CASPER RUUD - MATTEO BERRETTINI 4-6, 7-6 (6-4), 6-2:

Casper Ruud (23) forsvarte fjorårets seier fra ATP-turneringen i Gstaad, også kjent som Swiss Open, på grusen i det sveitsiske høylandet.

Den norske tennisstjernen er dermed den første som klarer bragden siden Sergi Bruguera vant tre ganger på rad i perioden 1992-94. Spanjolen vant for øvrig også Grand Slam-titlene i French Open (Roland-Garros) i 1993 og 1994, og var rangert som nummer tre i verden på sitt beste.

Ruuds finalemotstander søndag, Matteo Berrettini (26) fra Italia, var imidlertid innstilt på å vise seg sulten på sin åttende ATP-tittel. Da det hele skulle avgjøres med et tredje sett, viste det norske håpet seg likevel som klart sterkest.

Les også: Eliteserie-keeper bryr seg ikke om reaksjoner: – Jeg tror mange ikke skjønner seg på det

Ruud hadde selv vunnet åtte turneringer som proffspiller før søndagens triumf. I forkant sto både han og Berrettini med to titler så langt i 2022.

I seiersintervjuet sitt sa Ruud at han føler seg hjemme i Sveits, og spøkte med at han har sansen for skattereglene i alpelandet, til høylytt latter fra hjemmepublikummet.

- Alt her i Sveits minner meg litt om Norge, bortsett fra at man betaler mindre skatt her. Jeg synes dere har gode skatteregler. Så jeg håper norske politikere hører på nå, og at de kan redusere dem litt i Norge, sa Ruud med et lurt smil.

Fant løsningen

I tredje og avgjørende sett havnet motstander Berrettini, ukarakteristisk for ham ellers i kampen, i trøbbel i begge sine to første servegame. Det skjedde mye takket være lange og gode returer fra Casper Ruud.

Berrettini berget seg unna å bli brutt i første game, der han måtte forsvare seg mot tre breakballer. I det neste servegamet sitt maktet italieneren dog ikke å kjempe seg tilbake fra to nye breakballer.

Ruuds gambling på flere av rivalens andreserver, med å løpe helt rundt for å returnere med forehand, betalte seg ved flere anledninger.

- Se den returposisjonen til Casper. Det skal ikke være mulig å komme seg tilbake fra der ute, humret kommentator Sverre Krogh Sundbø hos Eurosport noe seinere i tredjesettet.

Mens motstanderen begynte å streve stadig mer med finne tilbake flyten, dundret Ruud løs med solide grunnslag i fleng. Berrettini ble mer og mer frustrert og feilslagene kom stadig oftere.

- Det er undervurdert hvor taktisk god Casper faktisk er i disse situasjonene. Berrettinis forehand er blitt skutt i senk av Casper. Akkurat nå er han fullstendig blotta for selvtillit fra den sida, konstaterte Sundbø da sikret seg sitt andre servebrudd og 4-1.

Sceneskifte

Den norske 23-åringen er rangert som nummer fem i verden, og sto med to seirer over italieneren fra før. 15.-rangerte Berettini også hadde vunnet to innbyrdes kamper mot Ruud.

Berrettini tok det første settet med sifrene 6-4, ettersom han tok vare på én av de to breakballene han spilte seg til i løpet av åpningssettet.

Ruud klarte på sin side ikke å benytte seg av noen av de tre ballene han fikk da med mulighet til å bryte Berrettinis serve.

Les også: Søndagens Premier League-rykter

Nordmannen var sikrere under press i andresettet, og servet hjem alle sine seks servegame, selv om motstanderen bare var én ball fra et nytt servebrudd ved tre anledninger. Berrettini var derimot enda mer overbevisende da han servet og fikset et tiebreak uten store problemer.

Den tendensen forsvant umidelbart da spillerne skulle i aksjon i tiebreaket. Ruud fikk et minbreak imot og 0-1, før rivalen fulgte opp med å misse to ganger i egen serve.

- Han brenner den forhanden, Berettini! Er det nerver? spurte Eurosport-kommentator Sundbø da Ruud fikk en 2-1-ledelse som en liten gavepakke.

Oslogutten gikk seinere opp til hele 5-1, før Berrettini fikk samlet seg litt igjen. Italienerens lille comeback varte derimot ikke lenger enn to baller, og Ruud dro land settseieren med 7-4 i tiebreaket.

Så kom altså tredjesettet, der Ruud virkelig fikk vist hvem som var den sterkeste da det gjaldt.