*Nettavisen* Sport.

Russisk friidrett utestenges - mister OL

BLE IKKE HØRT: Stavhopperstjernen Jelena Isinbajeva ser ut til å bli en av de berørte når IAAF nå straffer alle russiske friidrettutøvere med utestengelser. Foto: Franck Fife (Afp / NTB scanpix)

Besluting fra IAAF får store konsekvenser.

Russiske friidrettsutøvere får ikke delta i sommer-OL i Rio i 2016 og mister vertskapet til junior-VM i 2016 etter at IAAF utestengte Russland fra all friidrett på ubestemt tid.

Utestengelsen betyr at russiske utøvere og støtteapparat ikke få delta i noen internasjonale konkurranser, inkludert OL.

Russland blir også fratatt vertskapet for junior-VM i Kazan i 2016 og World Race Walking Cup i Cheboksary neste år.

- I dag har vi håndtert fiaskoen i Det russiske friidrettsforbundet (ARAF) og tatt en beslutning om å utestenge dem. Det er den tøffeste sanksjonen vi kan gi på dette tidspunktet. Men vi diskuterte og ble enige om at hele systemet har sviktet utøverne, ikke bare i Russland, men i hele verden, sa IAAF-president Sebastian Coe.

22 mot 1

IAAF møttes fredag i et styremøte der Russlands skjebne var på agendaen. 24 medlemmer deltok på møtet. Det var et overlegent flertall for å utestenge Russland fra friidretten, 22 stemmer mot en. Russland fikk ikke stemme.

- Dette har vært en skamfull vekker, og vi er klare på at juksing på hvilket som helst nivå ikke vil bli tolerert.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

RUSSLAND UTELUKES: President Sebastian Coe i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) bekreftet fredag kveld at Russland friidrettsutøvere får kollektiv utestengelse fra idretten. Foto: Frank Augstein (Ap / NTB scanpix)

Den profilerte stavhopperen Jelena Isinbajeva ba IAAF om å ikke straffe russerne kollektivt, men individuelt. Bønnen hennes ble ikke hørt.

- For å gjøre en slutt på dette, vil IAAF, Verdens antidopingbyrå (WADA), medlemsforbundene og utøvere, være nødt til å se seg selv i speilet, på kulturen og prosessene, for å identifisere hva slags feil som eksisterer og være tøffe i vår besluttsomhet. Vi må gjenoppbygge tilliten til sporten vår, sa Coe.

Midlertidig

Utestengelsen er i utgangspunktet satt midlertidig. Om ARAF ikke frivillig aksepterer suspensjonen, kommer IAAF i å kalle inn til et møte for å avgjøre om det blir en full utestengelse.

Skal russerne få tilbake medlemskapet sitt i IAAF, må det nye russiske friidrettsforbundet oppfylle en liste med kriterier. En inspeksjonskomité ledet av Rune Andersen, en uavhengig norsk dopingekspert, og tre andre medlemmer fra IAAF-styret, vil bli utnevnt i løpet av få dager.

NTB har vært i kontakt med Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet. Han ville ikke kommentere avgjørelsen, og henviste i stedet til en pressemelding. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.