Onsdag kveld kom IOC (Den internasjonale olympiske komité) med en uttalelse som åpner opp for russisk og belarusisk deltakelse i OL, til tross for at okkupasjonen av Ukraina fremdeles pågår.

Likevel står ikke jubelen i taket i Russland. Tvert imot hagler reaksjonene fra russere som mener IOC driver med manipulasjon og urettferdig behandling av deres utøvere.

– Dette er utpressing og manipulasjon. Nok en gang blander de sport med politikk. Det har vært mange kriger i historien, men europeere og amerikanere har aldri blitt gitt slike ultimatum, uttaler kunstløptreneren Aleksej Zjeleznjakov til MatchTV.

Les også: Ber Frankrike utestenge Russland fra OL i Paris

Han får støtte fra tidligere olympisk mester på skøyter, Svetlana Zjurova, som nå også er representant i den russiske statsdumaen.

– De forsøker å splitte oss i ulike grupperinger. Men det er ingen grunn til å ydmyke seg selv, sier hun til Championat.

Også Aleksander Bolsjunovs trener Jurij Borodavko stiller seg spørrende til hva IOC faktisk forsøker å oppnå.

– Ideen er god, men forslaget er mest en politisk greie. Noen av forholdene som foreslås er rett og slett uakseptable, sier han ifølge Championat.

– Må gå hardt ut

Russland-ekspert og professor i russisk ved Universitetet i Oslo, Atle Grønn, er ikke overrasket over russerens retorikk.

– Hvis de hadde sagt at dette er fint, så er det det samme som å si at de er den slemme parten i krigen. Enhver restriksjon, selv om dette er en radikal oppmykning fra IOC, er de nødt til å gå hardt ut mot. De må late som at de har et moralsk grunnlag for denne krigen, sier han til Nettavisen.

Les: Asialekene gir grønt lys for russisk deltakelse

Grønn kaller utspillene for «forutsigbare», og tror ikke IOC sitt forslag blir oppfattet på samme måte hos den jevne russer.

– For den jevne russer er det viktigste at utøverne er med, sier han.

Med å åpne opp for russisk deltakelse, skaper IOC provokasjon i Vesten, mener Grønn.

– Jeg tror det IOC foreslår er en seier for Russland og en hån mot Ukraina.

Strenge regler

Reaksjonene til russerne handler om at de mener de ikke får lov til å være russere, selv om de får delta i mesterskap.

Deltakelsen vil nemlig kun kunne skje under visse begrensede forhold.

Les: OL tilbake på NRK

Utøverne vil ikke kunne benytte seg av sin nasjons flagg, de vil ikke kunne spille nasjonalsanger eller gjøre noe som kan skape assosiasjoner til hjemlandet.

I tillegg kan ikke utøverne aktivt ha støttet krigen mot Ukraina, og de må oppfylle Wadas antidopingregelverk og følge antidopingregimet.

Selv om det er mye kritikk, er det ikke alle russere som tar til motmæle mot IOCs forslag. Skiskytteren Daniil Serokhvostov mener nemlig at dette er et steg i riktig retning, og han uttaler at han er positiv til det som nå kommer.

– Dette er et tegn på at russiske og belarusiske utøvere er på vei inn i varmen igjen. Jeg tror IOC går i riktig retning nå, uttaler han til MatchTV.