Gå til sidens hovedinnhold

Ryan Giggs forteller om stresset i fotball: - Jeg følte meg verdiløs

- Jeg måtte gjøre meg klar for endring.

Det er få spillere i Manchester United-historien som har hatt større betydning enn Ryan Giggs. Nå forteller waliseren at han måtte gjøre psykiske forberedelser før han tok farvel med Manchester United.

I en artikkel for den engelske avisen The Telegraph forteller 43-åringen åpenhjertig om fotballspilleres mentale helse, og stressfaktoren som påvirket han i mange år.

- Da mitt liv som spiller og trener for Manchester United var over, nådde jeg et stort vendepunkt i mitt liv, både profesjonelt og privat. Jeg valgte å gå til en psykiater for å finne ut hvordan jeg på best mulig måte kunne komme meg videre, skriver Giggs.

Les mer: Giggs angrer på at sønnen aldri fikk sett han spille

Innlegget kommer bare et par dager etter at Everton-spilleren Aaron Lennon ble innlagt på sykehuset med det som siden har blitt kalt en «stressrelatert sykdom».

Nå forteller Giggs om hvordan han selv måtte lære seg å takle stresset da han selv var ute på banen.

- Livet som spiller er stressende i seg selv. Jeg må innrømme at jeg aldri likte å spille kampene. Det var for mye som stod på spill da man spilte for United. Med mindre du ledet 3-0 med ti minutter igjen på klokka, så lærte man at fotball har en tendens til å spenne bein på deg. Det var aldri smart å stoppe opp, slappe av og nye øyeblikket, sier Giggs.

Giggs var i United fra han var 14 til han var 42, og beskriver seg selv som «institusjonalisert» da han spilte aktivt for United. Han oppfordrer andre spillere til å stå frem med deres mentale problemer.

- Jeg vet at det er mange utenfor fotballen som snakker om hva vi tjener, og livene vi lever. Til en viss grad så hjelper det oss mot problemene mange andre møter, men det gjør oss ikke immune, skriver Giggs.

Les mer: Sjekk den vanvittige United-rekken

- Jeg vet ikke hva som har påvirket Aaron Lennon, men jeg slet alltid i perioder. Jeg var ikke inne på laget eller spilte dårlig. Jeg følte meg verdiløs. Som fotballspiller så lurer man alltid på om lagkameratene stiller de spørsmålene som du stiller deg selv. Hvorfor kan jeg ikke slå en god pasning? Hvorfor er jeg alltid skadet? Hva er galt med meg? skriver Giggs videre.

Den legendariske vingen står med 13 Premier League-trofeer, fire FA-cuptitler og to Champions League-triumfer som Manchester United-spiller. Han er uansett klar på at han har vært heldig med hvordan livet har behandlet han også etter fotballen.

- Stress er noe jeg har lært at man må ta seriøst som spiller, og jeg kan si at jeg slet med presset noen ganger. På lik linje med da jeg bekymret meg for hvordan ting ville bli da jeg sluttet som spiller. Likevel tror jeg at om jeg ser tilbake på dette, så har jeg vært en av de aller heldigste, skriver Giggs.

Les også

Lørdagens Premier League-rykter

Les også

Guidetti om Manchester United: - De spiller ikke fotball

Les også

Thorstvedt på Tottenhams eksklusive gjesteliste

Les også

Lanzini la Tottenhams gulldrøm i ruiner

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken