RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Anders Skjerdingstad

Ruud Hofstad gir opp klassisk

Sist oppdatert:
- VM-nåløyet blir trangere, fastslår landslagstrener Morten Aa Djupvik.

GJØVIK (Nettavisen): Det har vært mye snakk om Tore Ruud Hofstads manglende ferdigheter i klassisk – og fokuset på å heve nivået såpass at han igjen skal kunne hevde seg i fellesstarter med skibytte.

Nå har 29-åringen mer eller mindre skrinlagt hele klassiskprosjektet.

Én klassisk hardøkt
- Du kan vel nesten si at jeg har gitt opp klassisk. Jeg har i hvert fall nedprioritert det kraftig i treningsarbeidet. Søndag var faktisk første gang i år at jeg gjennomførte en klassisk intervalløkt på rulleski, sier Ruud Hofstad til Nettavisen.

- Hvorfor?

- Fordi jeg har funnet ut at hvis jeg skal kunne hevde meg i klassisk, må jeg prioritere det så mye i treningsarbeidet at det går på bekostning av skøytinga. Jeg er tross alt 29 år nå. Jeg vil heller være blant de beste i verden i noe enn halvgod i alt.

- Uforløst potensial
Landslagstrener Morten Aa Djupvik er ikke mer enn mellomfornøyd med at eleven har valgt bort klassisk, men støtter hundre prosent opp om det nye opplegget.

- Jeg tror fortsatt Tore har et stort uforløst potensial i klassisk. Og som trener tar jeg min del av ansvaret for at han ikke har klart å ta det ut.

- Samtidig føler jeg Tore allerede har fått betalt for å prioritere skøyting i sommer. Han har alltid vært en av verdens beste teknikere i padling (motbakketeknikk), men har hatt en del å gå på i dobbeltdans (lett-terrengteknikk). Jeg mener han har hatt stor framgang i dobbeltdans i sommer, sier Djupvik til Nettavisen.

(Les videre under bildet)

Trangere nåløye
Ruud Hofstads valg innebærer imidlertid at den forestående VM-sesongen fort kan ende opp som et mellomår. For ser man på VM-programmet, er det få øvelser som favoriserer hurdølingen med tre VM-gull fra før.

Nærmere bestemt dreier det seg om en stafettetappe og femmila. Femmil og Tore Ruud Hofstad har tidligere ikke vært noen drømmekombinasjon. Og kampen om de to fristiletappene i stafetten kommer til å bli knallhard.

- Jeg skal definitivt ikke avskrive Tore, men nåløyet blir trangere, fastslår Morten Aa Djupvik, og forklarer:

- Vi har et begrenset antall plasser til VM og må se på helheten i troppen. Sjansene er for eksempel store for at de fire som blir tatt ut til å gå duathlon (fellesstart med skibytte) er så gode i skøyting at de også er gode kandidater til å gå skøyteetapper i stafetten.

Djupvik nevner ikke navn, men snakker selvfølgelig om løpere som Petter Northug, Tord Asle Gjerdalen, Simen Østensen, Martin Johnsrud Sundby og Morten Eilifsen.

Ser man på rene fristilløpere, kjemper Ruud Hofstad også en kamp med skiskytterne Lars Berger (som har to VM-gull i stafett i spesiallangrenn) og Ole Einar Bjørndalen.

(Les videre under bildet)

Tenker allerede OL
Trenerens resonnement kommer ikke som noen overraskelse for Tore Ruud Hofstad. Han har vært med i gamet lenge nok til å kjenne mekanismene. Og lenge nok til å ha is i magen.

- Det er et stort mål å komme til VM, og spesielt å få gå en etappe i stafetten. Men samtidig har jeg allerede begynt å tenke på OL i Vancouver i 2010. Det er ikke mer enn halvannet år til, og der passer programmet meg mye bedre, poengterer Ruud Hofstad.

Satt mer på spissen: Langrennsprogrammet i Vancouver er som skapt for Tore Ruud Hofstad med 15 km fristil, lagsprint i fristil (som han er verdensmester i fra 2005) og selvfølgelig stafett.

- Klart det hadde vært utrolig stort med et OL-gull, medgir han.

En nøkkel blir å holde seg frisk for mannen som har fått flere sesonger av helsemessige årsaker. Hittil i år har det gått tilnærmet strøkent.

Med unntak for en avbrutt samling i Seisser Alm – med sju påfølgende dager uten trening – har alt fungert. Fortsetter det sånn, blir Tore Ruud Hofstad en mann å regne med i fristil til vinteren.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere