Søndag formiddag, norsk tid, syklet Alexander Kristoff og de andre rytterne, den siste etappen i årets Tour de Beijing.

Som forventet ble massespurt utenfor det berømte Fugleredet, som ble bygget før sommer-OL i 2008.

Der slo Denis Galimzyanov (Katusja) tilbake etter Liquigas' lekestue lørdag, hvor russeren «bare» ble nummer fire.

Italienske Liquigas gjorde som kjent ingenting før det gjensto kilometeren av søndagens etappe, men da kom de også meget sterkt - som vanlig.

Daniel Oss og Peter Sagan trakk opp gårsdagens etappevinner Elia Viviani mesterlig. Men i motsetning til i går satt Galimzyanov godt plassert på hjulet til Viviani. Russeren tråkket til med 150 meter til mål, og parkerte sin italienske rival.

- Han (Denis Galimzyanov) har vist utrolig bra form i det siste. Jeg er forberedt på å kjøre noen opptrekk for ham neste år (de blir lagkamerater i Katusja, vår.anm), forteller Alexander Kristoff til procycling.no.

Juan José Haedo (Saxo Bank Sungard) maktet også passere 22 år gamle Viviani rett før målstreken. Bjarne Riis' spurtelev forbedret dermed tredjeplassen fra lørdag.

Hindret av nestenvelt
Alexander Kristoff (BMC Racing Team) ble nummer ni på etappen. Nordmannen satt langt fremme da rytterne suste under kilometersmerket, men da Galimzyanov åpnet spurten var 24-åringen langt bak.

- Jeg ville ikke si at jeg hadde noen god posisjon (ved kilometersmerket), selv om jeg satt langt framme. Jeg tok hjulet til Theo Bos, men vi ble hindret av nestenvelt hvor alle trykket på bremsene.

- Jeg tapte nok noen posisjoner på det, men jeg var heller ikke sterk nok til noen stor plassering i dag, selv om jeg hadde håpet på det, innrømmer BMC-rytteren.

Dermed ble det ingen proffseier i BMC-trøyen for Alexander Kristoff. Neste sesong blir han lagkamerat med jevngamle Galimzyanov i Katusja.

- Det var en kort etappe, og alle hadde friske bein i avslutningen. Jeg er i hvert fall ikke noe dårligere hvis det er litt lenger og tøffere enn i dag. Men jeg kjenner at det er greit at vi er ferdig nå, fordi jeg har vært litt smålei de siste dagene i Beijing, avslutter nordmannen.

Tony Martin ((HTC-Highroad)) vant den første utgaven av World Tour-rittet Tour of Beijing sammenlagt.

Slik gikk det til:
Alexandr Pliuschin (Katusja), Francesco Reda (Quick Step) og Lieuwe Westra (Vacansoleil - DCM) var lenge i brudd på den siste i årets Tour de Beijing.

«Sjarmøretappen» på 118 kilometer startet ved Tian An Men Square i Beijing. Rytterne syklet først 32 kilometer til Bird's Nest Olympic Stadium, bedre kjent som «Fugleredet», deretter la de ut på 13 runder på cirka åtte kilometer.

Alexandr Pliuschin var bruddet desidert farligste mann med tanke på Tony Martins sammenlagtledelse. Han hadde kun 1,11 opp til sammenlagtlederen før søndagens etappe, dermed fikk bruddet generelt lite spillerom underveis på den paddeflate etappen.

Med fire runder igjen, drøyt 30 kilometer før målgang, var avstanden ned til hovedfeltet, hvor HTC, Sky, Katusja og Rabobank gjorde mye av drajobben, cirka to minutter.

Trioen i front jobbet godt sammen, men de hadde lite å stille opp med mot hovedfeltets tempo, på de brede og fine veiene i Beijing. Med to runder igjen, 16 kilometer til mål, var det bare 100 meter ned til hovedfeltet for Pliuschin, Reda og Westra.

På den siste runden var det flere lag som forsøkte, men ingen klarte å ta kommandoen slik vi for eksempel er vant til å se HTC-Highroad for Mark Cavendish. Med fem kilometer igjen til mål var det faktisk Tony Martin som styrte tempoet foran i hovedfeltet.

Ved kilometersmerket satt Alexander Kristoff langt fremme, men da tok Liquigas, Saxo Bank og Garmin-Cervèlo over kommandoen. Nordmannen ble dermed presset litt tilbake, og fant aldri noen god posisjon før de siste hundre meterne.

Kristoff kommende lagkamerat i Katusja, Denis Galimzyanov, vant etappen på imponerende vis foran Juan José Haedo (Saxo Bank Sungard) og Elia Viviani (Liquigas).

Kristoff ble nummer ni på etappen.

PS! Giro di Lombardia avslutter World Touren neste lørdag.

Resultater, 5. etappe:
1. Denis Galimzyanov (Katusja) 2.19,44
2. Juan José Haedo (Saxo Bank Sungard) samme tid.
3. Elia Viviani (Liquigas) s.t.
4. Matteo Trentin (Quickstep Cycling Team) s.t.
5. Davide Appollonio (Team Sky) s.t.
6. Francesco Chicchi (Quickstep Cycling Team) s.t.
7. Heinrich Haussler (Team Garmin - Cervélo) s.t.
8. Giacomo Nizzolo (Leopard-Trek) s.t.
9. Alexander Kristoff (BMC Racing Team) s.t.
10. Sébastien Hinault (Ag2R - La Mondiale) s.t.

Sammenlagt:
1. Tony Martin (HTC-Highroad) 13.39,11
2. David Millar (Garmin-Cervélo) +17
3. Chris Froome (Team Sky) +26
4. Steven Cummings (Team Sky) +35
5. Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto) +39
6. Luis Leon Sanchez (Rabobank) +41
7. Jean-Christophe Peraud (AG2R) +43
8. Andrej Grivko (Team Astana) s.t.
9. Dario Cataldo (Quick Step) s.t.
10. Niki Terpstra (Quick Step) +46
(..)
112. Alexander Kristoff (BMC Racing Team) +14,33

Poengtrøyen:
1. Denis Galimzyanov (Katusja)

Klatretrøyen:
1. Igor Anton (Euskaltel-Euskadi)

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).