Uttalelser fra Ukrainas landslagssjef Oleksandr Petrakov om den pågående krigen i landet har falt russere tungt for brystet.

65 år gamle Petrakov har tidligere blitt sitert på at han ønsker å ta til våpen og kjempe i krigen mot Vladimir Putins invasjonsstyrker, hvis disse skulle komme til hovedstaden Kyiv.

Nå melder The Guardian at Russlands fotballforbund (FUR) har reagert med en skriftlig anmodning til Det europeiske fotballforbundet (UEFA) om å straffe Petrakov.

Les også: Olaf Tufte satser på ny sport

Denis Rogatsjev, visegeneralsekretær i Russlands forbund, skriver i brevet til UEFAs kontroll, etikk- og disiplinærkomité at Ukrainas landslagsstrener «diskriminerer russere og ikke forholder seg politisk nøytral».

Påstandene fra russisk side blir ifølge dem bevist, blant annet av Petrakov-sitater som er publisert hos henholdsvis italienske Corriere dello Sport og russiske Sport Express.

Les også: Avslører tips som førte til enda et norsk VM-gull

Rogatsjev mener uttalelsene til Ukraina-treneren er gjort på bakgrunn av en politisk konflikt mellom de to landene, og utgjør «et klart brudd på det grunnleggende prinsippet om politisk nøytralitet».

«Dessuten kan hovedtrenerens oppførsel anses som deltakelse rundt fremming av hat på nasjonalt nivå, og bruk av fotballen til å få fram politiske synspunkter», står det i The Guardians oversettelse av brevet.

Sammenligner med Qarabag-sak

Det bemerkes i samme brev at Petrakov mener russiske utøvere bør utestenges fra idrettskonkurranser internasjonalt, samt at han har et ønske om slutte seg til Ukrainas væpnede militærstyrker.

FUR mener i bunn og grunn at Petrakov med det siste har oppfordret til vold, samt at uttalelsene om sanksjoner mot russiske utøvere ikke har noe lovlig grunnlag.

Russerne hevder Petrakov har ytret seg i strid med bestemmelser om at fotballen skal fremmes «med et fredelig sinn».

FUR trekker også fram at UEFA i 2020 utestengte en ansatt i den aserbajdsjanske klubben Qarabag på livstid, og bøtela samme person med en bot på 100.000 euro.

Det skjedde etter en Facebook-post der den Qarabag-ansatte tok til orde for å drepe armenere, «inkludert barn, kvinner og eldre personer».

Snakket om militærtjeneste

I et intervju med The Guardian i april erkjente Petrakov at han, like etter invasjonen, hadde forhørt seg med et regjeringsmedlem i Ukraina om å bli med i landets forsvarende styrker.

– Jeg er 64 år, men det føltes helt normalt å gjøre det. Jeg tror jeg kunne fjernet to eller tre fiender, sa landslagssjefen den gangen.

Petrakov fortalte videre at han ble frarådet å verve seg, med tanke på alderen og manglende militærerfaring.

Les også: Viaplay-prisene gjør at flere velger å bryte loven: – Problemet er åpenbart

Ukraina-treneren, som snakket russisk fra barneårene av, bryter dessuten et forbud både UEFA og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har fastsatt, ifølge Russlands forbund: Forbudet mot «alle former for diskriminering mot et land».

Dette punktet refererer tilsynelatende til Petrakovs tidligere nevnte meninger om Russlands deltakelser i internasjonale konkurranser.

FUR-toppen Rogatsjev skriver ikke om Russlands invasjon i brevet som er sendt til UEFA. Ei heller om de tusenvis av sivile og militære som har mistet livet i løpet av de snart sju månedene som er gått siden.

Oleksandr Petrakov tok over Ukrainas landslag etter Andrij Sjevtsjenko for et drøyt år siden. 65-åringen er også kjent som treneren som førte Ukrainas U20-landslag til VM-triumf i 2019.