid, ble det avklart en gang for alle: B-prøvene til Dmitrij Jarosjenko, Albina Akatova og Jekaterina Jurijeva var også positive.

- Det ble funnet ulovlige preparater i prøvene til de tre russiske løperne etter løpet i Östersund, bekreftet Anders Besseberg i starten av pressekonferansen.

Dermed er festen over allerede før den startet for den russiske trioen av juksemakere. Ryktene sier at Jarosjenko & Co. allerede har forlatt VM-byen Pyeongchang.

- Systematisk doping
Besseberg gikk kraftig ut mot de russiske utøverne fredag morgen.

- Det finnes ingen unnskyldning for det disse utøverne har gjort. Dette skiller seg ut fra de dopingtilfellene vi har sett tidligere, fordi det dreier seg om systematisk doping i stor skala blant et av de sterkeste lagene i verden.

- Vi må nå spørre oss om vi har tatt alle, eller om dette bare var toppen av isfjellet, sier Besseberg.

Han var dermed inne på spørsmålet mange andre har stilt seg de siste dagene: Bør hele det russiske laget kastes ut av mesterskapet?

Bør hele laget kastes ut?
Frode Andresen er blant dem som har problemer med å tro på resten, når tre utøvere allerede er tatt fra samme nasjon.

- Jeg er ikke overrasket, men det er bra at de blir tatt. Det er sånn det bør være, fortalte Andresen til Nettavisen.

Sveriges tyske dametrener Wolfgang Pichler har allerede tatt til orde for at hele det russiske laget bør utstenges fra VM og OL.

Dermed pådro han seg frontalangrep fra både skiskytterstjernen Maksim Tsjudov og den mektige russiske visepresidenten i IBU, Alexander Tikhonov. Sistnevnte valgte klokelig å holde seg unna, da nyhetene om de positive B-prøvene ble offentliggjort dagen før mesterskapet starter.

Tøffere sykkelsanksjoner
Innenfor sykkel har det i de senere årene blitt vanlig at arrangøren i Tour de France har lagt press på lederne for å få hele laget til å trekke hele laget ut av rittet, dersom flere utøvere har blitt tatt for doping.

Det skjedde for eksempel med Saunier Duval-laget, etter at både Ricardo Riccò og Leonardo Piepoli testet positivt på EPO-varianten CERA. Tidligere har også Astana og Cofidis trukket seg ut.

Men enn så lenge ønsker ikke IBU-presidenten å åpne opp for at hele lag kan bli kastet ut fra mesterskap i skiskyting.

Må vente på høringene
- Nei, det er ingen diskusjon. Først i dag fikk vi B-prøvene. Når det har skjedd må vi følge saksgangen vår. Når vi mottar den fra laboratoriet, og dopingpanelet har hørt de involverte personene, da kommer vi til å gi dem sanksjonene. Dette er ikke den riktige tiden for å diskutere dette.

- Kan det være en vei å gå i fremtiden? Å utestenge hele lag i slike tilfeller? ble han spurt.

- Det vil være feil fra min side å gi kommentarer på dette, mens vi har et uavhengig panel som håndterer saken. Det er de som skal komme med en straffeutmåling i denne saken. Vi kan ikke begynne å kommentere rundt dette nå.

Det vil ta to uker før IBU mottar papirarbeidet fra antidopingbyrået WADA om de tre aktuelle russerne. Deretter får hver utøver sin personlige høring innen en uke før sanksjonene bestemmes.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.