OBERSTDORF (Nettavisen): Etter sviktende resultater på de første øvelsene i mesterskapet uttalte presidenten i Det Russiske Skiforbundet, Jelena Välbe, at Cramers gruppe ikke kom forberedt til VM, og at det ikke var utøvernes feil.

Cramer, som har blant andre Julija Stupak, Sergej Ustjugov og Gleb Retivykh under sin ledelse, fikk imidlertid en stor opptur på torsdagens stafett, som endte med sølv for de russiske damene.

Fra pressesonen i Oberstdorf kunne Nettavisen observere at Välbe omfavnet Cramer med en forsonende klem etter målgang.

- Det er motivasjon

Noen minutter senere møter Nettavisen Cramer bak den tomme tribunen i Oberstdorf.

- Har du følt på presset etter kritikken Välbe har kommet med?

- Nei, jeg kjenner henne godt. Hun prøver å motivere meg, det er det hun prøver å gjøre, sier Cramer og humrer under munnbindet.

Legkov omfavnet Cramer

Mens Nettavisen intervjuer tyskeren kommer Aleksandr Legkov, gullvinneren fra femmila i Sotsji-OL i 2014, bort og omfavner ham.

- Ser du? Også denne tidligere olympiske mesteren er glad, sier Cramer, tydelig fornøyd med bekreftelsen.

Torsdagens sølvmedalje var de russiske damenes første i en VM-stafett siden 2005, og Cramer legger ikke skjul på at det betyr mye.

- Hva sa Välbe da hun kom bort og ga deg en klem etter løpet?

- Hun gråt fordi det var første gang på 16 år at Russland tar sølv på stafetten for kvinner. Det er spesielt for henne, som selv var en stor idrettutøver og nå er president for Det Russiske Skiforbundet.

Sa de måtte kjempe om bronse

Cramer innrømmer at han trodde de russiske jentene måtte kjempe om tredjeplassen bak Norge og Sverige.

- Vi forklarte til jentene at de måtte kjempe om bronsemedaljen. Vi trodde at det var fem lag som ville kjempe om medaljene. Vi trodde også at Sverige var den største favoritten. De var ute av det, og vi så at det var mulig for oss å ta andreplassen, sier Cramer.

Han mener å ha en god forklaring på hvorfor blant andre Julija Stupak, som gikk andre etappe på stafetten mot Heidi Weng, brukte tid før hun kom i gang i VM.

- Klart vi hadde forventet mer fra for eksempel Stupak. Du ser på jentene, også fra andre nasjoner, som har gått Tour de ski og flere konkurranser etterpå, at det kanskje har blitt for mye. Formen var ikke den beste i starten. Både på stafetten og på lagsprinten viste Julija bedre form. Det er opp- og nedturer, og du så med Sverige på stafetten hvordan idrett kan være, sier Cramer.

Välbe, som tidligere i mesterskapet har truet med å ta de russiske utøvernes telefoner fordi hun mener de bruket for mye tid på sosiale medier, var i skyene etter sølvet.

- Jeg har grått tårer av glede. Denne medaljen var nødvendig både for oss og for jentene, mer enn noen gang, sa Välbe til Sport Express.

- Hun er øverst på pyramiden

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å intervjue Välbe i pressesonen i løpet av VM, men hun vil kun snakke med russiske journalister.

Etter uttalelsene i russisk media om at hun ville ta utøvernes telefoner, snakket vi med journalisten Vladimir Ivanov i den russiske avisen Sport Express. Han var ikke i tvil om at Välbe mener alvor.

- Jelena Välbe er øverst på pyramiden i Det Russiske Skiforbundet. Hun bestemmer alt. Hvis hun ønsker det, så blir det slik, sa Ivanov til Nettavisen.

Lørdag skal et svekket russisk mannskap bryne seg på Therese Johaug på 30-kilometeren - VMs siste øvelse for langrennskvinnene.

Julija Stupak og Natalja Naprjajeva har nemlig valgt å droppe tremilen. Det samme har amerikanerne Jessie Diggins og Rosie Brennan.