Gå til sidens hovedinnhold

Russisk OL-håp tatt for doping

Denis Galimzianov har testet positivt utenfor konkurranse.

Sykkelverdenen rystes nok en gang av en dopingsak.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) melder i en pressemelding at Katjusja-rytteren Denis Galimzianov har testet positivt på det forbudte stoffet EPO. Det ulovlige stoffet skal ha blitt funnet i en urinprøve som ble avlagt utenfor konkurranse den 22. mars i år.

Les pressemeldingen fra UCI her!

I tråd med regelverket, har utøveren blitt midlertidig suspendert i påvente av resultatene fra B-prøven. Dersom den også er positiv, kan Galimzianov vente seg en toårig utestengelse fra sykkelsporten.

Lovende sprinter
25 år gamle Galimzianov er sett på som en lovende sprinter i proffsirkuset. Han er dessuten makkeren til norske Alexander Kristoff i det russiske WorldTour-laget Katjusja.

Sykkelkommentator i TV 2, Ole Kristian Stoltenberg, synes dopingsaken med Galimzianov er en trist affære:

- Man skal alltid vente på B-prøven, men hvis det viser seg at han har jukset, er dette fryktelig trist, sier Stoltenberg til procycling.no.

Galimzianov vant første etappe av Circuit de la Sarthe denne sesongen. I fjor vant han en etappe under Tour of Luxembourg, tok poengtrøyen under tredagers i De Panne og vant Paris-Brussel. Han ble også nummer to under GP Schjeldeprijs, kun slått av Mark Cavendish.

Les hvordan Alexander Kristoff reagerte på nyheten her!

Katjusja var også involvert i den eneste positive dopingprøven under fjorårets Tour de France. Den gangen var det Aleksander Kolobnev som gikk i baret.

Les også: Slik ble dopinglegen avslørt

Laget har denne sesongen knyttet til seg folk med urent rulleblad fra tidligere. Sprinttrener Erik Zabel innrømmet etter hans aktive karriere at han var dopet, og generalmanager Hans Michael Holczer hadde dopere som Bernhard Kohl, Stefan Schumacher og Davide Rebellin i stallen, da Gerolsteiner gikk dukken på grunn av dopingbruk i 2009.

- Tror ikke Kristoff er involvert i dette
Stoltenberg vokter seg vel for å spekulere i hvorvidt andre ryttere på laget kan være innblandet i skandalen.

- Det er nok mest sannsynlig en manns verk, og ikke noe organisert form for juks innen laget. Men det er klart det er lov å stille spørsmål om lagledelsen har visst noe om dette. Det er tross alt de som til syvende og sist sitter med ansvaret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Frykter du at Alexander Kristoff kan være involvert i noe av dette?

- Jeg tror ikke han har noe med dette å gjøre, svarer han.

Denis Galimzianov var for øvrig Russlands store håp foran fellesstarten i OL i London til sommeren.

PS! EPO (forkortelse av Eryrtopoietin) øker kroppens egenproduksjon av røde blodlegemer. Effekten med økt hemoglobinkonsentrasjon gjør at stoffet er oppført på WADAs liste over forbudte stoffer. CERA regnes i dag som tredjegenerasjons EPO, men det spekuleres også i om idrettsutøvere benytter seg av AICAR og TB-500 (fjerdegenerasjons EPO).

Kommentarer til denne saken