Tirsdag kom meldingen fra russisk media om at OL-medaljevinner Alena Sidko hadde testet positivt på dopingpreparatet EPO.

- Dette vil si at russerne fortsetter som før. Det er sørgelig. De har lovet i møter i det ene og det andre forbundet at de skal rydde opp. De har lovet at det ikke skulle komme flere skandaler verken før eller under OL, sier den kjente dopingjegeren og nestleder i styret i Antidoping Norge Inggard Lereim til Nettavisen.

Han bekrefter at Sidko har levert en positiv a-prøve.

Norsk-russisk samarbeid
I oktober inngikk Antidoping Norge et samarbeid med Russlands antidopingbyrå, RUSADA. Lereim mener samarbeidet har pågått for kort til at det foreløpig har båret noen frukter.

- Jeg har vært i lange møter med sjefslegen i RUSADA. De ber om hjelp, og det skal vi gi dem, sier Lereim.

- Tror du at de har et reelt ønske om å rydde opp i dopingproblemet?

- Jeg har inntrykk av at de ønsker hjelp. Vi vil hjelpe så godt vi kan, og jeg håper de er villige til å motta den hjelpen. Noen av dem har vært hos oss en hel uke for å lære, så vi ser svært positivt på det, sier Lereim.

Nasjonal konkurranse
Prøven til Sidko ble tatt under en nasjonal konkurranse i romjula.

- Dermed er det nærliggende å tro at det er RUSADA som har tatt prøven, men også Det internasjonale antidopingbyrået, WADA, sender av og til testpersonale rundt på nasjonale konkurranser, forteller Lereim.

Lange dopingtradisjoner
Likevel er han ikke fornøyd med antall tester som utføres i Russland.

- De tar svært få tester i forhold til det vi gjør i Norge i forhold til antall aktive. Det blir spennende å se om vårt samarbeid og påvirkning på dem kan bære frukter, sier Lereim.

Han innrømmer at det er en tung materie å gripe tak.

- Svært mange land, deriblant østblokkland, har en lang tradisjon for å dope seg. Men USA er vel den nasjonen som har gjort det lenger enn noen andre, sier Lereim.

PS. Hvis Sidko blir dømt, rykker Marthe Kristoffersen (20) opp på tiendeplass sammenlagt i Tour de Ski, der Sidko ble nummer ni. I så fall nådde Kristoffersen målet sitt i touren, og kan dessuten glede seg over 2500 sveitserfranc, tilsvarende nesten 14.000 kroner.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene