Gå til sidens hovedinnhold

- Rytterne skremt av Flandern-løypa

Fabian Cancellara er skeptisk til endringene i Flandern rundt.

Muur van Geraardsbergen er borte, rytterne skal over Oude Kwaremont og Paterberg to ganger. I tillegg er målgang flyttet fra Ninove til Oudenaarde.

Dette er i grove trekk endringene på årets Flandern rundt. Dette har vakt stor oppstandelse i Belgia, og heller ikke rytterne får ståpels av å tørrtrene i løypene.

Fabian Cancellara forteller cyclingnews.com at han forbereder seg til et helt annet ritt i 2012.

- Sammenlignet med tidligere versjoner, vil det bli et annerledes og meget vanskelig ritt. Det er direkte knyttet opp mot endringene av løypa, sier 2010-triumfatoren i Flandern rundt til cyclingnews.com.

VIPs, til Paterberg!
Endringene har både et publikumsvennlig og et økonomisk motiv. Det tidligere legendariske strekket oppover Muur van Geraardsbergen har dels blitt styrt av private aktører.

Flanders Classics, som arrangerer rittet, flyttet i stedet hovedområdet for inviterte VIP-gjester til Paterberg og sender i tillegg rytterne oppover strekket to ganger.

Det får igjen Cancellara til å rynke på nesen.

- Paterberg blir den siste klatringen etter omleggingen. Den kommer til å skille mye mer enn Muuren og Bosberg gjorde tidligere. En kort og bratt stigning som denne, vil gi store utslag. Det gjorde den allerede da den duket opp etter 180 kilometer. Da kan man tenke seg til hvor tøff den blir helt mot slutten, resonnerer Cancellara.

Fabian: - Folk er redde
Den frittalende sveitseren er interessert i å finne ut hva rittdirektør Wouter Vandenhautes oppriktige motiver for endringene er. Tidligere har den sterkt kritiserte Flanders Classics-direktøren uttalt følgende:

- Sykkelsporten lever ikke i takt med tiden. Den trenger modernisering og jeg akter å gjøre alt jeg kan for å perfeksjonere Flandern rundt. Vi kan ikke tillate oss å sove. Vi er nødt til å forbedre løypa, sa han til Sporza for en tid tilbake.

Cancellara hevder sågar at omleggingen er med på å skape frykt og usikkerhet blant rytterne i feltet.

- Folk er redde, sier han.

- Mange lurer også på hvorfor. Hva er bakgrunnen for å endre på historien til et slikt ritt? Jeg spør meg om det har med globaliseringen av sykkelsporen å gjøre. Nå er Tour of California i kraftig vekst, og det samme er Tour Down Under. I tillegg vokser markedet i Kina. På den andre siden er flere av de store italienske rittene, ritt jeg selv vokste opp med, i ferd med å spilles ut over sidelinjen.

- Idrettens tradisjoner teller mindre nå, og med disse endringene har de tuklet med en av rittets vesentlige forutsetninger. Spørsmålet er hvorfor. Er det for å gjøre det hardere? Er det pengene? Eller er det bare for å gjøre rittene mer spektakulære?

Vi spiller ballen videre fra Cancellara til DEG: Hva mener du om endringene i Flandern rundt og andre globaliseringen av sykkelsporten for øvrig? Giro d’Italia-start i Danmark, er det OK?

Kommentarer til denne saken