Gå til sidens hovedinnhold

Russland får streng dopingstraff

FIS gir Russland en saftig bot og ber om at systemet renskes for gamle syndere.

Styret i Det internasjonale skiforbundet, FIS Council, vedtok torsdag kraftige sanksjoner mot Russland, som en konsekvens av de utallige dopingavsløringene de siste årene.

Les også: Russland risikerer straff

* Det russiske skiforbundet ilegges en bot tilsvarende halvparten av den økonomiske støtten de mottok fra FIS i 2009, det vil si 177.989 sveitserfranc. Det tilsvarer en snau million norske kroner.

* FIS kommer med det de selv omtaler som en sterk anbefaling om å bygge opp et nytt apparat av trenere og ledere som ikke har vært involvert i miljøet rundt de dopingtatte utøverne.

* FIS kommer samtidig med en formell oppfordring om at Anatoly Tsjepalov fratas alle posisjoner, som følge av hans tilknytning til dopingtatte Sergej Sjiriajev og Julia Tsjepalova (Tsjepalovs datter). De vil også fjerne trenere og medisinsk personell som har jobbet med Jevgeni Dementiev, Natalia Matveeva og Nina Rysina.

Se hele vedtaket her

Russisk støtte
- Dette viser at vi tar ting på alvor i forhold til Russland, og straffen er betydelig. I prinsippet holder vi igjen ett års tildeling av penger fra FIS. Dersom Russland tar dette på skikkelig alvor får de beholde den siste halvdelen.

- Bakteppet er et sterkt signal til det russiske langrennsmiljøet om at FIS ikke aksepterer dopingutviklingen i landet. Beslutningen er også støttet av det russiske medlemmet i FIS Council, Leonild Tyagachev. Han vil virkelig prøve å rydde opp i situasjonen, sier den norske skipresidenten Sverre K. Seeberg i en pressemeling.

Seeberg er både medlem i FIS Council og fopingpanelet i organisasjonen, som har behandlet saken mot russerne

Kan bli kastet ut
Hvis ikke Det russiske skiforbundet nå rydder opp, venter ytterligere sanksjoner. Torsdagens vedtak åpner blant annet for å doble boten.

Men FIS er også klare til å gå enda mer drastisk til verks. Russland kan rett og slett miste sine rettigheter som medlemsland. Det vil si at russiske deltakere kan bli nektet start i konkurranser og at konkurranser i Russland kan bli avlyst.

Disse sanksjonene kan bli iverksatt om ikke Det russiske skiforbundet innen 1. november legger fram en detaljert rapport om hvordan de skal komme dopingproblemet til livs. Rapporten må inneholde informasjon om konkrete tiltak, tidsplan og finansiering.

Med bare fire år igjen til OL i Sotsji, er det grunn til å tro at truslene blir tatt på alvor fra russisk side.

Opprør blant løperne
Det er også grunn til å tro at torsdagens dom gleder de russiske langrennsløperne. I mars gikk nemlig 14 av Russlands største langrennsstjerner til det skritt å skrive brev til Russlands president, Dmitrij Medvedev. Der komm de med knallharde anklager mot sine egne ledere, og ba presidenten om å rydde opp.

- Lederne våre er inkompetente. Vi trenger spesialister som kjenner og elsker sporten vår. Vi ønsker folk i forbundet som forstår den utviklingen langrennssporten er i akkurat nå, og som evner å løse akutte problem, het det videre.

Les også: Dopingopprør i russisk langrenn

Brevet var signert av Olga Rotcheva, Ilia Chernousov, Irina Khazova, Artem Zhmurko, Serguei Novikov, Natalia Korosteleva, Maxim Vylegzhanin, Nikolai Pankratov, Olga Savialova, Nikolay Morilov, Andrei Parfenov, Alexei Petukhov, Alexander Panzhinsky og Nikita Kriukov (OL-mester).

Nå får de altså FIS-hjelp til å bli kvitt gamle juksemakere.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken