Gå til sidens hovedinnhold

Russerne blir ikke utestengt

Men det russiske skiforbundet risikerer straff etter gjentatte dopingavsløringer.

Etter at Alena Sidko ble avslørt som EPO-jukser, er det nå fem russere på listen over langrennsløpere som er utestengt for doping. De andre er Nina Rysina, Jevgeni Dementiev, Olga Matveeva og Julia Tsjepalova (som riktig nok har anket til CAS).

I tillegg har fortsatt Ivan Alypov startnekt etter at han ble kastet ut av Tour de Ski for en måned siden på grunn av for store svingninger i hemoglobinnivået.

KOMMENTAR: Dopfritt OL? Neppe ...

Vurderer sanksjoner
Nå varsler Det internasjonale skiforbundet (FIS) at de gjentatte avsløringene kan få konsekvenser for Russland som nasjon.

FIS’ dopingpanel kommer med sin innstilling til sommeren.

- Når det er så mange utøvere fra én nasjon som blir tatt, kan man jo anta at dette kan være en del av apparatet. Derfor skal vi vurdere om det er riktig å ilegge det russiske forbundet en sanksjon, sier Sverre Seeberg til Nettavisen.

Den norske skipresidenten er en av tre som sitter i dopingpanelet, som utgår fra hovedstyret i FIS, FIS Council. Utvalget ledes av den kanadiske høyesterettsdommeren Patrick Smith og har dømmende myndighet i dopingsaker.

Les også: - Bør vurdere å stenge dem ute

Bot, ikke utestengelse
- Hva slags straff er det Russland risikerer?

- Det blir en sanksjon i form av en bot, i så fall.

- Så det er ikke aktuelt å stenge Russland som nasjon ute fra konkurranser?

- Å stenge ute en hel nasjon, tror jeg ikke er mulig. Her er det viktig at de utøverne som er rene ikke blir straffet på grunn av de urene. Det er p.t. et uaktuelt scenario, sier Seeberg

- Putin vil ikke ha nytt Lahti
Han opplever personlig at russerne har et ønske om å komme dopingproblemet til livs.

- Mitt inntrykk er at der et sterkt ønske i det russiske skiforbundet om å rydde opp. Og det utføres et betydelig antall tester utenfor konkurranse.

- Jeg er ganske sikker på at Vladimir Putin ikke ønsker at Sotsji-OL i 2014 skal bli en kopi av Lahti 2001, sier Seeberg til Nettavisen.

Under Ski-VM i Lahti i 2001 ble altså seks finske langrennsløpere tatt for doping i en av de største skandalene i skisportens historie.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken