*Nettavisen* Sport.

Russland undersøker påstander om omfattende doping

BESKYLDT FOR DOPING: Jekaterina Poistogova (t.h.) blir beskyldt for doping i etterkant av avsløringene i ARD og Sunday Times. Hun nekter for å ha gjort noe galt. Foto: Michal Cizek (Afp)

Alarmklokkene er gått i russisk friidrett etter avsløringene om at russiske utøvere har levert mistenkelig dopingprøver i flere år.

Nå blir påstandene fra den tyske TV-kanalen ARD og avisen Sunday Times grundig undersøkt av russiske friidrettsledere. Det var en varsler på innsiden i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som leverte resultatene av 12.000 dopingtester gitt av 5000 utøvere til de to mediene. Svært mange av prøvene var tvilsomme og mistenkelige.

Særlig er russiske og kenyanske utøvere blitt utpekt som verstinger i den nye skandalesaken som er dukket opp bare tre uker før VM i Beijing. I rapporten som er blitt gjengitt av Sunday Times og ARD, blir det hevdet at 80 prosent av russiske medaljevinnere fra store internasjonale mesterskap i perioden fra 2001 til og med 2012 har avgitt unormale og svært mistenkelige dopingprøver.

Nekter

Jekaterina Poistogova, bronsevinner på 800 meter for kvinner i London-OL, er en av dem som blir navngitt i forbindelse med de mistenkelige funnene som er gjort. Det blir påstått at hun er en av de verste jukserne, men selv nekter hun for å ha gjort noe galt.

- Jeg har ikke sett dokumentarfilmen, og jeg har heller ingen tanker om å gjøre det, sier Poistogova i følge nyhetsbyrået R-Sport. Hun legger til at hun blir dopingtestet med jevne mellomrom, og derfor ser hun ikke noe poeng i å bevise noe om igjen.

- Denne saken var kjent før Diamond League-stevnet i Stockholm. Jeg ble innkalt til Verdens antidopingbyrå (WADA), og jeg møtte for å avgi forklaring, forteller hun.

- Jeg har ingenting å skjule og har ikke gjort noe galt. Derfor tror jeg ikke på noe av det som blir hevdet i dokumentaren. Alt er bare løgn, sier den russiske mellomdistanseløperen.

Alvorlig bekymret

I en uttalelse fra Det russiske friidrettsforbundet heter det at ledelsen er alvorlig bekymret etter de påstandene som er framsatt. Søndag begynte arbeidet med å gå nøye gjennom det materialet som foreligger.

- Forbundet går nøye gjennom dokumentarfilmen og det materialet vi har tilgang til. Vi er svært bekymret over påstandene som er framsatt og går gjennom prosedyrer i antidopingarbeidet sammen med IAAF og Det europeiske friidrettsforbundet (EA), heter det videre i pressemeldingen fra det russiske forbundet.

- Jeg har ikke noen tro på at det som kommer fram i denne dokumentaren bygger på fakta. Det er produsert materiale, mener Vadim Zelitsjenok i det russiske forbundet. Han legger til at å påstå at inntil 80 prosent av mellom- og langdistanseløpere i Russland er dopet ikke har noen rot i virkelighetens verdens.

- Ingenting av det som er påstått er bevist. Dersom det hadde vært noe i dette, kunne ikke IAAF ha sittet på dette materialet in inntil ti år, sier Zelitsjenok. (©NTB)

Annonsebilag