VIKERSUND (Nettavisen): - Det er helt rått.

Det sier sportssjef Clas Brede Bråthen om dronebildene som blir servert TV-seerne fra skiflygings-VM i Vikersund denne helgen.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) bannlyste i utgangspunktet bruk av droner under deres arrangement etter at alpinist Marcel Hirscher nesten ble truffet av en drone under et verdenscuprenn i 2015.

Sakte, men sikkert har man imidlertid sett en økende bruk av droner i forbindelse med FIS-renn, men ikke i nærheten av samme måte som under VM i skiflyging denne helgen.

For første gang i forbindelse med en offisiell internasjonal hoppkonkurranse serveres TV-seerne bilder fra en FPV-drone som følger hoppernes ferd gjennom luften i verdens største hoppbakke.

Les også: Kommer med innrømmelse om Vikersund: - Du brekker beina

Jacobsen: - Det er vanvittig

NRK-ekspert Anders Jacobsen er blant dem som lar seg begeistre.

- Det at vi kan ha en racing-drone som kan følge utøver gir en ny dimensjon, spesielt i skiflyging hvor man faktisk ser hvor langt fremover hopperen flyr. Det er vanvittig, sier Jacobsen til Nettavisen.

- Man får en nærkontakt med utøveren med tanke på luftferden og småjusteringer som er helt annerledes. Man kjenner både på farten og man får se råskapen i det skiflyging er. Jeg håper dette har kommet for å bli og at de får lov til å leke seg enda mer, og komme enda tettere på siden av utøverne, forteller NRK-eksperten.

Les også: Måper etter Lindviks VM-triumf: - Aldri sett noe lignende

Norsk firma står bak

Det er Jonas Sandell sammen med Matias Braathen og Harald Riiber i det norske firmaet Above Media som har levert de unike dronebildene denne helgen.

Til Nettavisen forklarer Sandell at de lenge har samarbeidet med NRK luftfoto for å få til en rig som fungerer godt nok for live-TV.

- Det er sykt artig, sier Sandell om helgens opplevelse.

De har alle tre selv god erfaring med skihopping og vet derfor også hvilke bilder de må jakte for å gi TV-seerne en visuell opplevelse som er tilnærmet et hopp i Vikersund.

- Resultatet er vi kjempefornøyd med, sier Sandell.

I motsetning til dronen som nesten traff Hirscher for syv år siden, veier Above Medias drone kun 800 gram og går aldri direkte over utøverne.

Sandell håper nå at de kan videreutvikle produktet for å skape enda mer unike TV-bilder i fremtiden.

Les også: Tar et kraftig oppgjør: - Føler meg nedverdiget

Renndirektør: - Dette var min drøm

Sandro Pertile, renndirektør i hopp for Det internasjonale skiforbundet, er strålende fornøyd med dronebildene i Vikersund.

Han forklarer at tomme tribuner som følge av pandemien ble en vekker for FIS.

- Vi forstod at vi måtte skape et bedre TV-produkt, sier Pertile til Nettavisen.

Derfor skal Pertile ha vært tidlig ute med å etterlyse droneklipp.

- Dette var drømmen min fra begynnelsen og nå har vi det jeg har drømt om, sier italieneren.

Les også: Fannemel vurderer å legge opp: - Sykt tungt

Han takker de ansvarlige i Above Media for hjelpen i Vikersund.

- Dronen skaper den dynamiske følelsen som mangler med et statisk kamera, forteller renndirektøren.

Og skal vi tro Pertile er dette bare begynnelsen.

- I dag da jeg så på TV-bildene tenkte jeg at vi også må ha bilder forfra. Vi må tenke på hvordan vi kan inkludere droneteknologien enda mer i vår TV-produksjon. Når man ser bildene så får man følelsen av at man selv står på skiene. Dette er utrolig for seerne, sier FIS-direktøren.

De norske guttene i Above Media er klare for å hjelpe.

- Vi pusher det og vi er veldig happy for at vi har en renndirektør som er såpass rå. Han har lyst til å gjøre produktet bedre. Det har vi og, sier Sandell.