Rytternes dom over Tour of Norway

Foto: Larry Hickmott. (Endura Racing)

procycling.no har bedt tre utlendinger om å svinge øksa.

07.06.11 13:08

Årets Glava Tour of Norway er over. Vinneren kom fra Nederland og Christer Rake besørget Norges eneste etappeseier.

Og selv om årets ritt var en fest hva angår både vært, underholdning og sportslig nivå - handler det allerede nå mye om hva som skjer neste år. Blir rittet oppgradert, kommer Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen og ble egentlig UCI-kommissæren imponert over det han opplevde under årets ritt?

procycling.no har spurt en fra Endura Racing, en fra Rabobank og en fra Team Sparebanken Vest-Ridley om den endelige dommen.

Alexander Wetterhall, Endura Racing:

- Hva var bra?

- Organisasjonen fungerer kanon og løypetraseene har vært OK. Jeg synes også transporten mellom etappene og før start har fungert bra. Hvis jeg skal ønske meg noe, ville jeg gjerne hatt et tempostrekke eller en lang stigning før målgang på en av etappene. Dermed vil det bli ekstra vanskelig å kontrollere sammendraget, og det vil gi andre rytterne sjansen til å knipe inn litt tid. Hotellene var bra og været bød opp til stor fest.

- Hva var for dårlig, dersom man skal være UCI 2.1-kategori neste år?

- En ting jeg tenkte på er at middagen stengte for tidlig. 20:30 passer ikke så bra når man kun har én massør og seks syklister. Det gjorde at det ble stress med både middag og massasje. Det var også litt for mye trafikk langs veien (i veikanten og spesielt på de store veiene).

- Er dere i Endura Racing fornøyd med egen innsats?

- Ja, til tross for at starten var tung (laget fikk ikke med noen i det store bruddet på den 1. etappen), lykkes vi med å kontrollere det hele. I løpet av de siste tre dagene har vi hatt Jack Bauer på 3.-plass, Iker Camaños etappeseier på den fjerde og mitt eget utbrudd på søndag. Det hjalp Camaño til nok en topp 5-plassering. Vi viste fram en sterk lagånd og er et lag som virkelig vil og kan samarbeide.

- Hva synes du om Joker Meridas prestasjoner?

- De kan også virkelig kjøre som et lag. Det virket dessuten som de var ekstra motivert siden de kjørte på hjemmebane. Joker Merida var i hvert fall et lag som vi holdt et ekstra øye med. De har gode individuelle ryttere, men er enda sterkere sammen. Selv om ikke Frederik Wilmann fikk til alt han prøvde på, kan de si seg fornøyd med Vegard Robinson Bugge på tredjeplass og Christer Rakes etappeseier.

Arthur Van Dongen, sportsdirektør Rabobank Continental:

- Hva synes du om gjennomføringen av årets Glava Tour of Norway?

- Jeg synes dette har vært et ritt av høy 2.2-klasse. Det bør være uproblematisk å få dette til å vokse til et 2.1-ritt.

- Hva kan gjøres bedre?

- Det er par ting. Det ene går på veisikkerhet. Det har vært en del biler på veiene. Jeg vet at dette er en vanskelig utfordring, men man må nok ha flere politifolk ute på veiene. I tillegg har man ikke sykler på de nøytrale servicebilene. Slikt går ikke på 2.1-nivå. Jeg tror likevel sjansene er gode for å bli oppgradert, dersom man endrer på disse småtingene. Jeg synes for eksempel at overnattingsstedene har vært svært gode.

- Hva synes du om kvaliteten på rytterne i hovedfeltet?

- Slik rittet er nå, er det naturlig at det er med en del mindre norske lag. Det gjør at nivået blir litt lavere, men som 2.1-ritt vil alle lagene være kontinentallag eller bedre. De norske kontinentallagene er gode. Jeg synes for eksempel at Joker Merida har kjørt veldig sterkt disse dagene.

- Tror du Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen kjører her neste år?

- Det er helt normalt at norske ryttere på ProTour-lag ønsker å stille til ritt i hjemlandet. Jeg tror ikke det blir noe problem.

Michael Stevenson, Team Sparebanken Vest-Ridley:

- Er det store forskjeller på det du har opplevd under Glava Tour of Norway i forhold til for eksempel Ringerike Grand Prix i de foregående årene?

- Noe som slår meg er at hotellstandarden har blitt veldig mye bedre. Man må vel asfaltere om alle veiene om det skal bli skikkelig bra, men totalt sett gir jeg rittet mer enn godkjent.

- Er det noe som bør endres på til neste gang?

- Jeg synes avslutningen på den 3. etappen (med målgang på Fredriksten festning i Halden) var litt vel farlig. Man burde heller ha kommet inn fra den andre siden. Nå ble det kamikazekjøring i 85 kilometer i timen og det var omtrent bare en rytter som kom inn. Alle rytterne måtte ligge på en rekke foran bakken. Jeg vet at proffene hadde klaget om de hadde fått en slik avslutning.

- Hva synes dere i Sparebanken Vest om egen innsats?

- Vi har kjørt bra, men vi har ikke fått det helt til i avslutningene. Jeg har hatt to gode sjanser, men formen er ikke helt som den skal. Med 5.-, 6.- og 7.-plass som beste enkeltresultat på etapper, er man ikke helt fornøyd.

- Michael Rasmussen mener at etappene burde ha vært mer ulike, er du enig i det?

- Jeg synes nok også at det burde ha vært en ren etappe for spurterne. Samtidig er det litt greit at det er forskjell på rittene også. Alle ritt kan ikke ha to spurtetapper og tre klatreetapper heller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag