*Nettavisen* Sport.

Rytteropprør mot skrekketappe

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Noen svinger er ved kanten av stupet, og vi kan fort havne utenfor veien.

12.05.11 11:02

Et dødsfall, en nøytralisert etappe og tirsdag var kaoset på fote igjen. Arrangøren hadde lagt opp til en forholdsvis snill etappe, men nesten 200 ryttere på de hvite veiene mot Montalcino skapte mange utrygge situasjoner.

- Å kjøre oppover på grusveier er uproblematisk. Men det var også noen hårnålssvinger og en bratt utforkjøring som varte rundt ti minutters tid. Jeg så to velt, og jeg trodde det kom til å bli flere.

- Det rytterne ikke ser på TV er hvordan rytterne jager for å få kontakt med gruppene foran. Og hvor mange følgebiler kommer like bak dem? Det er i hvert fall 50! Det var biler som passerte meg på grusveien. Steiner fløy hit og dit og en del av dem traff meg, forteller Garmin-Cervélos Matt Wilson til cyclingnews.com.

Ung nederlender kvestet
Tom Jelte Slagter ble utsatt for etappens styggeste velt, da han smalt hodet i asfalten og ble liggende igjen i støvføyken.

Les også: Her frykter man det verste

Følgebiler og andre ryttere suste forbi den forslåtte nederlenderen i høy hastighet. Men heldigvis sto det etter forholdene bra til med rytteren, selv om det ble en overnatting på sykehus og en tidlig sorti fra årets Giro d’Italia.

- Han har et brudd på kjevebeinet, noen blåmerker og en del sting i ansiktet. I samråd med legen vurderer vi dag for dag når han kan reise hjem til Nederland, opplyser Rabobank i en pressemelding.

- Zomegnan er åpen for endringer
Det er tydelig at slitasjen mellom rytterne og girodirektør Angelo Zomegnan allerede er ved bristepunktet.

Allerede før giroen – og dødsulykken som rammet Wouter Weylandts – gikk flere ryttere ut mot etappen over Monte Crostis og den påfølgende utforkjøringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roberto Bettini

Etter press fra rytterne har Zomegnan lovet å sende en delegasjon fra RCS Sport dit, for å gjennomgå traseen nok en gang. Rytterne føler seg ikke trygge nok på at arrangøren gjør de nødvendige utbedringene for å ivareta sikkerheten deres.

- Vi er i samtaler med Zomegnan om dette. RCS (arrangøren) sender noen ut for å sjekke forholdene. Så fort Zomegnan har informasjonen han trenger, kommer han til å ta den rette avgjørelsen. Han er helt åpen for endringer, og det synes vi er en god ting. Vi har blitt enige om ikke å risikere noe som helst, forteller Millar som startet tirsdagens etappe i den rosa ledertrøyen.

Monte Crostis bekymrer
RCS Sport skal visstnok ha satt opp sikkerhetsnett i noen av de verste partiene, dersom noen av rytterne skal havne utenfor veibanen.

Det har provosert rytterne, som heller ønsker at Crostis blir fjernet fra årets girorute.

- Med unntak av utforkjøringene, synes jeg det er helt fint å ha etapper på gruslagte strekninger. Min hovedbekymring er utforkjøringen etter Crostis, det siste fjellet før vi skal oppover mot Zoncolan på den 14.-etappen.

- Vi har hørt at de setter opp sikkerhetsnett for å ta oss i mot, i tilfellet vi faller utenfor. Noen av svingene er ved klippekanten, og vi kan fort havne utenfor veibanen, mener Wilson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.