OSLO/OBERSTDORF (Nettavisen): «Du skulle ha tatt av deg gullmedaljen og gitt den til Bolsjunov. Skammer du deg ikke?»

«Du er ikke en mester. Bolsjunov eller Klæbo er, men ikke du. Jeg forstår deg ikke».

«Dette er ikke din gullmedalje. Din medalje er sølv. Bolsjunov har gullet».

«Du beseirer en atlét med brukket stav på målstreken og kaller deg selv en mester. Du er en falsk mester».

Dusinvis med hets

Dette er bare fire eksempler på meldinger Emil Iversen har fått på Instagram fra det som fremstår som sinte russere siden søndag kveld.

Da la Iversen ut et bilde av seg selv og Klæbo etter en høydramatisk dag der Iversen til slutt ble kronet som foreløpig femmilsmester.

I kommentarfeltet flommer det over av hets og kritikk.

Nettavisen har funnet dusinvis med hatske meldinger som virker å være fra russere som mener han ikke burde tatt imot gullmedaljen.

Det russiske sinnet kommer i kjølvannet av det som ble et enormt drama på VMs siste øvelse.

- Skam deg

Klæbo passerte målstreken først etter å ha vunnet spurtduellen mot den russiske yndlingen Aleksandr Bolsjunov, som knakk staven på oppløpet, mens Iversen gikk i mål som nummer to.

Russerne protesterte imidlertid mot Klæbo, som til slutt endte opp med å bli diskvalifisert.

Norge har varslet at de vurderer å anke avgjørelsen, men foreløpig er Iversen kronet som gullvinner.

Det faller altså ikke i god jord i Russland.

- Hvis du var en ærlig person, ville du gitt gullmedaljen til Bolsjunov. Men Norge spiller aldri rettferdig eller vinner rettferdig. Ja, astmatikere? skriver én.

- Skam deg! Du bærer noen andres gull. Du tok på deg Bolsjunovs gull. Du er en pyse. I intervjuer er du modig, på ski er du en rotte, skriver en annen.

Her kan du se situasjonen fra femmila:

Reagerer på Iversen-hets: - Hundre prosent latterlig

Nettavisen har gjort flere forsøk på å få Emil Iversen i tale om hetsen mandag, men han har foreløpig ikke besvart våre henvendelser på telefon eller SMS.

Norges Skiforbunds pressesjef Gro Eide sier til Nettavisen at hun ikke er kjent med hetsen, og at hun ikke har snakket med Iversen om den. Langrennssjef Espen Bjervig har ikke hatt anledning til å kommentere saken mandag.

Iversen får uansett soleklar støtte fra langrennsekspert Petter Skinstad.

- Det er jo bare hundre prosent latterlig at Emil Iversen skal hetses for dette her. Iversen har jo ingenting med den situasjonen å gjøre, han går jo bak. Han er ikke i nærheten av dem, og går helt for seg selv. Han legger seg inn i et eget spor, og er aldri nærheten av verken Klæbo eller Bolsjunov, sier Skinstad til Nettavisen.

Iversen sa selv til Nettavisen søndag kveld at han er enig i at det var ufortjent at Klæbo ble diskvalifisert.

Han støtter derfor en eventuell norsk anke.

Trønderen er uansett om det blir gull eller sølv strålende fornøyd med å ta en medalje på femmila.

- Det første jeg sa var at «sølv smaker som gull for meg i dag». Det smaker uansett veldig bra å ha lykkes, sa Iversen til Nettavisen.

Skinstad mener Iversen er hundre prosent uskyldig i situasjonen som har oppstått.

- Det eneste han gjorde var at han gikk så fort han kunne fra start til mål. Det holdt til å bli nummer to når han krysset målstreken, etter at de som sannsynligvis ville blitt nummer en og to var i kontakt med hverandre. Når førstemann da diskes, så blir jo han gullvinner da, sukker Skinstad.

Han er ikke overrasket over de voldsomme russiske reaksjonene.

- Det er ikke tvil om at russisk langrenn har en enorm fanskare på hjemmebane, og de er veldig fokuserte på sine egne. Så når han er i en situasjon som involverer en russisk skiløper skal han i hvertfall ikke bli overrasket over at det kommer sånne oppgulp og kvalm som det der i ettertid. Men her er det ikke Emil Iversen de burde ta, slår han fast.

Støtte fra Putin og Legkov

Bolsjunov var selv åpen om at han ikke mener at Iversen fortjente seieren.

Gjennom sin tolk forklarer han hvorfor overfor Nettavisen og øvrig skrivende presse:

- Det var kun to verdige vinnere i dag. Johannes eller jeg skal ha denne medaljen - ikke Emil Iversen. Det var en protest mot at Iversen fikk gull, sa Bolsjunov om hvorfor han ikke tok sølvmedaljen rundt halsen på seremonien søndag.

President Vladimir Putin har også meldt seg på i debatten. Ikke veldig overraskende tar han Bolsjunovs parti, skriver VG.

- Vladimir Putin har sendt gratulasjonstelegram til Bolsjunov for sølvmedaljen. Putin kaller ham rennets ekte helt, forteller presidentens pressetalsmann Dmitrij Peskov ifølge RIA Novosti.

Også den tidligere skiprofilen Aleksandr Legkov støtter sin landsmann.

«Hvem er den ekte mesteren?», spør han på sin Instagram-profil under et bilde av nettopp Bolsjunov.

Landslagssjef Bjervig har varslet at Norge vurderer en ny anke og har frem til 15.30-tiden tirsdag på å levere den til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Én ting er i det minste sikkert.

Duellen mellom Iversen, Klæbo og Bolsjunov kan bli ganske så interessant fremover.