RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TIL ANGREP: Jurij Tsjarkovski sier at Grigorij Rodtsjenkov er en «nedrig» mann og at det «er trist at han ikke klarte å begå selvmord».
TIL ANGREP: Jurij Tsjarkovski sier at Grigorij Rodtsjenkov er en «nedrig» mann og at det «er trist at han ikke klarte å begå selvmord». Foto: Icaros (Netflix)/Sotsji-OL

Russisk langrennssjef til angrep: - Trist at han ikke lyktes med å begå selvmord

Sist oppdatert:
Raser etter at Russland ble utestengt fra vinter-OL.

Tirsdag ble det klart at Russland ikke får delta i vinter-OL i Pyeongchang. Avgjørelsen ble tatt av eksekutivkomiteen i IOC etter å ha sett over de to McLaren-rapporterne, samt Schmid-kommisjonene.

Likevel har de åpnet for at russere kan delta i OL under IOCs nøytrale flagg. Beslutningen har ikke blitt møtt med stor positivitet i landet som også skal arrangere fotball-VM i 2018.

Manageren for Russlands langrennslandslag, Jurij Tsjarkovski, er overhode ikke fornøyd med avgjørelsen.

- Jeg har vært manager for langrennslandslaget siden 1987 før Calgary-OL. Den første gangen laget vårt ble anklaget for doping var i Trondheim-VM. En kvinnelig utøver ble anklaget for å ha brukt Bromantan, som på tiden var ulovlig, sier Tsjarkovski til TV 2.

Les mer: Løfshus mener kun nasjoner med sertifiserte antidopingbyrp bør få delta i internasjonal idrett

Mistet medaljer

Han forteller at utestengelsen den gangen, så vel som utestengelsen av en russisk utøver i 2002 for dopingbruk var helt riktige. Det skal også ha brakt stor skam over det russiske langrennslanslaget.

Mannen som har fått honnør for å ha avslørt den systematiske dopingen av russiske utøvere er Grigorij Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for dopinglaboratoriet i Moskva.

Han har siden flyktet til USA og avgitt forklainger for hvordan staten og visestatsminister Vitaly Mutko var sentrale rundt dopingen av russiske utøvere i Sotchi-OL. Den gangen endte Russland opp med totalt med 33 medaljer totalt, 13 av disse var gull.

I senere tid har Russland mistet hele 11 av disse medaljene, hvorav fire av dem var gull.

Les mer: Russisk OL-sjef: - Urettferdig og umoralsk

Politikk

I intervjuet med TV 2 kaller Tsjarkovski sin landsmann for «nedrig», og holder ikke tilbake sine tanker om Rodtsjenkov.

- Han ville ta selvmord, men var så godt som død i 2011. Da var han i en rettsprosess. Han visste han kom til å få fengselsstraff. Han prøvde å begå selvmord, men det er trist at det ikke gikk. Han lever i dag, sier Tsjarkovski.

Rodtsjenkov har blitt et kjent navn etter at han dukket opp i Netflix-dokumentaren «Icarus» der han forklarer hvordan den russiske dopingen. Der kommer det også frem at han forsøkte å ta sitt eget liv i 2011.

Tsjarkovski sier videre at han ikke forstår IOCs grunner til å utestenge Russland. Selv foreslår han at dette gjøres av politiske årsaker, og at det ikke har eksistert noen statlig doping av russiske utøvere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere